• resmi ilanlar

“Akıllı olan bizimle iyi geçinir”

30/07/2012 00:00

Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği üyesi muhtarlarla bir araya geldiği buluşmada, muhtarların siyaset ve yerel yönetim ilişkilerini masaya yatırdı. Akdeniz, yaklaşan yerel seçim süreci öncesi Bolu’da belediye başkan adayı olması düşünülen siyasi isimlere öneride bulunarak, “Akıllı olanlar bizimle iyi geçinir” dedi ve muhtarların seçim sonucuna yönelik etkisini ortaya koydu.

Röportaj: Mehmet KORKUSUZ

Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, konfederasyonun örgütlenme çalışmaları kapsamında geçtiğimiz Cuma akşamı Bolu Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği üyesi muhtarlarla bir araya geldi. Sümer Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Kahruman başkanlığındaki muhtarlar, Hüseyin Akdeniz ve beraberindeki Ankara-Çankaya Mebusevler Mahallesi Muhtarı Sevim Özsoy’u düzenledikleri iftar organizasyonunda ağırladı.

İftar organizasyonu sonrası Hüseyin Akdeniz ve örgütlenme faaliyetlerini yürüttüğü konfederasyonu yakından tanımak ve oluşum sürecindeki açıklamalarını öğrenmek istedik. Akdeniz’le 72’nci durağı olan Bolu’da yaptığımız ve iki gün sürmesini planladığımız röportajın önemli ayrıntıları şöyle;

 

-Sayın Akdeniz, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ordu Merkez de Taşbaşı Mahallesi Muhtarlığı yapıyorum. 1997 yılından bu yana sürdürdüğüm Ordu Muhtarlar Derneği başkanlığı yanı sıra Türkiye Muhtarlar Derneği’nde aktif görevlerde bulundum. 2009 yılında genel sekreterlik görevinde buradaki görevimden ayrıldım.

Muhtarlarımızın içinde bulundukları sıkıntıyı görerek ve muhtarların yeni örgütsel mücadeleye ihtiyaç duyduklarını gördüğümden Türkiye’de bulunan federasyonları bir araya getirerek Muhtarlar Konfederasyonu’nu oluşturdum. Halen bu konfederasyonun geçici genel başkanlığını yapıyorum. Önümüzdeki Ekim Ayı’nda yapılacak seçimlerde, muhtarların haklı mücadele de var olmasına inandığım için, devletin ve halkımızın muhtarlara ihtiyaç duyduğuna inandığım için çalışmalar yaparak kendimizi hazırlıyoruz.

Muhtarlarla alakalı bugüne dek sıkça gündeme gelen; ancak çözüme ulaşmayan en büyük sorun özlük haklarıyla alakalı sorunlar. Türkiye’de 53 bin muhtarın bulunduğunu göz önünde tuttuğumuz da sorunun büyüklüğü de ortaya çıkıyor. Sizin örgütlenme sürecinde bu sorun için oluşturduğunuz çözümler nelerdir?

Bizler böyle bir durumda öncelikle muhtarlığın tanımını yapmak durumundayız. Osmanlı Devleti 188 yıl önce devletteki boşluğu gidermek adına geniş toprak parçasına sahip olduğu için muhtarlık uygulamasına ihtiyaç duymuş. İlk defa da İstanbul’da uygulanmış muhtarlık. Daha sonra Osmanlı taşra bölgelerinde vergi toplayamayınca, bu defa muhtarı vergi toplayıcısı olarak kullanmış. O tarihlerde muhtarlığın durumuna baktığımızda devletin yasalardaki boşluğunu doldurmuş. Yani günümüz koşullarına geldiğimizde muhtarlık da değişti. Köy muhtarlığı daha tüzel kişilik olduğu için köy yerleşim yerlerindeki hızlı göçün kentlere kayması nedeniyle muhtarların görevlerinde de zaman içerisinde değişim yaşandı.

Vatandaş köy muhtarı ile kent muhtarını hep birbiriyle karıştırdı geçen süre içerisinde. Vatandaş, mahalle muhtarının yetkisini köy muhtarı gibi zannetti. Oysaki kentlerdeki gerçek böyle değildi. Dolayısıyla vatandaş muhtara başka vasıflar yüklemeye başladı. Neydi bu vasıflar? Yol istedi, kanalizasyon istedi, su istedi, elektrik istedi… Yani vatandaş istemeden de olsa kentteki muhtara çeşitli vasıflar yükledi, ondan gerçekleşmesi için taleplerde bulundu. Bu zaman içinde kendiliğinden oluştu. O zaman ne mi yapılmalı? Muhtarın tanımı muhakkak yeniden oluşturulmalı.

Özlük haklarımıza gelince, bu bizim ne anladığımıza bağlı. Biz mahallemizde ya da köyümüzde her tasdik ettiğimiz evraktan alınması gereken mühür parası dediğimiz ücretin kaldırılması taraftarıyız. Özlük haklarımızın gösterge rakamı şu an 6 binle çarpılıyor. 12 binle yapılacak çarpımının sonucu elde edilecek rakam 786 lira yapıyor. Sosyal güvencesi olmayan muhtar arkadaşlarımız bugün çıkan rakama göre 15 bin 722 kişi. Dolayısıyla bu muhtarların kendi ödeneğinden kesilecek ödeneği ilgili kurumun veznesine yatırarak kalan parayı muhtara tevdi edelim. Bunun yaparken bir şey daha yapalım.

Belediyeler Kanunu’nun 9’uncu Maddesi’nde muğlak bir ifade var. Madde de şöyle deniyor; “Belediyeler imkanlar ölçüsünde muhtarlara yardım eder.“ Bu şu demek; Benim belediye başkanıyla aram iyiyse imkanım olmasa da bana imkan yaratabiliyor belediye başkanı. Belediye başkanıyla aram kötüyse, belediye gelir düzeyi yüksek olsa da benim muhtarlığıma yardımda bulunmuyor. O muğlâk ifadenin Belediyeler Yasası’ndan kaldırılıp, “Ayni ve nakdi yardım yapar” ifadesi konulmalı. Muhtarlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması taraftarıyız.

Peki, muhtarların yerel yönetimlerle ve siyasetle ilişkileri nasıl olmalı?

Merkezi idarenin 222 maddesin de muhtarlık kavramı geçer. Tebligattan tutun da nüfus memurunun işlerine varana kadar. Köyler mutlaka merkezi idare çalışma birimleri içinde olmalı. Mahallelere gelince ise, buranın bir bölümü merkezi idarenin, bir bölümü de yerel yönetimin yardımcısı durumunda olmalı. Mahal de kaçak inşaat olup olmadığını en iyi bilen muhtarlardır. Verilsin bu yetki muhtarlara, nerede kaçak inşaatlar varsa derhal tespit edilsin. Kaçak inşaatlardan bu ülke çok çekiyor. Depremde yıkılan binalara baktığımızda çoğunun gecekondu olduğunu görürsünüz. Belediye içinde muhtar mutlaka bir yerlerde değerlendirilmeli.

Örneğin sigara yasağı getirildi. Ankara’nın göbeğindeki restaurant işletmelerinde sigara yasağa rağmen içilebiliyor. Kabahatler Kanunu’nda verin yetkiyi muhtara! Eğer bir park ve bahçede kabahat içeren bir olay cereyan ediyorsa, muhtar gerekli işlemleri yapsın.

Seçim dönemlerinde sonuçlar üzerinde muhtarların belirleyici oldukları söyleniyor. O nedenle seçim dönemlerinde siyasilerin vazgeçilmezleri haline gelen muhtarlara bu dönemler için önerileriniz nelerdir?

Akıllı bir belediye başkanı muhtarıyla iyi geçinir. Siz beğenirsiniz ya da başkaları beğenmez. Türkiye’de bunu en iyi uygulayan Şişli Belediyesi’dir. Ben belediye başkanı olsam, özel kalem müdürümü bile muhtarlardan seçerim.

Şişli Belediyesi geliri yüksek bir belediyedir. Ama burada tüm mahalle muhtarları belediyenin birer işçisidir. Şirket işçisidir. Oradaki muhtarlar aynı zamanda bin 200 lirada maaş alırlar. Şimdi böyle bir belediye başkanı kaç dönemdir seçiliyor? Söyleyeyim, şu an 5’inci dönemi.

                                                                 (Röportajın devamı yarın)

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • sevim özsoylu  (02.08.2012 15:18:08)

    tüm içeriği bir doğru anlatımla özetlenen bu açıklamanın başkanının gerçek muhtar olması ,sorunları yaşayan birinin dilinden anlatılmasıdır.tşk,ler sn başkan tşk,ler sevgili bolu muhtarları ve değerli basını

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: