• resmi ilanlar

Ciğerlerimizin yanmaması için bu kararlara uyalım

17/05/2013 00:00

Yaz aylarının gelmesiyle oluşabilecek orman yangınları için toplanan Orman Yangınları ile Mücadele komisyonu önemli kararlara imza attı. Alınan kararlar, piknik alanlarından, yapılış biçimi ve saatine, giriş çıkış iznine, anız yakmaya herkesi yakından ilgilendiren cinsten…

 

Orman Yangınları İle Mücadele Komis­yonu Vali Yardımcısı Cemal POLAT Başkanlığında, yurdumuz genelinde orman yangınları ortamına uygun hava halleri sebebiyle orman yangınları ile mücadele etkinliğini arttırabilmek için toplandı.

Toplantıda vatandaşları yakından ilgilendiren piknik, ormanlık alanlara giriş çıkış gibi konuları kurala bağlayan önemli kararlar alındı.

İşte o kararlardan bazıları:

 

Görevli dışında kimse giremeyecek

Tel örgü ile koruma altına alınan yangın riski olan ormanlar ve ağaçlandırma saha­larına görevliler dışında her ne maksatla olursa olsun giriş ve çıkış yasaktır.

 

Gün batımına kadar piknik serbest

Bolu İli dâhilinde Yedigöller Milli Parkı (2015 ha.), Abant Tabiat Parkı (1150 ha.), Gölcük Orman içi Dinlenme Yeri (24 ha.), Çakmaklar Çamlığı Orman İçi Dinlenme Yeri (15 ha.), Beşpınarlar Orman İçi Dinlenme Yeri (7 Ha.), Aladağ Göksu Orman İçi Dinlenme Yeri (10 ha.), Sünnetgölü Tabiat Parkı (45 ha.), Esentepe Parkı (15 ha.), Gölköy Sulama Barajı, Mengen Şirinyazı Orman İçi Dinlenme Yeri (50 ha.), Tokadi Hayrettin Türbesi Mesire Yeri (30 ha.), Atyaylası Mesire Kullanım Alam, Avcıpman (160 ha.), Çubuk Gölü (10 ha.), Göy­nük Meyipler Çeşmesi Piknik yeri (5 ha.), Kırklar Orman İçi Dinlenme Yeri (15 ha.), Göynük Çayköy Göleti(10 ha.) çevresi gibi piknik alanlarında piknik yapılması gün batımına kadar serbest bırakılmıştır. Müstecir tarafından işletilen orman içi alanlar 6. Madde hükümlerine tabidirler.

Tüm orman alanları ve özellikle Gürdek-Paşabükü,Doruk-Ayseki Köprüsüne kadar, Yeniçağa-Çapak Orman Deposu, Gerede-Aktaş arasındaki karayollarının kenarlarında, Sün­netgölü Tabiatı Koruma Alanında ve yukarıda belirtilen piknik alanlarına giden ana yolların kenarlarında piknik yapılması yasaklanmıştır.

Piknik yapılmasının yasaklandığı yerlere, Orman İdaresince, yasak olduğunu belirtir uyarıcı levhalar konulacak ve kesinlikle piknik amaçlı ateş yakılmayacaktır.

 

Anız yakmak yasak

Vatandaşlarımız, piknik yapılmasına izin verilen alanlarda; piknik ocağı çevresinde gerekli tedbiri aldıktan sonra ateş yakacaklar, yanan ve yakılan ateş söndürmeden piknik yeri­ni terk etmeyeceklerdir.

 

6831 sayılı Orman Kanunu'nun 31-32.madde kapsamı içerisinde kalan köyler ve dışındaki bütün yerleşim yerlerinde her türlü anızın yakılması yasaktır. Anız yakma yasağı Orman İşletme Müdürlüklerince köy ve mahalle halkına duyurulacak ve yasağa uyulması sağ­lanacaktır.

 

Belediyelere büyük işler düşüyor

Belediye Başkanlıklarınca çöplüklerin etrafında yeterli yangın önlemleri alınacaktır. Bu amaçla çöplüklerin etrafında yaklaşık 20-30 m genişliğinde bantlar oluşturularak, sık sık kontrol edilecektir.

Piknik yerleri, orman alanları civarındaki her türlü sanayi tesislerinin atıklarından doğabilecek yangın tehlikesine karşı, tesis sahiplerince gerekli tedbirler alınacaktır.

Piknik yerleri, orman alanları ve bu yerler civarında seyreden araçlardan sigara ve ateşli maddeler atılması, dökülmesi yasaktır.

Yüksek gerilim hatları, köy enerji nakil hatları ve BOTAŞ Doğalgaz hatlarının geç­tiği alanlarda meydana gelen orman yangınları anında SEDAŞ ve BOTAŞ yetkililerine bildiri­lecektir.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: