• resmi ilanlar

Dikkat! Bolu'ya büyük darbe vurabilir

02/09/2013 00:00

Büyük şehirlerde sayısı hızla artan günlük kiralık evler uygulaması Bolu’da da giderek yaygınlaşıyor. Evlerinin bir ya da birkaç odasını veya tamamını günlük olarak, özellikle şehir dışından gelen tatilcilere kiralayan vatandaşlar otellere rakip oluyor. Öte yandan bu şekilde kiralanan evlerin herhangi bir yasal kaydı olmaması vergi kaybına neden olurken, herhangi bir kimlik kaydı yapılmadan kiralanan evler yasa dışı işler için de kullanılabiliyor. Turizm yolunda önemli adımların atıldığı Bolu’nun, yetersiz denetimler nedeniyle adını karalayabilecek olan uygulama, yaşanacak herhangi bir olumsuz durumda hem turizm hem de güvenlik karnesine eksi puan olarak işlenmesi kaçınılmaz hale getiriyor.

Haber: Nermin KAYA

Bolu merkezi, ilçeleri ve özellikle Kartalkaya, Abant, Gölcük gibi turistik yerleşkelere yakın bölgelerde evleri bulunanlar, son yıllarda büyükşehirlerde de sayısı hızla artan uygulamayı Bolu’ya getirdi. Evlerinin bir ya da birkaç odasını veya tamamını günlük olarak, şehir dışından gelen tatilcilere kiralayan vatandaşların kazancı da oldukça fazla görünüyor. Yasal bir düzenlemesi olmayan kısa dönem kiralama sektörü birçok riski de beraberinde getiriyor.

Fiyat avantajı ile günlük kiralık dairelere talep artıyor. Özellikle Abant, Kartalkaya, Gölcük ya da merkeze yakın köylerde yazlık/kışlık evler günlük olarak kiralanırken, evlerin günlük fiyatı 80 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Son dönemde internet ortamında da sayıları artan günlük kiralama işlemlerinin yasal bir alt yapısı yok. Kısa dönem kiralamalar kurumsal firmaların yanı sıra şahıslar ve merdiven altı emlak ofisleri tarafından yapılınca istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. 

Vergi kaybı hat safhada

Kimlerin hangi amaçla kullandığının tespiti zor olduğu için güvenlik açısından risk oluşturabilen bu tür kiralamalar kayıt dışı yapıldığında ülke genelinde milyonlarca liralık vergi kaybına neden olduğu biliniyor. Maliye Bakanlığı ise son dönemde artan şikayetler nedeniyle konu ile ilgili yasal düzenleme çalışmalarına başladı.

Yasal düzenleme yok

Türkiye’de günlük kiralama faaliyetinin yasası veya yasal düzenlemesi bulunmuyor. Bu şekilde kiralama faaliyeti yapanlar, bu faaliyeti yeni adı ile Borçlar Kanunu kira hükümleri kapsamında yürütüyor. Süreçte aylık olarak kiralanan evler gibi, günlük kiralama faaliyeti de Borçlar Kanunu’nda yer alan kira hükümlerinde ki gibi yapılıyor. Kiralama işlemini layığı ile yerine getiren firma ve vatandaşlar, müşterinin kimlik bilgilerini kontrol etmekle beraber ilgili madde gereğince kayıt yapıp vergisini de ödüyor. Ancak uygulama, merdiven altı olarak adlandırılan emlakçılar ile yasal sürece dahil olmayan bazı vatandaşlar nedeniyle yüzbinlerce liralık vergi kaybının yanı sıra hem civarda oturanlar hem ev sahibi için tehlikeli hale de gelebiliyor.

İllegal işler için kullanılıyor olabilir

Turizm yolunda hızlı adımlarla ilerleyen ilimizde, günlük kiralık evlerin, otellerin sezonlarda fiyatlarının pahalı olması, yatak sayısı olarak yetersiz kalması gibi nedenlerle tercih edildiği düşünülüyor. Kalabalık aileler ise daha uygun maliyetlere tatil yapabilmek için bu uygulamayı tercih ediyor. Şehir Merkezinde 1+1 tip daireler, iş gezileri ve yabancı turistlerin konaklamasının yanında illegal amaçlar için de tercih edilebilir olması endişe verici olmakla beraber, herhangi bir olumsuz olayın Bolu turizmine darbe vurması kaçınılmaz hale geliyor. 

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • Mutlu demirci  (03.09.2013 01:59:34)

    Turistlik alanlarda kiralandığını biliyorum. Ama karacayır ve borazanlarda ne amaçla kıraya verildiği ve ne amaçla liraya tutulduğuda aşikardır.

  • Mutlu demirci  (03.09.2013 01:59:34)

    Turistlik alanlarda kiralandığını biliyorum. Ama karacayır ve borazanlarda ne amaçla kıraya verildiği ve ne amaçla liraya tutulduğuda aşikardır.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: