• resmi ilanlar

Bolulu profesör okuluna yeni bir başarı daha kazandırdı

14/03/2013 00:00

Mengen Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Elif Yücetürk, 11. Uluslararası Gastronomi Festivalinde aldıkları birincilik kupası sonrası soruları yanıtladı. Yücetürk, AİBÜ’de kuruluşundan bu yana görev yapan Bolulu ilk profesör unvanını taşıyor.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde öğretim üyesi olan Elif Yücetürk, Abant İzzet Baysal Üniversitesinin kuruluşundan bu yana üniversitede görev yapmış ilk Bolulu profesör olma unvanını gururla taşıyor.

Mengen Meslek Yüksekokulu, 11. Uluslararası Gastronomi Festivalinde birincilik kupasını aldı. Son zamanlarda Mengen Yüksekokulunun başarılılarının altında yatan sır nedir?

Bu yıl on birincisi düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivalinde, modern Türk mutfağı ekip yarışmasında yüksekokulumuz birincilik kupasına layık bulundu. Hemen belirtmek isterim ki geçen yılın kupası da yine okulumuzun olmuştu. Bir sır olarak kabul edilebilir mi bilemem ama her şey öncelikle fark etmekle başlıyor. Sahip olduklarımızı, yeteneklerimizi, duygularımızı, eksiklerimizi fark etmek gibi. Farkındalık düzeyimiz yükseldikçe neler yapabileceğimize ve nasıl yapabileceğimize daha kolay karar verebiliriz. Mengen’deki öğretim görevlisi arkadaşlarımın özverili çabaları, işbirliği ile buluştuğunda ortaya güzel sonuçlar çıkıyor.

Haftalar öncesinden, öğrencilerle uzun uzun yarışma pratikleri yapılıyor, bıkmadan yorulmadan. Elbette yönetici olarak onlara, çeşitli bahanelerle engel olmak yerine etkin bir çalışma ortamı sağlamaya çalışıyorum. İsteklendirme ve teşvik etme başarı için mutlak gerekli koşullardır.  Başarı için zeka tek başına yeterli değildir. Çoğumuz ortalama zekaya hatta daha fazlasına da sahibiz. Duygularımızı zekamız ile harmanlayamadığımız zaman, bu düzeydeki zeka çok anlamlı olmuyor, işe yaramıyor. Bu nedenle başarabildiğim ölçüde,  akıl ile kalbi birleştirmeye çalışıyorum. Bunu yaptığınızda sadece kişileri ya da süreçleri değil, aynı zamanda duyguları da yönetiyorsunuz demektir. Duygusal zekanızı kullanabildiğiniz ölçüde, isteklendirerek ve inandırarak istenen sonuca çok daha kolay ulaşabilirsiniz.

Farklı örgütlerde üniversitede, okulda ve diğer işyeri ortamlarında sanılanın aksine duygular, çok önemli bir alan kaplıyor. Beğenilen ve beğenilmeyen, istenen ve istenmeyen olayları irdelediğinizde temelinde karşınıza hep farklı duygular çıkıyor. Hayranlıklar, kıskançlıklar, düşmanlıklar, vefasızlıklar, hayal kırıklıkları gibi. Duyguları anlayamazsanız, çoğu yöneticinin sık sık başvurmak zorunda kaldığı, perde arkasında manevra yapma zorunluluğu doğuyor. Bu tavırları da hiç kimse hoş görmüyor zaten. Kimi zaman da deve kuşu misali, başlar kuma gömülüyor. Böylece söz konusu sorunun çözüldüğü sanılıyor. Sanıyorum kendisini evrenin merkezi olarak görenler, kendilerini bu merkeze yerleştirenler, benzer hatalara daha çok düşüyor ve başkalarının duygularını anlamakta zorlanıyor. Bence başarının sırrı, işte bu fark edişlerde gizlidir.

 Yarışmada Bolu’ya özel yemekler var mıydı?

Yarışmada kabak hoşafı, bakla çorbası gibi tipik Bolu yemekleri yoktu ama yöresel lezzetler kullanıldı. Uluslararası yarışmalarda amaç Türk mutfağını diğer ülkelerin mutfak kültürleri ile buluşturmak. Bu tür yarışmalarda farklı sunumlar daha çok dikkat çekiyor. Örneğin birincilik kupası ve gümüş madalya kazandığımız, “Üniversiteler Arası Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması” kategorisinde hazırlanan başlangıç, ana yemek ve tatlı olarak sunulan yemekler, üç öğrencimiz tarafından hazırlandı.  Üniversiteler Arası Ana Yemek Yarışması kategorisinde ise iki altın madalya kazandık.

 

Sizin müdürlüğünüz döneminde bu başarıların artmasında Bolulu olmanızın etkisi var mıdır?

Mengen’deki yüksekokulumuzun kuruluşundan itibaren yöneticilik yapanların tümü de çok değerli akademisyenlerdir. Hepsini de zaman içinde ayrı ayrı tanıma fırsatım oldu. Merkez kampüsten uzak bir yerde bunu başarmak hiç kolay değildir.

Bolulu olmak bir farklılık yaratmış mıdır bilemiyorum. Bu konuda toplum, bana farklı bir rol mü biçiyor? Henüz bunu da anlamış değilim. Mengen’e ilk atandığım günlerde, kutlamaya gelenler “sizin Bolulu olduğunuzu öğrendik buna çok sevindik. Babanız da Bolulu bir sanatçıymış” dediklerini hatırlıyorum. Aslında o zaman ilk defa farklı olarak ne yapmam bekleniyor acaba diye düşünmeye başladım. Bolulu olmanın sorumluluğu ağır mıdır diye. Belki kişinin doğup büyüdüğü coğrafyada hizmet sunmasının, farklı bir enerjisi vardır. Çünkü geleceğe ilişkin hayalleriniz oluyor. Bu hayalleri aynı coğrafyada kurgulayıp aynı coğrafyada gerçekleştirebilmek, ait olma duygusu üzerinden açıklanabilir. 1999 depremini hatırlarsak, kurumların içi oldukça boşalmıştı, korku ve paniğin etkisiyle. Bolu’dan kaçış başlamıştı. Bu korku ve panik hizmet aşkını, o koşullarda yerle bir etmişti. Şimdi o günlerden hatırladığım bir slogan var aklımda: “Bolu’yu seviyorum, terk etmeyeceğim”.  

Aslında durum tamamen sevmekle ve ait olma duygusuyla ilgili, yoksa şuralı ya da buralı olmakla ilgili değil. Bu duygusu gelişmiş olanların nereli olduğunun hiç önemi kalmıyor. Boluludur ama bu sevgiden yoksundur. Bolulu değildir ama Bolu’ya hizmet sevdalısıdır. Ülkemiz tüm sınırlarıyla hepimizin. Hiçbirimizin doğduğu yeri seçme şansı yok.

Mengen’deki görevime, benden öncesi ve benden sonrası diye hiç bakmadım. Böyle bir bakışı da hiçbir yöneticiye, bir yönetim bilimci olarak tavsiye etmem. Her dönemi kendi içindeki koşullara göre değerlendirmek gerekir.

 Mengen Meslek Yüksekokulu’nun bundan sonraki hedefleri nedir?

Hem Mengen hem de yüksekokulumuz aşçılık konusunda Türkiye’de marka kent ve marka okuldur. Biz bunu daha da pekiştirmeyi istiyoruz. Sadece Türkiye’de değil dünyada da tanınır olmayı hedeflemekteyiz. Öncelikle web sayfamızı bu amaçla yeniledik.  Şu an İngilizce ve Türkçe olarak web hizmetimiz mevcuttur. Fransızca yüzümüz ise yapım aşamasındadır. İspanyolca ve Japonca çevirilerimiz devam etmektedir. Böylece yabancı öğrencilere kapımızı açıyoruz.

 

Okulumuz mezunları ile iletişimlerimiz sürmektedir. Bunu oldukça önemsemekteyiz. Mezunlarımızın nitelikli yerlerde iyi konumda çalışıyor olmaları, okulumuzun tanıtımını sağlama ve gurur tablomuzu oluşturmakla kalmamakta öğrencilerimiz için de rol modeli olmaktadır.

Meslek yüksekokulumuz kuruluşundan bu yana 16 yıldır sadece aşçılık programı ile eğitim vermektedir. Yüksekokulun yönetime gelir gelmez ikinci bir program açma hazırlıklarına başladık. Hedefimiz, ülkemizde ihtiyaç hissedilen ikinci bir programı okulumuza kazandırmaktır. Bunun için girişimlerimiz devam etmektedir.  Yurt dışındaki okullarla işbirliği yapmayı ve öğrenci değişimini hedefliyoruz. Mengen’in tüm köylerini kapsayan bir araştırma projesi hazırladık. Bu yıl içinde bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: