• resmi ilanlar

Claudiupolis’de önemli gelişme

17/09/2012 00:00

Bolu Mimarlar Odası ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz arasında sert tartışmalara neden olan Roma dönemi kalıntılarının devamı Filyos’da ortaya çıktı. Bulunan Antik ticaret Merkezi’nin Roma İmparatorluğu döneminde Tios Kenti ile Klaudiupolis (Bolu) kentini birbirine bağlayan ticaret merkezi olduğu belirtildi. Kazı çalışmaları ise Kültür Bakanlığı’ndan alınacak izin ile bir yıl sonra yapılacak.

 

 

Bolu’da Mimarlar Odası’nın çalışmaları ile gündeme gelen Klaudiupolis (Bolu) kenti ile ilgili kazı çalışmalarında yeni bir gelişme yaşandı. Zonguldak’ın Filyos beldesinde yapılan kazı çalışmalarında, Bolu’yu, Tios (Zonguldak)’a bağlayan yol üzerinde antik bir ticaret merkezi olduğu ortaya çıktı. 

Bilimsel çalışma sonucu ortaya çıkarıldı
Çalışmalar sonucunda bütün alan, sel sularının getirdiği birikintilerden, ağaç kalıntılarından, bitkilerden ve çöplerden temizlendi. Türkiye’de ilk defa nehir kıyısında antik bir ticaret merkezinin ortaya çıktığını söyleyen yetkililer, bir yıl sonrası yapılması planlanan kazı için de Kültür Bakanlığı’yla irtibata geçti.
Filyos nehrinin taşımacılıkta ve ulaşımda kullanıldığının antik kaynaklardan bilindiğini ifade eden Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, bulgular ile ilgili şunları kaydetti:
“Filyos nehrinde odun, kereste, üzüm, şarap, tahıl gibi ürünler büyük kayıklarla nehrin ağzında bekleyen yelkenli gemilere taşınıyordu. Nehrin, denizden 20 kilometre kadar içine tekneler ile ulaşım sağlanması mümkündü. Gökçebey’deki Üçburgu’da bulunan yapı temellerinin ve ahşap iskele kalıntılarının, bu nehirlerde ticari malları taşıyan kayıkların mallarını boşalttığı, ticaretle ilişkili depo yapılarına ait oldukları anlaşılmaktadır. Tios (Filyos) kenti ile Gökçebey Üçburgu mevkii arasında büyük bir antik yol bulunmaktadır. Bu yol Tios kenti ile Klaudiupolis (Bolu) kentini birbirine bağlamaktadır. Bu günkü Filyos, Çaycuma ve Devrek bölgeleri, gerek nehir ve gerekse kara yolu ile Üçburgu’daki ticaret merkezine mallarını getiriyor ve satıyorlardı. Aynı şekilde yine buraya gelen malları satın alıyorlardı. Gökçebey Üçburgu mevkiinde ortaya çıkarılan depo temelleri, taş döşeli yol, sikkeler, çanak çömlekler, ok uçları, kandiller, kurşun dirhem ve yazıtlı bir taş, arkeolojik ve tarih açısından oldukça ilginç bilgiler verdi. Bunların değerlendirilmesi sonucunda, Roma döneminde M.S. 2. ve 4. yüzyıllar arasında, Gökçebey’de büyük bir ticaret merkezi, ticaret borsası olduğu, burada çeşitli kentlerden gelen malların alıp satıldığı ortaya çıkmıştır. Yazıtlı taş üzerinde bir gümrük kurallarına ait beş satırlık bir yazı bulunmaktadır. Bu yazıtın tercümesi henüz tamamlanmamıştır. Kurşun dirhem üzerinde Tios kentinin adı yazılıdır. Bu dirhemin biçimi Roma döneminde başka yerlerde yoktur. Gökçebey’e özgü bir formdur”.

Bölgenin önemli bir geçmişe sahip olduğu netleşecek

1 yıl sonra Kültür Bakanlığı nezdinde yapılacak çalışmalar sonucu bulunan antik merkez konusunda net bilgilere ulaşacak. Kurtarma kazılarının başlaması ile bölgenin ne derece önemli bir geçmişe sahip olduğunun da ortaya çıkması bekleniyor.

Bolu’da aynı dönemin eserleri tarihe gömülecek

Zonguldak Filyos’ da yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan antik ticaret merkezi koruma altına alınırken, Bolu’da ise Mimarlar Odasınca,  dönemin antik kent kalıntılarının bulunduğu alanın koruma altına alınması ile ilgili açtığı dava kaybedilmişti. Kültür park olarak adlandırılan bölgeye belediye tarafından katlı otopark ve seyir alanları inşa edilecek. Başkan Yılmaz, konu ile ilgili açıklamalarında, inşa çalışmalarının Kültür Bakanlığı görevlileri eşliğinde yapılacağını belirtmiş, tarihi bir kalıntıya rastlanması halinde eserlerin korunacağını açıklamıştı. 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: