• resmi ilanlar

Kelebeklerin rüyası bitti

23/03/2013 00:00

Ormanlarda çam ağaçlarının en büyük düşmanlarından biri olan bir tür kelebek olarak adlandırılan Çamkese böcekleriyle mücadele başlatıldı. Çam keseleri su dolu bir adacığa konularak yayılması engellenmeye çalışıldı.

 

 

 

Mengen’e bağlı Coşur ve Pazarköy İşletme Şefliklerinde toplam 340 hektar alanda çamkese böceği ile mücadele çalışması yapıldı. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Mengen Orman İşletme Müdürlüğünde Çamkese böceği ile mücadele çalışmaları tamamlandı.

2013 yılında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı Mengen'de çam sahalarında Çamkese böceği miktarında artış görüldü. Bunun üzerine Mengen Orman İşletme Müdürlüğü Coşur Orman İşletme Şefliği 8, 9 ve 81 nolu bölmelerde toplam 100 hektar, Pazarköy Orman İşletme Şefliği 29, 30 ve 31 nolu bölmelerde 120 hektar ve Gökçesu Orman İşletme Şefliği 11,12 ve 13 nolu bölmelerde 120 hektar olmak üzere toplam 340 hektar alanda çamkese böceği ile mücadele çalışmaları yapıldı. Çamkese böceklerinin keselerinin bulunduğu dallardaki kısımlar kesilerek mekanik mücadele yapıldı. Bunun yanında çam keselerin bulunduğu kesik dallar etrafı su ile çevrili adacığa konularak biyolojik mücadele çalışması da yapılarak çamkese böceğinin yayılımı engellenmeye çalışılıyor.

Göynük’te de 500 Hektar alanda çam kese böceği mücadelesi yapılıyor. Gürpınar ve Hacımahmut Orman İşletme Şefliklerinde 500 Hektar alanda etkili olan çam kese böcekleri, tek tek tespit edilerek toplanıyor ve orman dışına çıkarılıyor.

Çam kese böceklerinin bir tür kelebek olduğuna dikkat çekilerek, “Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden Çam Kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çamkese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur” denildi.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: