• resmi ilanlar

Devlet Baba konuştu:

24/05/2012 00:00

“Fırka Tepesi’nde Hassas Davranılmalı”

Vali İbrahim Özçimen, kalıntılara rastlanması sebebiyle imara kapatılıp kapatılmaması konusunda tartışmalara sahne olan ve Belediye’nin otopark yapmak için uygun yasal şartlar aradığı Fırka Tepesi’ne dair görüşlerini Bolu Express’e açıkladı.

Vali Özçimen, son yıllarda yapılan tahribatlarla adından söz ettiren Abant için başlatılan yargı sürecini değerlendirdi ve bölgede gelecekte izlenmesi gereken yol haritasını paylaştı. Özçimen, Abant’ın İl Özel İdaresi’nden alınarak Milli Parklara verilmesi sebebiyle yaşanan bürokratik sorunları sıralayarak, Bolu’nun diğer doğa harikaları, Gölcük ve Yedigöller hakkındaki son gelişmeleri aktardı.

 

Röportaj: Mehmet KORKUSUZ

 

Vali İbrahim Özçimen’in Bolu Express’e verdiği ve iki gün sürmesini planladığımız özel röportajın ilk günkü öne çıkan ayrıntıları şöyle:  

Sayın Vali, Fırka Tepesi’ndeki arkeolojik kazılar sonucunda kalıntılara rastlandı. Öte yandan bölgede Belediye’nin hayata geçirmek istediği önemli bir otopark projesi bulunuyor. Yaşanan tartışmalar öylesine büyüdü ki, Bolu’daki herkes geçtiğimiz günlerde bölgede incelemelerde bulunan ve bu bölgenin geleceğini belirleyecek kararın adresi Anıtlar ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na odaklandı. Siz bu yaşanan tartışmaları değerlendirirseniz, bölgede sizce nasıl bir yol izlenmeli?

Doğal, tarihi ve kültürel yapıların korunmasıyla ilgili devletimizin kurumları var. Ankara Anıtlar ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kağıt üzerinde değil de, yerinde incelemeler yapmak üzere geçtiğimiz günlerde Bolu’ya geldi. İlgili kurumlar bu konuları inceliyorlar ve tartışıyorlar. Bu konuda çok hassas davranılması kanaatindeyim. Nihayetinde en doğru sonuca varılacağına eminim. Bunun ötesindeki polemiklere girmek istemiyorum.

Tartışmaları değerlendirmek bana düşmez. Ama şu önemli; herkesin bu konuda duyarlı davranmasında zaruret vardır. Çünkü biz devlet yöneticilerinin hem geleceğe, hem de geçmişe karşı sorumluluğu vardır. Medeniyetlerin korunması kollanması gerekir. Bunlara zarar vermeme mecburiyetimiz vardır. Koruma kullanma dengesinin iyi ayarlanması gerekir. Bir yerde böyle bir şey varsa, “Hiç kullanmayalım” demek nasıl bir yanlışsa, “Kullanalım. Heder edelim” demekte yanlıştır.

Hakkınızda uzun bir süredir tayin olacağınıza dair iddialar bulunuyor. Hatta tayin adresiniz için Sakarya basında gündeme geldi.

Bu işleri Sayın Başbakan dışında kimse bilemez. Konuşulanların tamamı spekülasyondan ibarettir. Bir valinin Bolu’da kalma süresi ortalama dört yıl civarında. Ben ise henüz ikinci yılımı önümüzdeki günlerde tamamlayacağım. Ama bir yerde elbette ki ihtiyaç olabilir. Buradaki çalışmalarımız beğenilemeyebilir, bunun takdiri de Sayın Başbakanımıza aittir.

Peki, sizin tayin olma konusunda bir girişiminiz oldu mu?

Kesinlikle olmadı. Benim devlet terbiyeme de uygun değildir. Bu iddiaları tümüyle reddediyorum. Bizi öncelikle halkımız takdir edecek. Ben vatandaşımızı her şeyin üstünde tutuyorum. Benim tek gitmek istediğim yer vatandaşlarımızın gönülleridir. Ondan sonra büyüklerimiz çalışmalarımızı uygun görebilir veya görmeyebilir, onların takdiri onlara aittir. Türkiye Cumhuriyeti’nde en üst düzey görevlerden biridir valilik. Vali devleti temsil eder. Bu şerefli görevde bu devlet ve bu millet beni 8 yıldır çalıştırıyor, bundan sonra ne kadar takdir ederse çalıştırır.

Sayın Vali, Bolu’da görev yaptığınız süre içinde devlet-millet birlikteliğine sağladığınız katkılarla ulusal basında adınızdan sıkça söz ettirmeyi başardınız.

Ben böyle görünmeye kendimi zorluyor değilim. Vatandaşlarımızın iyiliğinden kaynaklı. Geçenlerde Kıbrıscık’taydık. Karşılaştığımız vatandaşlara “Nasılsınız? Bir sıkıntınız var mı?” diye sorduğumuzda çok mutlu oldular. Bu kadar güzel insanlar dünyanın hiçbir yanında yok. Verdiğimiz bir selamla adeta eriyorlar. Gittiğimiz yerlerde büyüklerimize, “Anacığım bir emrin var mı?” dediğimizde, çocukların başlarını okşadığımızda bitiyor iş. Yakın davranıyoruz diye o insanlar bizden olmaz şeyler istiyor da değiller. Bizde büyüklük yok, halkımız büyük.

Sayın Vali, son yıllarda yapılan tahribatlardan ötürü Abant konusu çok tartışıldı. Konunun yargıya taşınacağı ve uygulamalardan ötürü pek çok ismin yargılanacağı belirtiliyor. Sizin bu konudaki yorumlarınız neler?

Yargıya taşınan bir konuda konuşmamak daha doğru. Konu madem yargıya intikal etti, yargı en doğru kararı verecektir.

Peki, bu saatten sonra Abant konusunda atılacak adımlar nasıl olmalı?

Bizler yargının verdiği karar doğrultusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz zaten. Yargı kararınca Abant, İl Özel İdaresi’nden alındı ve Milli Parklara verildi. Zaten ortada Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında deneyimli kişilerin bürokratik işlemlerinden geçmiş ve onaylanmış, Orman Bakanlığı’nın uzun vadeli bir gelişim planı var. O plan dahilinde işlemler yapılmaya devam edilecek. Devletimiz çalışmalarını bir kurumdan alıp, bir başka kuruma devrederek çalışmalarına devam ettiriyor. Orada da arkadaşımız var gücüyle çalışıyor. Mili Parklar Bölge Müdürlüğümüzün de duyarlılığını ben fark ediyorum. Ne zaman istesem kendisine ulaşabiliyorum.

Benim bu konuda bir serzenişim vardı. O da şuydu; tabiat, kültür ve doğanın korunması konularında yeterli bilgi ve donanıma sahip kurumlarla sık sık bir araya geliyor, “Ne yapılabilir orada?” sorusunu tartışıyor ve süratle burada karar alabiliyorduk. Yani biz bazı ödemeleri direkt, bazı ödemeleri encümen vasıtasıyla, bazı ödemeleri de Meclis vasıtasıyla yapabiliyoruz. İl Genel Meclisi toplantıları biliyorsunuz her ay yapılıyor. Biz bu sayede en ağır konularda dahi en geç 25 gün içinde karar alabiliyoruz. Ama konular Ankara’ya gittiği zaman Ankara’ya yazacaksın, Ankara’da bölge müdürleri etüdünü ve projesini yaptıracak,  programa aldıracak. Bu süreçler birkaç sene de tamamlanıyor. Burada biz en geç 25 günde karar alabilirken, Ankara’dan en erken 25 günde karar alabiliyorsunuz. Hız anlamında bizim bu denli yavaşlamamamız lazım. Yoksa Milli Parkları yetersiz görüyor değiliz, haddimiz de değil.

Milli Parklarla devam edelim öyleyse. Gölcük’teki son gelişmeler neler?

Gölcük konusunda Belediyemizle Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün anlaştığı, Bakan onayından çıktığı ve oradaki işletmeyi Belediye’nin aldığı bilgiler var. Ama şu ana dek bana ulaşmış resmi bir şey yok. Sadece bilgiler bunlar.  Bu sayede artık orası da sahipsizlikten kurtulacak ve gidildiğinde bir bardak çay içilebilecek yer bulamamaktan kurtulmuş olacağız.

Peki, Yedigöller…

Yedigöller’de de bir müstecirimiz var biliyorsunuz. Bu yıl müstecirin son hizmet senesi olmalı sanırım. Orada da yol konusunda düşüncemiz var. Orman Bakanımız Yedigöller’e yol yapımı için resmi talepte bulunmamızı istemişti, nitekim de bulunduk. Neticeyi bekliyoruz.

Sayın Vali, tavuk atıklarından enerji üretecek ve Bolu’daki atık kokusu problemini ortadan kaldıracak tesisin kurulumunu sağlayacak firmaya halen yer tahsisi yapılamadı. Öte yandan tesisin kurulması için düşünülen Çaydurt’ta vatandaşlar kurulumu önlemek üzere girişimlerini sürdürüyor. Yer tahsisi konusunda gelinen son nokta nedir?

Şu an Çaydurt’ta bulunan bir arazinin dışında alternatifler üzerinde de çalışmalar aynı zamanda yürütülüyor. Bu konuda talimat verdik. Yatırımcı firmanın temsilcileri önümüzdeki günlerde Bolu’ya gelecekler ve yine Çaydurt çevresinde olmak üzere iki yeni bölgeyi kendilerine teklif edeceğiz. Vatandaşlarımız rahat olsunlar, biz yanlış yapmayacağız inşallah. Kokuyu yenmek için biz bu işi yapıyoruz. Kokuyu tek bir yere toplayıp insanları rahatsız edecek değiliz. Nerede yaparsak, onların rahatını baz alarak karar veriyoruz. Hedefimiz, sadece sanayicimiz para kazansın, enerji üretimine katkı verelim değildir. Birinci önceliğimiz vatandaşımızdır.(Devamı yarın)

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: