• resmi ilanlar

“Uçkunların yuvası meşe yaprakları”

02/08/2012 00:00

Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde uçkunla mücadele çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürerek, karasinek ve sivrisineklerin Bolu halkını rahatsız edecek düzeyde olmasının önüne geçmeye çalışıyor.

    İlaçlama ekipleri uçkunla mücadelenin ikinci aşaması olan soğuk ve sıcak sisleme yöntemiyle Bolu Merkez sınırları içerisinde bulunan mahalle, cadde ve sokakların yanı sıra ağaçların yoğun olarak bulunduğu alanlarda da ilaçlama çalışması yapıyorlar.

    "Mücadelede ki en etkin çözüm yağmur"    

    Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdür Vekili Koray Kolludemir, “Halk arasında güvercin biti olarak adlandırılan hayvan aslında bir tahtakurusu türevi. Meşe yapraklarının altına yumurtasını bırakıyor ve rüzgâr yoluyla da Gölköy ve civarından şehrimize dağılıyor. Sivrisinek ve karasinek gibi her hangi bir bulaşıcı hastalık taşımamasına rağmen vücutta küçük ısırıklar yapan ve meşe yaprağı bulamadığı zaman da uzun bir süre yaşamayan bir hayvan türü. Gölköy’de ise inanılmaz bir meşe popülasyonu olduğundan özellikle yumurtaların bırakıldığı meşe ağacı yapraklarına yoğun bir şekilde ilaçlama yapıyoruz. Ama bu mücadelede ki en etkin çözüm ise yağmur. Yağmur yağdığında rüzgârında etkisiyle bu yumurtalar toprağa dökülüyor ve düşen yumurtalar beslenebilecekleri bir ortamı bulamadıkları için de yaşam döngüsünü tamamlayamadan ölüyorlar” dedi.

    “İlaç havada 20 saate kadar asılı kalabiliyor”

    Veteriner İşleri Müdür Vekili Kolludemir yürütülen çalışmalar ile ilgili de bilgiler vererek, "Sıcak sislemede; uçkunla mücadelede kullandığımız ilacımızı mazot ile karıştırarak özel makinemizle küçük partiküller halinde sisleme yapıyoruz. Bu sistemden farklı olarak gelişmiş ülkelerde kullanılan ULV dediğimiz soğuk sisleme mücadelemiz var. Bu sistemde ilacımızı suyla karıştırıp daha küçük partiküller halinde sisleme yapıyoruz. Mazot kullanılmadığı için duman olmuyor. Bu şekilde ilaç havada daha uzun süre kalıyor. Özellikle rüzgârsız, durgun havada ilaç havada 20 saate kadar asılı kalabiliyor. Mazot kullanılmadığından duman olmuyor, trafiğe engel olunmuyor. İlacı suyla karıştırdığımızdan maliyetler azalıyor. Ancak halkımız dumanı görmediğinden mücadelenin yapılmadığını zannediyor.” dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: