• resmi ilanlar

“DEVLET GİT DEDİĞİ GÜN, ÇEKER GİDERİM”

23/06/2014 00:00

Mudurnu’da Yeniceşıhlar köylülerinin günler süren taş ocağı eylemleri ile tepkilerin hedefinde kalan firma sessizliğini bozdu. Köroğlu Beton A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tekin, köylülerin üç beş kişi tarafından kışkırtıldığını söyleyerek, kalker ve taş ocağının çevresel açıdan hiçbir olumsuz etkisinin olmadığının ciddi incelemeler sonunda ortaya çıktığını söyledi. Hüseyin Tekin, eylem yapanlara da rest çekerek “Devlet bize git der gideriz, gel der geliriz. Eylem falan da yapmayız. Devlet bana çalış derse çalışırım, git dediği gün çeker giderim. Ama burada Mudurnu kaybeder” diye konuştu.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU 

Mudurnu’da açılmak istenen taş ocağına tepki gösteren ve günlerdir eylem üstüne eylem yapan Yeniceşıhlar Köylüleri son olarak Mudurnu’daki festivalde de eylemlerine devam ederken, taş ocağını işleten firma da sessizliğini bozdu.

Günler süren eylemlere karşılık suskunluklarını koruyan Köroğlu Beton A.Ş. yetkilileri, dün basın mensupları bir araya gelerek, iddialarla ilgili açıklama yaptılar.

ŞİKAYET ÜZERİNE YETKİLİLER HUZURUNDA PATLAMA YAPILDI

Yeniceşıhlar Köyü sınırları içinde bulunan Kalker ve Taş Ocağı işletmesi hakkında bilgiler veren Köroğlu Beton A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tekin, şikayetlerden biri olan gürültü kirliliğinin test edildiğini belirtti. Yetkililer huzurunda bir patlama yapılarak ses ölçümü yapıldığını dile getiren Tekin, “Köroğlu Beton Mudurnu Yeniceşıhlar Köyü sınırları içinde bulunan 98,13 hektarlık alanda maden işletmesi için ruhsat talebinde bulunmuş ve 28.08.2012 tarihinden 28.08.2022 tarihine kadar işletilmek üzere Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesi Başkanlığınca şirketimize ruhsat verilmiştir. Ancak ruhsat verilmeden önce işletmenin açılabilmesi için zaruri olan çevreye muhtemel etkileri konusunda çok geniş çaplı bir araştırma yapılmış ve çevresel etki raporu düzenlenirken çevreye olası etkiler değerlendirilmiştir. Bu anlamda kalker ocağının açılması ile birlikte ocakta kullanılacak patlayıcının muhtemel sismik, toz ve gürültü incelemeleri yapılmış titreşim tabloları hazırlanmış ve mahalinde uygulama yapılmıştır. Kullanılacak patlamanın gürültü kirliliği yaratmayacağı saptanmıştır. Nitekim vaki yakınmalar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine yapılan 06.06.2014 tarihli şikayet üzerine yetkililer huzurunda aynı gün saat 15.00’te patlama gerçekleştirilmiş ve ocağa en yakın birim olan Yeniceşıhlar Köyü’nde gürültü ve titreşim hissedilmediği saptanmıştır” dedi.

ŞİKAYETLER ÜZERİNE İNCELEMELER YAPILDI

Ocakla ilgili olarak çevresel kirlilik kriterlerinin ölçümünün de yapıldığını, kirliliğin insan ve evre sağlığını tehdit etmediğinin saptandığını dile getiren Hüseyin Tekin, “Patlamaların etkisi ile su kaynaklarının zarar göreceği iddia edilmiş ve 25.04.2014 tarihinde şikayet üzerine su kaynakları incelenmiştir. Patlamaların Akpınar 1 ve Akpınar 2 su kaynakları üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin görülmediği gibi görülmeyeceği de saptanmıştır. Tarım arazisinin ve bitki örtüsünün zarar göreceği endemik bitkilere zarar verileceği iddia edilmiş ve bu husus ÇED raporunda detaylı olarak incelenmiş, toz yayılım hesapları yapılmıştır. Sürekli su ve hava kullanımı nedeniyle tesiste tozlanmanın önlendiği ve tarım arazilerine ulaşacak bir tozlanmanın bulunmadığı, bu nedenle de endemik bitki ve tarım arazisine zarar doğurmayacağı nesli tehlikeye girecek herhangi bir bitki ve hayvanın bulunmadığı saptanmıştır” dedi.

İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’ün soru önergesi üzerine Maden Dairesi tarafından da ciddi bir araştırma yapıldığını ve cevabının verildiğini dile getiren Hüseyin Tekin, hiçbir sakınca olmadığının kanıtlandığını ifade etti.

“İŞİ BIRAKMALARI İÇİN TEHDİT EDİLDİLER”

Köydeki birkaç kişi tarafından kışkırtmanın meydana geldiğini ifade eden Tekin, “Biz ve kardeşlerim bu işi yıllardır yapan insanlarız. Burayı açmadan önce köylülerle oturduk konuştuk. Onların birinci talebi işçi almak, ikinci talebi de köy için bir şeyler yapmaktı. Köyün ileri gelenleriyle konuştuk. Köy için bir su deposu istediler. Bu bizim için de, onlar için de normal bir şeydi. Depoyu yapmayı üstlendik. Ama iki üç arkadaşımız su lazım olan, kendisine depoyu bulsun dedi vazgeçti. Bir iki kışkırtma ile bu işi savsakladılar. İşçi olayında da biz tabi köyden işçi almayı istiyoruz. Biz kilometrelerce uzaktan Bolu’dan işçi getirmek ister miyiz? En yakında Munduşlar Köyü’nden 8’in üzerinde işçi geliyordu. İlk etapta 3 kişi aldık. Ama şoför ve bekçiyi tehdit ederek işi bıraktılar. Ama bayan çalışan direndi. Birileri tarafından kışkırtılıyorlar” dedi.

SİYASİ DEĞİL ŞAHSİ TEPKİ

CHP’de de bir takım kişilerin kişisel davranarak köylüleri kışkırttığını, ancak parti olarak bir tepkinin söz konusu olmadığını dile getiren Hüseyin Tekin, “CHP’de işi kişisel olarak algılayan bir arkadaşımız oldu. Ben bu arkadaşı kınıyorum. Siyasi bir sıkıntımız yok parti ile” diye konuştu.

“BEN GİDERSEM MUDURNU KAYBEDER”

Bundan sonra sürecin yasal şekilde de devam edeceğini söyleyen Hüseyin Tekin, “Ben vergi rekortmenleri listesindeyim. Biz TC vatandaşıyız. Devlet bize git der gideriz, gel der geliriz. Eylem falan da yapmayız. Devletime sonuna kadar saygılıyım. Bayrağıma saygılıyım. Devlet bana çalış derse çalışırım, git dediği gün çeker giderim. Ama burada Mudurnu kaybeder.  Çünkü gerek beton fiyatları, gerekse malzeme bakımından eskiden Belediyeye malzeme tonu 21-22 bin liraya gidiyordu. Şu an Mudurnu Belediyesi benden 7,5-8 liraya malzeme alıyor. Bunu şunun için söylüyorum; Mudurnu Belediyesi 10 km yol yapacaksa, şu anda 25 km yol yapıyor. Artı betonda da aynı şey. Buradaki ocak kapandığı zaman Mudurnu’daki betonun 175 bin lira olacağını söylemeye çalışıyorum. Ben ordaysam Mudurnu kazanıyor. Ama bunu bir yada iki kişi istemiyor. Mudurnu halkının bunun hesabını mutlaka bir gün soracağına eminim” dedi.

EYLEMLERDE ÇOCUKLARI VE SAKATLARI KULLANIYORLAR

Mudurnu’da Belediye Başkanı ve Kaymakam’ın da bu konudan oldukça rahatsızlık olduklarını, Belediye Başkanı Mehmet İnegöl ve Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel’e bütün evraklarını teslim ettiklerini ifade eden Hüseyin Tekin, “Bizim çalışmamızla ilgili onlar bir sıkıntı görmüyor. Çünkü her şeyimiz yasal. Bazıları da eylemlerini yapıyor. Bu eylemlerde 5 yaşındaki çocukları kullanıyorlar. Eylemler için sakat arabasıyla bir vatandaşı getiriyorlar, hamile bayanları getiriyorlar. Bunları da yaptılar. Ama tutmayacak” diye konuştu.

“ÖDEDİĞİM VERGİLER ANAMIN AK SÜTÜ GİBİ HELAL OLSUN”

Tekin sözlerini şöyle tamamladı: “Devlet bizden ciddi ciddi vergiler alıyor. Anamın ak sütü gibi helal olsun. 170 kadar işçi çalıştırıyoruz. Vergimizi veriyoruz. Hayatımda en mutlu olduğum gün ayın 10’udur. Çünkü ayın 10’unda sabah saat 11’de başlar maaş ödemem, akşam 5’te biter. 5’ten sonra herkesin yüzünün güldüğünü gördüğüm an bütün aile çok mutlu oluruz. 2000 yılından beri betoncuyum, daha bir gün maaşlarını aksatmadım” dedi.

“ZARARIMIZIN BEDELİNİ MİSLİYLE ÖDEMEYE DE RAZIYIZ”

Vali Ahmet Zahteroğlulları’na da bir dosya sunduklarını dile getiren Hüseyin Tekin, “Sayın Valimiz dosyamızı inceledi ve incelettirdi. Evraklarımızda hiçbir noksan olmadığını saptadı. Mahallinde çalışma yerini de gördü.  Alan bir tepe şeklinde. Köye en ufak bir zarar olmadığını Sayın Valimiz de gördü. Bize kimseyi rahatsız etmeden çalışmamıza devam etmemiz gerektiğini söyledi. Biz verdiğimiz her zararın bedelini misliyle ödemeye de razıyız. Firmamız bugüne kadar spekülasyonlara, yanıltıcı yayın ve davranışlara da itibar etmemiştir. Hukuk dışı zorlamalara asla prim vermeyeceğiz” dedi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: