• resmi ilanlar

Sit alanlarına apartman dikilebilecek!

15/08/2013 00:00

Anayasa Mahkemesi'nin, SİT alanlarında inşaat yapımına büyük cezalar öngören yasayı iptal etmesinin ardından ortaya çıkan yasal boşluk halen giderilemedi. Hükümet 14 Ekim’e kadar yeni bir yasa hükmü tesis etmediği takdirde sit alanlarında yapılaşmayı önlemek amacıyla konulan hapis ve para cezaları ortadan kalkmakla kalmayacak, Bolu’da, Karamanlı’dan Gölyüzü’ne, İhsaniye’den Akpınar’a dek tarihi ve kültürel değere sahip pek çok mahalledeki sit alanlarında apartmanlar yükselebilecek.

 

Baro Başkanı Ferit Atalay, Bolu Express’e yaptığı açıklamada, yasal boşluğun giderilmemesi halinde sit alanlarında gecekondulaşma gibi bir talan döneminin başlayabileceğini söyledi. İnşaat sektöründe tüm dikkatlerin yoğunlaştığı konuda belediyelerin olası yapılaşmaları önleyebilecek güce sahip olduklarını aktaran Atalay, sit alanlarında yapılaşmayı belediyelerin gerçekleştirmesi halindeki senaryoları ise şöyle karşıladı: “Yaptıkları yanlarına kâr kalır!”

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Anayasa Mahkemesi'nin, SİT alanlarında inşaat yapımına büyük cezalar öngören yasa maddesini iptal etmesinin ardından ortaya çıkan yasal boşluğu yok etmek için Hükümet hala bir düzenleme yapmadı.

Yüksek Mahkeme hükümete 1 yıl süre vermiş, iptal kararının yürürlüğünü 1 yıl sonrasına, yani 14 Ekim 2013 tarihine ertelemişti. Ancak geçen 10 ay içinde hükümet yeni bir yasa hükmü tesis etmediği için, SİT alanlarının inşaata açılmasına yol açabilecek tarihle ilgili geri sayım başlamış oldu.

İptal edilen hüküm, kültür varlıklarına zarar veren ve SİT alanlarına inşaat yapanlara 2-5 yıl hapis cezası öngörüyordu. Kararla bu hüküm ortadan kalktı. Yani 14 Ekim tarihinden itibaren, hükümet yeni bir yasa çıkaramazsa, SİT alanlarında inşaat yapanlara ceza verilmeyecek.

 

“SİT ALANLARINDA KEYFİYETE DAYALI İNŞAAT YAPMA İSTEĞİ OLUŞABİLİR”

Milattan öncesine dek uzanan yerleşim tarihi ile kültürel ve tarihi yapıya sahip Bolu’da SİT alanlarına inşaat yaptıkları ve inşaatlara izin verdikleri gerekçesiyle pek çok müteahhit işadamı ve belediye başkanı yargılanmış, sonraki dönemlerde Büyük Cami, Karamanlı, Gölyüzü, İhsaniye, Aktaş, Semerkant ve Akpınar’ın yanı sıra pek çok mahalledeki sit alanları yerel basın tarafından mercek altına alınmıştı.

Bolu ve Bolu’da yaşayan binlerce insanı oldukça yakından ilgilendiren bu konuyla ilgili olarak Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay Bolu Express Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Atalay açıklamalarında, “SİT alanlarıyla ilgili düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edildi. Bu iptal kararını takiben Anayasa Mahkemesi yeni bir düzenleme yapılması amacıyla hükümete 1 yıllık bir süre verdi. Bu sürenin 10 aylık kısmı geçmiş vaziyette. Şimdiye kadar hükümet sit alanlarında yapılacak imar ve inşaat düzenlemeleri için yeni bir yasal düzenleme yapmadı. Geriye de sadece 2 aylık bir süre kaldı. Şayet hükümet 2 aylık süre içerisinde yeni bir yasa çıkarmazsa, yeni bir yasal düzenleme gerçekleştirmezse, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararında öngörülen 1 yıllık süre tamamlanmış olduğu için SİT alanlarında neredeyse bir başıboşluk oluşacak. Yani bu alanlarda keyfi bir inşaat yapma isteği oluşacak” diye konuştu.

 

“14 EKİM’DEN SONRA SİT ALANINA İNŞAAT YAPANA CEZA YOK”

Atalay, açıklamalarının devamında, yasal düzenlemelerin yapılmaması halinde bu konudaki cezai müeyyidelerinde ortadan kalkacağını bildirdi. Atalay, şunları söyledi: “SİT alanlarının özel bir statüye sahip olması nedeniyle hapis cezaları ve para cezaları gibi ciddi yaptırımlar vardı. İnşaat yapanlar ya da buna göz yumanlar 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanıyorlardı. Eğer yasal bir düzenleme yapılmazsa, bu cezai müeyyideler ortadan kalacak ve vatandaşın bu alanlarda inşaat yapmasının da önü açılacak. Çünkü hükümetin oluşan yasal boşluğu gidermeye yönelik şu ana kadar herhangi bir çalışma gerçekleştirdiğini ise ne duyduk, ne de gördük.”

 

“SİT ALANLARINDA TALAN DÖNEMİ BAŞLAYABİLİR”

TBMM’nin 1 Ekim’e kadar tatilde olduğu ve yasal düzenleme de ihtiyaç duyulan sürenin 13 Ekim’de dolacağının hatırlatılması üzerine kendisine yöneltilen, “13 günlük süre yasal düzenleme için yeterli mi?” sorusunu yanıtlayan Atalay, şöyle konuştu: “Evet, TBMM 1 Ekim’de toplanacak ve 14 Ekim’de yasa tamamen iptal olmuş olacak. Meclis’in 13 gün gibi kısa bir sürede bu denli önemli bir yasayı gündeme sokup, yürürlüğe koyması pek mümkün görünmüyor. Çünkü önce görüşülmesi beklenen daha güncel konular var. Ama hükümet böyle bir şeyi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenleyebilir mi? Ya da Meclis yaz tatilinde bu konu nedeniyle olağanüstü toplanabilir mi? Bu sorularında yanıtını bilemiyorum. Ancak Başbakan’ın PKK konusunda ve yeni Anayasa ile ilgili mesai nedeniyle Meclis’i erken toplayabileceği beklentileri de var. Eğer Meclis olağanüstü toplanmaz ise ben SİT alanlarıyla ilgili bu düzenlemenin gerçekleştirilebileceğini sanmıyorum. Ama şunu söyleyebilirim, düzenleme yapılmaz ise SİT alanlarında gecekondulaşma gibi bir talan dönemi başlayabilir.”

 

 “BELEDİYELER YASADAN OLUŞACAK BOŞLUK NEDENİYLE GERÇEKLEŞECEK OLASI YAPILAŞMALARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR”

İnşaat sektöründe tüm dikkatlerin yoğunlaştığı bu konuda belediyelerin SİT alanlarında olası yapılaşmaları önleyebilecek güce sahip olduklarını aktaran Atalay, “Belediyeler bu konuda inşaat ruhsatı vermeyerek sit alanlarında yapılaşmaya izin vermeyebilirler. Belediyeler yasa olmasa bile yasanın yarattığı boşlukların kararlı davranarak önüne geçebilirler. Belediyelerin bunu önlemesi gerektiği kanısındayım” dedi.

 

“BELEDİYELER SİT ALANLARINDA PROJE UYGULARLARSA, BU YANLARINA KÂR KALIR!”

Bolu Belediyesi’nin Kültür Park’ta hayata geçirmeyi sürdürdüğü çok katlı otopark projesi öncesinde bölgeyle ilgili yaşanan SİT alanı tartışmalarının hatırlatılması sonrası, kendisine yöneltilen, “Peki, belediyeler bu oluşan yasal boşluğu fırsat bilip, sit alanlarında proje uygulamaya kalkışırlarsa ne olur?” sorusunu yanıtlayan Atalay, son olarak şöyle konuştu: “Yaptığı yanında kar kalır. Çünkü cezai müeyyide ortadan kalkmak üzere. Çünkü eskiden 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası vardı bu yasanın ihlalinde. Yasa ortadan kalktığında da zorlayıcılıkta ortadan kalkacak. Bence Bolu’da yaşayanlar sit alanı yasası ortadan kalktı diye sit alanlarına saldırmayacaklardır. Sorun, böyle bir saldırı olduğu takdirde bunu önleyecek olan belediyedir. Ama tuz kokarsa, Belediye bu işi yapmaya kalkarsa, bunun da müeyyidesi maalesef yok!”

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: