• resmi ilanlar

Koleksiyon’cu Avukat

21/11/2011 00:00

Avukatlık mesleğinde 42. yılını dolduran Bolu Barosu’na kayıtlı 62 yaşındaki 2 çocuk babası Kemal Akşemsettinoğlu, mesleğinin yanı sıra 56 yıldır koleksiyonculukta yapıyor.

Kasım ŞAHİN

 Koleksiyonunda, çocuklarının ilk saçlarından tutun 1976 yılında Kanada da düzenlenen  Montreal olimpiyatlarında basılan ve her branştan oluşan gümüş madalyalar bile var.

Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşemsettin’in 13. göbekten akrabası olan yılların deneyimli avukatı Kemal Akşemsettinoğlu’nun ofisi ve evi koleksiyonlarla dolup taşıyor. Koleksiyon merakının ilkokula başladığı yıllarda oluştuğunu belirten yılların Avukatı Kemal Akşemsettinoğlu, “1955 yılında ilkokula başladığımda öğretmenlerim Emine Çakır, Şükran Cömert ve Mürvet Aktüre bizleri sınıf olarak İş Bankası’na götürdü, burada banka tarafından bizlere kumbara hediye edildi ve bu kumbaraya para atmaya başladım. Aynı gün PTT’ye gittik burada da 5 ve 20 kuruşluk 67 vilayetten oluşan pullardan aldık. Böylece koleksiyon merakım başladı. Yıllardır bu koleksiyon için hemen hemen her şeyi topluyorum. Evimiz ve ofisimizde binlerce koleksiyon eserleri bulunuyor. 1981 yılında doğan kızım Bengü’nün Göynük ilçesinde kesilen ilk saçını bile saklıyorum. Kızımın saçları koleksiyonumun en değerli parçalarından oluşuyor” dedi.

Yıllardır biriktirdiği koleksiyon parçalarını Göynük’teki evine taşıyan Akşemsetoğlu, evini müze haline dönüştüreceğini açıklayarak şunları söyledi: “Biriktirdiğim eserler ofise ve evimize sağmaz oldu. Bu nedenle bütün eserleri Göynük’teki evime getirdim. Bir yıl içersinde evimizi müze haline getirmeyi amaçlıyorum”

Koleksiyoncu Avukat’ın koleksiyonunda yok yok. Anne ve babasının ilkokul diplomaları, Osmanlı paraları, şu ana kadar ülkemizde kullanılan Türk paraları, pul, yabancı ülkelerin tedavülden kalkan paraları, Çarlık Rusya’sından Rubleler, topaçlar, Anadolu’dan çeşitli eserler, 1976 yılında Kanada da düzenlenen Montreal Olimpiyatlarında verilen her branşdaki gümüş madalyalar, eski saatler, otellerden topladığı sabun, kibrit kutuları, şampuanlar, yıllar öncesinde kullanılan vita yağlarının kutuları, otobüs biletleri, köstekli saatler, sigara kutuları, sakızlar, şarap koleksiyonu, bugüne kadar gazetelerin verdiği promosyonlar gibi çeşit çeşit koleksiyon parçaları bulunuyor.

Her yıl hıdrellez’de gül ağacının altına para bıraktığını ve bu paraları bile sakladığını belirten Akşemsettinoğlu, “Kendimi bildim bileli, her yıl hıdrellez ayında zarf içersinde gül ağacının altına bir miktar para bırakırım. Bu paraları kesinlikle harcamam ve bir zarf içersinde saklarım. Bu paralar benim uğur ve bereket param. Onun için harcamam. Koleksiyonuma koyarım. Yaşadığım sürece de bunu hep yapacağım” dedi.

 

BAŞINDAN GEÇEN İLGİNÇ OLAY

 

Yılların deneyimli Avukatı Kemal Akşemsettinoğlu, başından geçen ilginç olayı şöyle anlattı:

“Bir gün eve gelirken, apartmanın kapısının önünde üç çuval eşya gördüm. Merak edip içine baktığımda koleksiyonum için sakladığım eşyaları gördüm ve bunları hemen eve götürmek istedim. O sırada kapıcı beni görüp ‘Ne yapıyorsun Kemal bey onları hanımefendi attırdı’ dedi. Ben kendisine bunların bana ait olduğunu söyleyip kendisine de 100 lira verip eve taşıttırdım. Yani anlayacağınız kendi koleksiyon eserlerini kendi paramla taşıtmış oldum” diye gülerek bu anısını anlattı. Anılar bunlarla bitmiyor. Kemal beyin eşi Sebahat Akşemsetoğlu’da, gizli gizli eşinin koleksiyon parçalarını attığını itiraf ederek, “Evimizin her odası koleksiyon parçalarıyla doldu. Sakın kimse yanlış anlamasın evimiz çöp ev değil. Sadece eve sığmadığımız için bazı lüzumsuz şeyleri Kemal’den habersiz geceleri atıyorum. Tabi bunları eşim evde yokken yaptım. Üzgünüm” dedi. Avukat Kemal Akşemsetinoğlu, eşi Saliha ve kızı Bengü Akşemsettinoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemsettin’ den bu yana akrabalık soy ağacını da bizlerle paylaştılar.  

 

YORUMLAR  (Toplam 7 yorum)

  • eyüp bozacı  (23.11.2011 03:06:36)

    sanatsal ve kültürel yaşlanmanın notlarıdır bu biriktirilen parçalar.

  • turgay topçuoğlu  (22.11.2011 20:11:32)

    Kemal beyi bu yaz datça da tanıdım. iyi bir kolleksiyonculuğunun yanında çok iyi bir dost.

  • Muzaffer Ergun  (22.11.2011 17:26:21)

    Salihanın ağabeyi olarak Eniştemin koleksiyonlarından tabiki bende haberdarım. Hatırladığım kadarı ile 1975 doğumlu yeğenim Obenin ilk ayakkabısını yıllarca arabasındaki dikiz aynasına bağlamıştı, ve eminim hala saklıyordur. Gazete kuponlarını keserek aldığı Kitaplar,Ansiklopediler dvd ler saymakla bitmez. Seni seviyoruz enişte.

  • serpil oner  (22.11.2011 10:24:48)

    evet kemal müthiş bir koleksiyoncudur...evlerine gittiğimizde bize hepsini göstermeğe çalışır .küçük bir objenin dahi müthiş bir hikayesi vardır...bengünün mama önlükleri her gün kullandığı çekmeceden çıkabilir...o benim eniştemdir...

  • çöpçü  (22.11.2011 08:26:03)

    Çöpcülük başka koleksiyonculuk başka. Herkes anlamaz bu işlerden.

  • Saliha Akşemsettinoğlu  (22.11.2011 05:16:06)

    Muhabirimiz Kasım Bey o gün röpörtaja geldiğinde ,tesadüfen ben de büroya uğramıştım.Bu koleksiyon trafiğinden Kasım Beyin başı öylesine dönmüştü ki,isimleri karıştırmış..Benimle ilgili bir anıda Sabahat adı yanlış olmuş,düzeltiyorum.Ayrıca,böyle ilginç bir hobinin haberini ,uzun yıllar süren birikimi kısa fakat özünü,anafikrini böylesine güzel kaleme aldığı için Kasım Bey e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

  • polat  (22.11.2011 04:11:51)

    metal-kağıt-kumaş-kutu-ahşap objeleri biriktiren herkez çöpçüdür.(siz çöpçü görmemişsiniz.sokaktaki taşı alan hatta hatta çöpleri analiz edenler var..

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: