• resmi ilanlar

Bolu’da kıble hesapları doğru mu?

24/05/2013 00:00

Bolu Müftüsü Mehmet Şahin, zaman zaman camilerde yapılan kıble hataları ile ilgili olarak “İki derece, üç derece yanlışlık için milletin kafasını karıştırmaya gerek yok. Ama fark edildi ki büyük bir sapma var, onun düzeltilmesi lazım. “ dedi.

 

Haber: Nermin KAYA

Müslüman aleminin beş vakit namaz için, yüzünü döndüğü mecburi istikameti Kıble’de teknolojinin gelişmesiyle hata oranı en aza indirildi. İllerde müftülükler tarafından belirlenen Kıblelerde yapılan hatalı hesaplamalar nedeniyle vatandaşların aklına gelen “Şimdiye kadar kıldığımız namazlar ne olacak?” sorusunu yanıtlayan Bolu Müftüsü Mehmet Şahin, “Kişinin en azından 45 derecenin altında kalacak şekilde kıbleye yönelmesi durumunda namazı kabul olur.” dedi.

Kıbleye dönerek namaz kılmak farzdır

Kıbleye dönerek namaz kılmanın, namazın 6 dış farzından biri olduğunu belirten Şahin, “Bu nedenle bile bile başka bir yöne dönerek kılınan namaz kabul olmaz” dedi. Şahin, zaruri durumlarda ise niyetin önemli olduğunu belirtirken “Mesela garip bir yerdesiniz, tanımadığınız bir memlekette. Burada kıble nasıldır. Cami bulabileceği bir yerse camide kılabilir. Bulunduğu coğrafi bölgenin yerini biliyorsa, mesela Türkiye’de güneydir bu, ona göre kıbleyi belirleyebilir. Etrafında ki insanlara sorarak kıbleyi bulabilir. Ama diyelim ki bunların hiç birinde bulamadı, yönleri bilmiyor. O zaman kalbinin yatıştığı cihet nere ise oraya dönerek namazını kılabilir. Çünkü burada bir zaruret vardır. Yani nasıl ki su olmayan yerlerde teyemmüm yapılıyor ise bu da böyledir. Tespitini olabildiğince yapmaya çalışılacak. Sormadan yanlış yere dönerek namazını kılmış ve sonradan yanlış olduğunu fark etmişse o namazı tekrar kılması gerekir. Ama sormuş, araştırmış bulamamışsa o zaman namazı kaza yapmasına gerek yoktur.” dedi.

Caminin kıblesinin yanlış olduğunu bilmiyorsanız namaz kabul olur

“Kişinin en azından 45 derecenin altında kalacak şekilde kıbleye yönelmesi durumunda namazı kabul olur” diyen Şahin,  “Tabi bu kasıtlı olarak değil de zaruri bir durum var veya bilmeden yapılmışsa geçerlidir. Örneğin caminin kıblesi yanlış yapılmış ve yıllarca o şekilde namaz kılınmışsa o namazlar kabul edilir. Çünkü Ayeti kerimede yüzünü mescidi harama dön deniliyor. Âlimlerimiz bunu eskiden beri değerlendirmişler, yüzden maksat namazda yıkadığımız kısımdır. Dolayısıyla sağ yanakta sol yanakta yüzdür, illa burnun ve alnın hizası değildir. Bunun için Mekke dışında ki ülkelerde yüzünün Kabe cihetine dönmüş olması durumunda namazı caiz olur” ifadelerine yer verdi.  

Bir iki camide yanlışlık vardı

Şahin, şuana kadar Bolu’da bir iki caminin kıblesinde yanlışlık olduğunu tespit ettiklerini belirtirken  “Mesela Merkeşler köyünde ki bir camimizde imam kıblenin yanlış olduğunu tespit etmişti. Bana intikal ettirdi. Gerçekten de baktık, doğruya kıyasla köşeye gelecek derecede bir sapma var. Onu da talimat vermek suretiyle, ölçümlerimizi yaptırdık ve iç dizaynında yapılan düzenlemeler ile sorunu çözdük” dedi.

Kıble yanlış mı diye araştırmıyoruz

Şahin, şöyle devam etti:

“Yıllardan bu yana önce müftülükten kıble tespiti istenir. Biz de gider o tespitleri yaparız. O nedenle gidip tekrar tekrar bu caminin kıblesi yanlış mı diye araştırma yapmaya gerek görmeyiz. İki derece, üç derece yanlışlık için milletin kafasını karıştırmaya gerek yok. Ama fark edildi ki büyük bir sapma var, onun düzeltilmesi lazım.”

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: