• resmi ilanlar

Tarihi mahallede Kentsel Dönüşüm uygulanacak mı?

31/07/2013 00:00

Türkiye’nin en büyük imar hareketi olarak adlandırılan ve deprem riski altındaki binaların yıkımını öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Bolu’da sessizlik sürüyor. Kentin en eski yerleşim bölgelerinden olan, birçoğu ahşap ve tarihi yapılaşmaya ev sahipliği yapan Akpınar’da ise projenin uygulanıp uygulanmayacağı büyük merak konusu. Akpınar Mahallesi Muhtarı Mustafa Şengüleç ise, bölgedeki konutların olası depreme karşı risk altında bulunduğunu savundu ve projeyi şehirleşme önündeki engellerin kaldırılması konusunda tek fırsat olarak gösterdi.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Türkiye’nin en büyük imar hareketi olarak adlandırılan ve deprem riski altındaki binaların yıkımını öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Bolu hareketsizlik sürüyor. 14 ay önce yasalaşarak uygulamaya geçen proje için Bolu’da sadece 1 kişinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğu ve binasını incelettiği bilgisi ilk kez Bolu Express Gazetesi okuyucularına duyurdu.

Bolu’da kamunun Kentsel Dönüşüm Projesi’ne bakışı ise, vatandaşlara nazaran oldukça iyimser. Bolu’da 20 kamu kurum ve kuruluşunun hizmet binaları deprem riskine karşı incelendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 3 okulun inceleme raporlarının tamamlandığı, biri merkezde, ikisi ilçelerde bulunan; ancak isimleri saklı tutulan bu okulların olası bir depremde risk altında bulundukları ortaya çıktı.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNCELİKLE AKPINAR VE SEMERKANT’TA UYGULANMALI”

Türkiye’nin odaklandığı bu büyük projeyi ise Akpınar Mahallesi sakinleri heyecanla bekliyor. Bolu’nun en eski yerleşim alanlarından biri olan Akpınar’da Kentsel Dönüşüm Projesi sistemli şehirleşme önündeki engelleri kaldıracak uygulama olarak görülüyor.

Konuyla ilgili Bolu Express’e açıklamalarda bulunan Akpınar Mahallesi Muhtarı Mustafa Şengüleç, Bolu’da henüz somut herhangi bir çalışmanın gerçekleştirilmediği Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk başlatılması gereken bölgelerin Akpınar ve Semerkant mahalleleri olduğunu söyledi.

Bolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden olması ve yıkılmaya yüz tutmuş eski yapı sayısının dazla olmasına vurgu yapan Muhtar Şengüleç, “Bu bölgede projenin uygulanmasına büyük ihtiyaç var. Tarihi binaların yarattığı sorunlar, sit alanı engeli ve parsellerin birleştirilememesi meselesi bu proje ile aşılabilir. Şehircilik anlamında da projeyle oldukça iyi sonuçlar alınabilir” dedi.

 

“VATANDAŞ BU PROJEDE KAZANÇLI ÇIKAR”

Mahallelerinde projenin uygulanması halinde vatandaşların karlı çıkabileceklerini belirten Şengüleç, “Bu proje mülkiyet sahipleri için herhangi bir sorunu da beraberinde getirmiyor. Aksine kolaylıkları da yanında getiriyor. Çünkü binalar bloklar şeklinde yapılacağı için eski mahallede yeniye dönüşüm daha kolay olacak. Binaları dışarıdan bir müteahhidin yapmasıyla, binaların Kentsel Dönüşüm Projesi’yle yapılması arasında vatandaş yüzde 30-35 oranında daha karlı çıkacak” diye konuştu.

 

“AKPINAR’DAKİ AHŞAP YAPILAR GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR!”

Akpınar’da deprem riski altında bulunan bina sayısının bir hayli fazla olduğunu ve durumun güvenliği tehdit edici boyutlara ulaştığını dile getiren Şengüleç, “Akpınar, Bolu’nun en eski mahallesi. Mahallemizde eski ve ahşap bina sayısı oldukça fazla. Bu da beraberinde deprem riski altındaki bina sayısının fazlalığını da beraberinde getiriyor. Binaların önemli birçoğu riskli ve çevreye adeta tehlike saçıyor. Bölgemizdeki bir binada yangın çıksa, çevredeki binaların ahşap olması nedeniyle yangın hızla büyüyor ve çevreye dağılıyor. Bu nedenlerle mahallemizdeki binalarda deprem dayanıklılık testi uygulanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“KENTEL DÖNÜŞÜMLE TARIM ARAZİLERİ YOK OLMAKTAN KURTULUR”

Bolu’da verimli tarım arazilerinin artan yapılanma nedeniyle yok edildiğini aktaran Muhtar Şengüleç, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ayrıca tarım arazilerinin yok edilmesinin önüne geçilmesini sağlayacağını bildirdi. Şengüleç, şöyle konuştu: “Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bir olumlu yanı da şayet proje başarıyla hayata geçebilirse, ekili dikili alanlarda artan inşaat sayısının da önüne geçilebilir ve ağırlık mevcut bina arazilerinde sürdürülerek tarım alanları muhafaza edilebilir. Çünkü tarım Bolu için her ne olsa da önemli.”

 

“ATIL VAZİYETTEKİ BÖLGELER DEĞER KAZANIYOR”

Şengüleç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bundan 6-7 ay önce Bahçelievler, Tabaklar ve Karaçayır mahallelerini gezdiğimiz de illallah derken, şu anda bir Bolulu olarak gururla geziyorum. Yollar yapılmış, park alanları başarıyla oluşturulmuş… Yeni oluşturulacak Adliye binasının eski terminal arazisine inşa edilecek olması ve Bolu Belediyesi hizmet binasının ilerleyen zamanlarda yine bu bölgeye taşınacak olmasıyla Akpınar, Köroğlu, Aşağısoku ve Kuruçay mahalleleri hareketlenecek. Görüyoruz ki kentin batı bölümü büyük bir güzelleşme içerisinde. Bolu’nun kurucu ve atıl durumdaki mahalleleri için ise yeniden bir hareketlilik başladı.”

 

“BELEDİYE, PROJE TALİPLİLERİNE DESTEK OLACAK”

Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Akpınar’da uygulanması konusunda Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’la görüş alışverişinde bulunduklarını da aktaran Muhtar Şengüleç, “Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz, depreme karşı riskli binaların tespitinin bir an önce yapılması konusunda çağrısı ortada. Başkanımız, maddi durumu yetersiz ailelerin yaşadığı konutlarda yapılacak incelemeler için Belediye’nin katkı sağlayacağını bildirdi. Akpınar Mahallesi sakinleri Kentsel Dönüşüm Projesi’ni heyecanla beklemeye devam ediyor” diye konuştu.

Geçmişte yapılan araştırmalarda Akpınar Mahallesi’nde zeminin oldukça sağlıklı olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Şengüleç, “Bolu’da 10 katlı 3 bina vardır ve bu 3 bina da Akpınar’dadır. Bu da Akpınar’ın ne denli güvenli bir bölge olduğunu ortaya koyuyor” diyerek, projenin uygulanması halinde Akpınar’ın depreme karşı güvenli bir bölge haline geleceğini aktardı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: