• resmi ilanlar

Afrika-Türkiye arasında eğitim köprüsü kurulacak

29/06/2013 17:12

29. Abant Platformu'nun 'Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika' konulu toplantısının ikinci gününde Afrika’da eğitim ve ekonomi konu başlıkları tartışıldı. Afrika ülkelerinde ki Türk Okullarının kıtaya sağladığı değerin altı çizilirken, Afrika ülkelerinin gelişimi için eğitimin önemine vurgu yapıldı. Toplantıya katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ise Afrikalı heyete Türk Eğitim sistemi hakkında bilgi verirken, bu yıl uygulamaya koyulacak olan Mevlana Değişim programından Afrika ülkelerinin de yararlanmasını istediklerini belirtti.

Haber: Nermin KAYA

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın 29.sunu gerçekleştirdiği Abant Platformu'nun 'Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika' konulu toplantısı, ikinci gününde Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Oteli'nde devam etti. Üç gün sürecek toplantıya Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mali, Uganda, Benin, Etiyopya, Angola ve Gambiya'dan üst düzey yetkililer, akademisyenler ve gazeteciler katıldı. Yaklaşık 130 katılımcının yer aldığını toplantıda Afrikalı konuklar yerel kıyafetleriyle de dikkat çekti.

Toplantının ikinci gününde Afrika’da eğitim ve ekonomi konu başlıkları tartışıldı. Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan’ın başkanlık yaptığı oturumda özellikle Afrika’nın birçok ülkesine Türk iş adamları ve yardımseverler tarafından yaptırılan okullar damga vurdu. 15 yaş grubunda ki gençlerin %41’inin okuma yazma bilmediği ve Afrika kıtasının yoksulluk, savaş ve sömürüden kurtulması için eğitimin önemli olduğu dile getirilirken, katılımcıların ortak savunusu ise modernleşme adına kültürel değerlerin yok edilmeye çalışılması oldu.

Oturum sonunda salonda bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’ya da söz verildi. Çetinsaya, Afrika kıtası ile eğitim anlamında her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade ederek, Türkiye’nin bunun için alt yapısının da hazır olduğunu belirtti. Çetinsaya “Afrika kıtasıyla her türlü yükseköğretim alanında işbirliğine hazırız. Bunun için mekanizmalarımız da hazır. Bizim açımızdan 'tanınma' diye bir problem yok. Biz bir ülkenin Milli Eğitim Bakanlığı hangi üniversiteyi tanırsa o üniversiteyi otomatik olarak tanırız. Diplomasını kabul ederiz. Sadece tıp ve hukuk gibi bazı branşlarda öğrencinin bilgi seviyesini ölçecek sınav yaparız. Bunun dışında diploma ve tanınma diye bir sorunumuz yoktur” ifadelerine yer verdi.

 

Konuşmasında, bu yıl uygulamaya konulan Mevlana öğrenci ve öğretim elemanı değişim programına da değinen Çetinsaya “Türkiye ile bütün dünya arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini, hareketliliğini öngören bir program. Bu manada ben bütün Afrikalı dostlarımızı da bu programın bir parçası olmaya davet ediyorum” dedi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: