• resmi ilanlar

En az 9,25 TL “borçlusunuz”

23/07/2013 00:00

Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan ayı fitre miktarını 2013 yılı için asgari olarak 9 lira 25 kuruş olarak belirledi. Bolu il Müftüsü Mehmet Şahin Bolu Express gazetesi okuyucuları için yaptığı açıklamada belirlenen limitin alt limit olduğunu belirtirken, “kendi sofranızda bir kişi ne kadarlık malzeme ile iftar ve sahur yapıyorsa onu baz almalısınız” dedi.

Haber: Nermin KAYA

Müslüman kişinin borcu olan fitre ve zekat ile ilgili bilgi veren Bolu İl Müftüsü Mehmet Şahin, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığının alt limit olarak 9.25 TL fitre miktarı belirlediğini belirtti. Mehmet Şahin, “ancak sizin sofralarınızda bir kişinin sahur ve iftarda yediklerinin miktarının belirlenerek fitre verilmesi daha doğrudur” şeklinde konuştu. Şahin, fitre ile ilgili merak edilenleri şöyle anlattı:

Bu yıl fire miktarı ne kadar olarak belirlendi?

Diyanet İşleri Başkanlığımızın tespitlerine göre bu sene fitrenin alt sınırı 9 lira 25 kuruş olarak belirlendi. Tabi fitrede esas olan bir Müslümanın kendi iftar ve sahur sofrasında, bir günlük, ailesinde kişi başına düşen masraf kadar miktarı fitre olarak vermesi fitrenin maksadına daha uygun olmakla birlikte Allah’ında rızasına daha uygundur. Örneğin maddi durumu yerinde zengin beş kişilik bir aile düşünün, bunlar iftar ve sahur sofrasında bir günde diyelim ki kişi başı 100 lira düşüyor. Dolayısıyla doğru olan bu ailenin kişi başına 100 liradan fitre vermesidir.

Kimler fitre verir?

Fitreyi tabi ki zenginler verirler. Bunun manası şudur; zaruri ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yaklaşık 81 gram civarında altını ya da onun bedeli kadar parası olan ve bu parasını bir yıldır muhafaza eden kişiler zekat verir. Fakat fitre zenginleri Ramazan Bayramının birinci günü itibari ile bu paraya veya zenginliğe sahipse fitresini vermek zorundadır. Bundan üç beş gün önce ya da sonra fakirleşmesi önemli değildir. Fitrenin vacip oluşu Ramazan ayı ile birlikte değil, Ramazan bayramı ile birliktedir. Verecek olanlar da o an için zengin olandır.

18 yaşını geçmiş çocukların fitresini ailesi karşılayabilir mi?

Fitre tabiri caizse hayatta bulunuyor olmanın zekatıdır. Hayatta bulunan herkesin vermesi gerekmektedir. Ancak, yaşı büyük olduğu halde akli dengesi yerinde olmayan çocukların fitrelerini anne ve babaları eğer varsa onun kendi malından verirler.

Kimlere fitre verilir?

Fitre verilecek kişilerle zekat verilecek olan kişilerin özellikleri aynıdır. Öncelikli şartı fakir ve Müslüman olmasıdır. Kişinin usul ve füru diyoruz, yani kişinin babası annesi, dedeleri oradan yukarıya doğru aile fertlerine verilemez. Birde çocukları ve torunlarına doğru yani soy ağacından aşağıya doğru olan aile fertlerine verilemez. Onun dışında kardeşler, kardeş çocukları, amca, dayı, teyze gibi akrabaların tamamına fitre ve zekat verilir. Tabi böyle fakir yakınlarınız varsa fitre vermek için onları tercih etmeniz daha doğrudur.

Peki, fitrenin para olarak verilmesi mecbur mudur?

Para olarak vermek mecburi değildir. İhtiyacı olan kimsenin ihtiyaç duyduğu mal ve miktarı ölçü tutulmalıdır. Para olarak verilmesinin sebebi para her ihtiyacı karşılar. Fakirin ihtiyacı ne ise ona harcar. Sizde eğer ne lazım olduğunu bilmiyorsanız para olarak veriyorsunuz, o da gidip ihtiyacı neyse alıyor.

 

Mehmet Şahin, fitre ve zekatın Müslüman vatandaşın borcu olduğunu söylediği açıklamasına “Tüm Müslüman kardeşlerimizin Ramazan’ını tebrik ediyoruz. Özellikle fitre ve zekat verecek seviyede dinen zengin sayılan Müslümanların zekatlarını ve fitrelerini mutlaka vermelerini, ihmal etmemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü zekat farz bir ibadettir ve borçtur. Eğer borcunu ödemezse günaha girmiş olur. Fakirin hakkına girmiş olur” ifadeleri ile cevap verdi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: