• resmi ilanlar

Geleneklerinin kaybolmasından korkuyorlar

08/05/2013 00:00

Yoksulluğun bellerini büktüğü Roman vatandaşlar sevinçle hüznü bir arada yaşıyorlar. Hükümetin Roman açılımı sonrası TOKİ’nin de devreye girmesiyle birçok Roman vatandaş ev sahibi olacakları günü bekliyor. Ancak, yüzyıllardır sürdürdükleri geleneklerin apartman dairelerinde yok olmasından da korktuklarını belirtiyorlar. Aktaş Mahallesinde ziyaret ettiğimiz Roman aileler, “biz sokaklarda düğün yaparız, hayvan besleriz. Bunları apartmanlarda nasıl yapacağız” diyerek kültürlerini kaybetmenin korkusunu dile getirdi.

 

Haber: Nermin KAYA

Hükümetin başlattığı Roman açılımı ile birlikte 2010 yılında ilimizde yaşayan Roman vatandaşlara Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca ev sözü verilmişti. Bolu Belediyesine ait bir araziye inşa edilen 72 adet konut, sahiplerine verileceği günü bekliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise evlerin hazır olduğunu, Aile ve Sosyal Politikalara Bakanının katılacağı bir programla kuraların çekilerek evlerin teslim edileceğini belirtti.

Başvuru beklenenden fazla oldu

TOKİ tarafından inşa edilen 72 adet konut sahiplerini beklerken, açılımın başladığı ilk günlerde Bolu’da yaklaşık 40 aile tespit edildiği, ailelerin çocuklarının evlenmesi gibi sonradan oluşabilecek ayrılıklar nedeniyle 32 adet fazla ev inşa edildiği öğrenildi. Ancak, geçen 2 senelik süreçte Bolu’da yaklaşık 100 aile TOKİ evleri için başvuru yaptı. Başvurunun ev sayısından fazla olması nedeniyle kura yöntemiyle ev sahipleri belirlenecek. Öncelik ise hali hazırda bir ev sahibi olmayan, kiracı ya da göçebe olarak yaşayanlara verilecek.

O kadar peşinatımız olsa…

Öte yandan konuyla ilgili düşüncelerini öğrenmek için görüştüğümüz bazı Roman vatandaşlar ise TOKİ’nin peşinat olarak istediği 7 Bin TL ücretin yüksek olduğunu belirttiler. Geçimlerini kağıt ve hurda toplayarak sağlayan birçok Roman vatandaşlar “Biz günlük çalışan, günlük yiyen insanlarız. Bu ihtiyaçlarımızı bile zor karşılarken 7 Bin Lira peşinatı vermemiz mümkün değil” diyerek mağduriyetlerini dile getirdiler.

Sudan çıkmış balık gibi oluruz

Göçebe yaşam tarzları ile bilinen, kağıt ve hurda toplayan, hayvancılıkla uğraşan Roman vatandaşlar, bir yandan boğuştukları yoksul, evsiz hayatlarından kurtulacak olmalarının mutluluğunu yaşarken, öte yandan ise yüzyıllardır yaşam tarzı olarak belirledikleri bu hayatın ve gelenekleri haline gelen işlerinin yok olmasından korkuyor. Aktaş Mahallesinde ki evlerinde görüştüğümüz Roman vatandaşlar “biz hayvan besleriz, kağıt toplarız. Hurdacılık yaparız. Düğünümüz, bayramımız bize göredir. Sokaklarda olur. Şimdi o apartman dairelerinde nasıl yaşayacağımızı da bilmiyoruz. Hayvanlarımız ne olacak. Kağıtlarımızı hurdalarımızı nereye koyacağız. Düğünlerimizi nasıl yapacağız” diyerek geleneklerinin ve yaşam alışkanlıklarının kaybolmasından duydukları endişeleri dile getirdiler.

Yöresel evler varsa geleneklere göre de olabilir

Öte yandan geçtiğimiz yıl itibari ile TOKİ yeni bir uygulama başlatmış, özellikle Mudurnu, Göynük gibi tarihi dokusuyla meşhur bölgelerde geleneksel mimari özelliklerine göre evler yapmaya başlamıştı. 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: