• resmi ilanlar

Deprem konusunda, çözümsüzlük de halen sürmekte!

18/08/2012 00:00

TMMOB İnşaat mühendisleri odası Bolu şubesi başkan yardımcısı Nazmi Uçar 17 Ağustos depreminin 13.yıldönümünde önemli açıklamalar yaptı.

     TMMOB İnşaat mühendisleri odası Bolu şubesi başkan yardımcısı Nazmi Uçar Türkiye’yi büyük bir acıya boğan 17 Ağustos depreminin üzerinden 13 sene geçtiğini, söz konusu süre içerisinde beklenilen ve yapılması olanaklı mühendislik tedbirlerinin bir türlü hayata geçirilmediğini söyledi. Van Depreminin hemen ardından 26 Ekim 2011 tarihinde Başbakan Erdoğan’ın “…Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bu binaları biz yıkacağız…” söylemiyle başlatılan çalışmaların sonucu olarak “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” un 16 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Uçar; ”Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen yasa ise, bırakınız geçmiş dönemde yapılan bilimsel çalışmaların gereklerini dikkate almayı, henüz bir sene önce yürürlüğe giren “Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı”ndaki hedefleri bile karşılamamaktadır. Sürekli olarak mevzuat eksikliklerinden yakınan sorumluların bizatihi kendilerinin hazırlayıp yürürlüğe koydukları Yasa ve Yönetmelikler, özleri itibariyle insan hayatından çok her tür hizmetin piyasalaştırılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu nedenle büyük puntolarla kamuoyuyla paylaşılan yeni yasalar, yönetmelikler veya mevcut mevzuat üzerinde yapılan değişiklikler, yaşanan sorunların kaynağına müdahale etmediği için çözüm sunamamakta, aksine yeni ve daha büyük sorunlar yaratmaktadır. Yapılan tüm bilimsel çalışmalar, sağlıklı bir kentleşme için yerleşme ve yapılaşma süreçlerinin risk yönetimini içerecek biçimde yenilenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Öte yandan göz yumulan kaçak yapılar veya projesine aykırı yapılar, imar afları, parçacıl planlamalar ve plan tadilatları nedeniyle ülkemizdeki yapı stokunun sorunlu olduğu bir gerçektir” dedi.

      Yapı Denetim Yasası değiştirilmek isteniyor

      TMMOB İnşaat mühendisleri odası Bolu şubesi başkan yardımcısı Nazmi Uçar; “Bu bağlamda afet zararlarını azaltma kapsamında, onarım ve güçlendirme çalışmaları ile kentsel yenileme uygulamalarının birlikte düşünülmesi, acil durum planlarının hazırlanması, toplumun afet tehlikesi ve riski konusunda bilinçlendirilmesi, arama-kurtarma faaliyetlerinde eğitim ve örgütlenmenin sağlanması, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması hatta ve hatta mühendislerin meslek içi eğitimi ve yetkinliği konularının birlikte planlanması gerekmektedir. Kentsel Dönüşüm Yasası ise tüm bu gerekleri karşılamaktan uzak olup uygulama alanlarının sınırsız tutulması nedeniyle başta metropol kentlerimiz olmak üzere tüm ülkemizi bir rant alanı haline dönüştürebilecektir. İktidarın yeni hedefi yapım sürecinin denetimine ilişkin kuralların düzenlendiği Yapı Denetim Yasası’nı değiştirmektir. Meclis tatil edilmeden hemen önce kamuoyuna "Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı" adıyla bir çalışma sunulmuştur. Yeni Yasa taslağı ise hizmetin kamusal niteliğini öne çıkartma yerine daha fazla ticarileştirilmesini öngörmekte ve bu niteliğiyle denetim hizmetlerinin formaliteye dönüşmesi potansiyelini taşımaktadır. Zira sunulan çalışma, aslında teknik müşavirlik kuruluşlarının görev ve sorumluluklarını düzenlemektedir”biçiminde konuştu.

       Siyasi iktidarı göreve çağırıyoruz

       TMMOB İnşaat mühendisleri odası Bolu şubesi başkan yardımcısı Nazmi Uçar sözlerini şu şekilde tamamladı; ”Veriler, yapı ruhsatlarına ilişkin sürecin sondan başa doğru yürütülmesinin ve Meselk Odalarının süreç içerisindeki yeri ve önemini anlamadan farklı saiklerle yapılacak düzenlemelerin ülkemiz ve yurttaşlarımız açısından yarattığı ve yaratacağı büyük olumsuzluklara işaret etmektedir. Mühendislik hizmetinin niteliğini yükseltmek yerine meslek odalarını işlevsizleştirerek sahte mühendisliğin önünü açan bu düzenlemelere imza atanlara soruyoruz; Deprem riskini mühendislik hizmeti almamış yapıları çoğaltarak mı azaltacaksınız? Siyasi iktidarı tercihini bilimden ve insandan yana kullanmaya, ülkemizin deprem gerçeğine uygun ulusal bir deprem politikası belirlemeye ve daha da önemlisi bu politikaları bir an önce hayata geçirmeye çağırıyoruz.”dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: