• resmi ilanlar

Yapıcı “Son 8 yıl ne yapıldı”

18/04/2011 17:43

MHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Murat Yapıcı, Abant Tabiat Parkı, 8 yılda nereden nereye geldiği konusunda dün MHP il binasında bir basın açıklaması yaptı.

Abant’ta son haftalarda yaşananları ele alan MHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Murat Yapıcı “Son hafta Abant’ta yaşanan gelişmeler sekiz yıllık iktidarın devraldığı Bolumuzun, nereden nereye geldiğinin en güzel ancak en acı örneğidir. Abant'taki tabiat varlıklarımız daha önce Çevre ve Orman Bakanlığı,   Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilmekte ve ‘Abant Gölü Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’ çerçevesinde takip edilmekte idi. Doğal hayat ve o bölgedeki başka bölgelerde olmayan endemik bitki ve hayvan türlerinin geleceğe taşınması sağlanıyordu. Sonra bazı yetkililer tarafından bakanlık bütçesinden yatırım yapılamadığı gerekçesi ile ve dönemin Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar'ın, ‘Abant inşallah Davos olur’ sözleriyle savunduğu projeyle, gelirleri Bolu Özel İdaresi'ne yani Boluya kalacak denilerek Bolu İl Özel İdaresine Temmuz 2009 tarihinde yönetim ve işletme devir sözleşmesi yapıldı. Daha sonrada dünyada eşi, örneği görülmemiş olaylar meydana geldi. İlgili kuruluşlar, ilgili yasal mevzuat, ilimiz üniversitesi, sivil toplum kuruluşları, uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak, göz ardı edilerek gelecek kuşaklarımıza koruyup geliştirerek, devretmek zorunda olduğumuz bu değerimiz hızla yok edildi. Ülkemizin turizm açısından en önemli alanlarının başında gelen Abant, İl Özel İdaresinde Orman konusunda uzman teknik eleman bulundurmadan birçok yetkili işe buluşarak, uygulanan plansız yatırımlarla parkın tüm güzelliği ve doğal kaynakları yok edilmiştir.

Uygulamalar şunlar;

Göl seviyesini yükseltmek ve göl yüzeyini genişletmek amacı ile Abant önüne set çekilerek su seviyesi yükseltildi. Bazı yollar binalar ve iskeleler ile çayırlar, çam ağaçları sular altında kalmıştır. Bunun sonucunda kökleri su altında kalan ağaçlar kurumaya terk edildi.

Yollar ‘Gelişme Planına’ ve ilgili yasalara aykırı olarak ve hiçbir doğa koruma önlemi alınmadan ağır iş makineleri tabiat parkına sokulmuş, standartlar dışında otoban genişliğinde yollar yapılmıştır.

Abant'ın güneyindeki Örencik Yaylasında "Küçük Abant" olarak anılan gölet oluşturularak, sadece bu bölgemizde yetişen endemik Abant Çiğdeminin çok önemli yaşama alanı yok edilmiştir.

Abant Tabiat Parkı; sahip olduğu değer ve statüsü gereği; yasa ve sözleşmeler ile koruma ve güvence altında olmasına rağmen, hukuk tanımaz bir inatla tahrip edilmiş, geri dönüşü imkansız bir yıkımla karşı karşıya kalmıştır.

Yapılan bu işlerin Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan da hiçbir izin alınmadan ve Milli Parklar Yasasına aykırı olması itibariyle Şehir Plancıları Odası Sakarya 1. İdare Mahkemesinde dava açmıştır. Geçen hafta içerisinde de Çevre ve Orman Bakanlığı 2 yıl önce devrettiği Abant'ı imzalanan prokol gereği Bolu İl Özel İdaresi'nden geri aldı ve işletme hakkını İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne teslim etti.  Ve iktidar bir çevre katliamı yaptıktan sonra tekrar başa döndü. Sadece ülkemizin değil, bölgemizin hatta dünyamızın en önemli doğal ve kültür hazinelerinden biri olan Abant Tabiat Parkı, yapılan yanlışları düzeltmekte kararlılığına inandığımız Devletin Valisi olmasını dilediğimiz Sayın Valimiz İbrahim Özçimen önderliğinde, Sivil Toplum örgütlerini içeren geniş katılımlı bir kent konseyinin görüşleri alınarak oluşturulacak projenin uygulanmasının en sağlıklı sonucu vereceğine inanıyoruz.

Tüm Bolu kamuoyunu Abant'a tüm doğal varlıklarımıza, Bolumuza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bizimde bu süreçte devletimize, milletimize, bayrağımıza sahip çıktığımız gibi, Abant'a da sahip çıkacağımıza ve bu sürece her şekilde katkıda bulunacağımıza söz veriyoruz. Abant'ta da yıkıcı olmayacağım, yapıcı olacağım çünkü başka Abant yok” dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: