• resmi ilanlar

Gerede Şarbon ile çalkalanıyor

04/07/2011 14:36

Gerede’ye bağlı Çoğullu köyünde şarbon hastalığı tespit edildi. Çoğullu köyü şarbon nedeniyle karantinaya alınırken, insanlara da bulaşabilen bu hastalık nedeniyle karantinaya alınan bölge için Köy Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu toplanarak, hayvan sağlığı zabıtası yönetmeliği gereğince bazı kararlar aldı.

Diğer adı ‘antraks’ olan şarbon hastalığı ile ilgili yetkililerden aldığımız bilgilerde uzmanlar, insanlara hayvanlar ve hayvansal gıdalardan bulaşabildiğini ve şarbonun biyolojik silahlar arasında gösterildiğini belirttiler. Uzmanlar ayrıca, şarbon mikrobunun etin 120 derecenin üzerine pişirilmesi durumunda yok olabileceğini ifade ettiler. Gerede’ye bağlı Çoğullu köyünde İbrahim İnginar’a ait Tr 14534796 küpe numaralı hayvandan alınan numuneler sonucunda şarbon hastalığı tespit edildi. Şarbon hastalığının görülmesi ile birlikte acilen toplanan Köy Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Veteriner Hekim İlyas Özbaş Başkanlığında toplanarak hayvan sağlığı zabıtası yönetmeliği gereğince bazı kararlar aldı.

Alınan kararlar gereğince, tespit edilen hastalıklı bölgenin giriş ve çıkış yerlerine ‘şarbon hastalığı vardır’ levhaları dikileceği belirtildi. Köyde şarbon hastalığından ölen hayvanların mümkünse yakılarak imha edileceği yada iki metre derinliğindeki çukurlara, üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek derileri ile birlikte gömüleceği de ifade edilirken, köyde hastalık nedeniyle alınacak diğer önlemler şu şekilde sıralandı:

1. Şarbon hastalıklı hayvanların ve şüpheli görülen hayvanların yem ve su kapları bulundukları yerden dışarı çıkarılmayacak. Ayrıca şüpheli hayvanların bulunduğu yere çıplak ayakla girilmeyecek. Hayvan bakıcılarının ellerinde ve açık yerlerinde yara bulunmamasına dikkat edilecek.

2. Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanların kesilmesi ve etlerinin tüketilmesi yasaktır. Deri, kıl, yapağı, boynuz ve tırnaklarına el konulur ve imha edilecek.

3. Hastalığın diğer hayvanlara bulaşmaması için şüpheli hayvanların sütü, yapağı ve kılları imha edilecek.

4. Şarbon hastalığının sönüşüne kadar karantina bölgesine aşısız tek tırnaklı, sığır, koyun ve keçilerin girmesi yasaklandı. Ancak şarbon hastalığına karşı aşılanmış hayvanların köye girişine izin verilecek.

5. Karantina bölgesinden mezbahaya sevk edilmek istenen büyük ve küçük baş hayvanlar hükümet veteriner hekimince muayene edilecek. Hastalıksız oldukları tespit edilen hayvanlar derhal kesilmek üzere kapalı vasıtalarla en yakın mezbahaya gönderilebilecek.

6. Şarbon hastalığı mikrobu nedeniyle Çoğullu köyünde bulaşık mera ve su kaynaklarına hayvanların girmesi yasaklandı. Bu yerlerde otlatılmasında ve sulanmasında zaruret olan hayvanlar şarbon hastalığına karşı aşılanmasının zorunlu olduğu ancak aşılamadan 15 gün sonra hayvanların bulaşık mera ve su kaynaklarına aşılanan hayvanların girmelerine müsaade edileceği belirtildi.

7. Şarbon mikrobu şüphe edilen hayvan yemleri laboratuar sonuçlarına göre değerlendirilecek. Sonuçlara göre müspet çıkanlar imha edilecek.

8. Şarbon hastalığı çıkan veya hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanların muhafaza edildiği ahır ve ağıllara buralardaki eşya ve malzemeler, hayvan yemleri ve maddeleri ile artıkları dezenfekte edildikten sonra hastalıksız hayvan konulmasına müsaade edilecek.

9. Çoğullu köyünde şarbon hastalığı nedeniyle konulan karantina son ölüm veya iyileşmeden 15 gün sonra kaldırılacak.

 

İnsanlara bulaşabiliyor

Diğer adı ‘antraks’ olan şarbon hastalığı ile ilgili yetkililerden aldığımız bilgilerde uzmanlar, “İnsanlara hayvanlar ve hayvansal gıdalardan bulaşır. Biyolojik silahlar arasında gösterilmektedir. Şarbon mikrobunun bulaştığı bir hayvan etinin yenmesi şarbonun bulaşmasına neden olsa da etin 120 derecenin üzerine pişirilmesi mikrobun etkisini yok edebilir. Şarbon mikrobu, ancak 120 derecenin üstündeki sıcaklıklarda yaşayamaz. Şarbon mikrobu olan bir hayvanın etinin yenmesi ağır bağırsak hastalıklarına, deriden geçmesi durumunda ‘kara çıban’ adı verilen bir çıban ödem oluşumuna, kandan bulaşması halinde ise ‘sepsis’ adına verilen kan zehirlenmelerine neden olur” ifadelerine yer verdiler.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: