• resmi ilanlar

EFSANE, TÜRK DÜNYASINI BULUŞTURDU

04/10/2013 19:00

Bolu Belediyesi tarafından 26-29 Ekim tarihleri arasında birincisi düzenlenecek ve efsanevi halk kahramanı Köroğlu’nun ismini taşıyacak Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. Yerel ve ulusal basın kuruluşlarının yakından takip ettiği toplantıya, Türk dünyasından ve bakanlıklardan temsilci düzeyinde katılımın yoğun olması dikkat çekti. Toplantıda festivalin içeriği hakkında bilgi verilmedi; ancak festivalin hedefleri kapsamında gerçekleştirilen konuşmalar güne damga vuran gelişmeleri arasında yer aldı.

 

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, efsanevi halk kahramanı Köroğlu’nun ismini taşıyan festival sayesinde Türk dünyası ile Bolu arasında köprüler kurmak istediklerini belirtti. Yılmaz, festivalle ilgili bir başka hedefi ise, “Köroğlu’nun UNESCO’nun kültürel miras listesine alınmasını hedefliyoruz” sözleriyle ortaya koydu. Festivalin oluşumuna destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Başkan Yılmaz, Türk dünyasını Bolu’da buluşturacak yeni bir projeyi daha açıkladı. Türk dünyasından ve bakanlıklardan temsilci düzeyinde katılımın yoğun olduğu toplantıda yapılan konuşmalar ve öne çıkan tüm ayrıntılar Bolu Express’te!

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ


Bolu Belediyesi öncülüğünde, bu yıl 26-29 Ekim tarihleri arasında birincisi düzenlenecek Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali öncesi Türk dünyası temsilcilerinin katıldığı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Gelenekselleştirilmesi planlanan festival öncesi Gazelle Resort & Spa Otel’de yapılan toplantıya, Bolu’dan, Başkent’ten ve Türk cumhuriyetlerinden katılan isimler şöyle; Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Dışişleri Bakanlığı Orta Asya ve Kafkasya’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hariye Kumaşçıoğlu, Azerbaycan Kültür Ateşesi Nadir Caferov, Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tuimebayev, Kırgzistan Büyükelçilik Müsteşarı Jyldyz Uzakova, Özbeskistan Büyükelçisi Ülfet Kadirov, özbeskistan Büyükelçilik Müsteşarı Azizbek Sadoohiddinov, Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov, TBMM Divan Katip Üyesi ve Ak Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev, Kültür Daire Başkanı Rıskul Borombaev, Dış İlişkiler Daire Başkanı Nazgül Coldoşeva, Oş Tiyatro Müdürü Mansurov, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Mustafa Başkurt.

Yerel ve ulusal basın mensuplarının yakından takip ettiği toplantıya ayrıca, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Toplantının ilk konuşmacısı olarak davetlilere seslenen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’nun gelecek planlamaları hakkında bilgiler verdi. “Bolumuz Allah’ın doğal güzellikleri dağıtırken cömert davrandığı, coğrafi anlamda en muhteşem güzelliklere sahip, dört mevsimin doyasıya yaşandığı, 140’a yakın gölüyle, yemyeşil ormanlarıyla dünyada ender bulunan bir coğrafyaya sahip bir şehir” ifadelerini kullanan Yılmaz, şunları söyledi: “Görev süremiz 9 yılı aştı. Bu süre zarfında güzel coğrafyasına uygun bir şehir oluşturmak için uğraştık. Şu ana kadar Bolu’yla ilgili oluşturduğumuz resmin yüzde 70’ini tamamlamış durumundayız. Allah nasip ederde diğer yüzde 30’luk bölümünü de tamamlarsak, amacımız bu kenti markalaştırarak dünyanın yaşanılabilir ilk 10 kent sıralamasına sokmaktır. Bolumuz gelecekte üniversite, turizm ve spor kenti olacaktır.”

BOLU’DA KÖROĞLU PARKI OLUŞTURULACAK!

26-29 Ekim tarihlerinde ilki düzenlenecek Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali’nin Bolu’nun markalaşmasına büyük katkı sağlayacağını savunan Yılmaz, organizasyona veren herkese teşekkür etti.

Bolu’da oluşturulması planlanan ve destanlara konu olmuş efsanevi kahraman Köroğlu’nun ismini taşıyacak park hakkında da bilgiler aktaran Başkan Yılmaz, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde tepe görünümlü 90 bin metrekarelik bir alana Köroğlu Parkı oluşturacağız. Bu parka da 25 metre yüksekliğinde bir Köroğlu heykeli dikeceğiz. Bu heykel hem TEM Otoyolu’ndan, hem D-100’den, hem de Bolu’nun her tarafından görülebilecek. Burada ayrıca Türk cumhuriyetlerinden her birinin de bir köşesi olacak. Ve her Türk cumhuriyeti bu köşelerde Köroğlu’nu resmedebilecekler. Burası ayrıca tüm Türk cumhuriyetlerindeki Köroğlu efsanelerini birleştirecek, buluşturacaktır. Tüm dünyadaki Köroğlu hakkındaki bilgiler inşallah burada sergilenecektir. Bu heyecanı hep beraber yaşayacağız.”

“KÖROĞLU FESTİVALİ SAYESİNDE TÜRK DÜNYASI İLE BOLU ARASINDA KÖPRÜLER KURMAK İSTİYORUZ”

Başkan Yılmaz, açıklamalarının devamında ise, festivalle ulaşmayı amaçladıkları hedefleri şöyle sıraladı: “Bu festivalle hedeflediğimiz pek çok şey var. Bolu Köroğlu ile özdeşleşecek ve marka kent haline gelecektir. Nasıl Konya Mevlana ile markalaştıysa, inşallah Bolu’da Köroğlu ile markalaşacaktır. Çünkü Türk Köroğlu’su “Benden selam olsun Bolu Beyi’ne!” diyerek başlamıştır. Köroğlu festivalleri sayesinde Türk dünyası ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler kurmak istiyoruz. Yine Köroğlu’nun yaşadığı kabul edilen kentlerle Bolu kenti arasında kardeşlik köprüleri kurarak, bu kentlerle birleşmemiz ve bütünleşmemiz sağlanacaktır. İlkini yapacağımız Köroğlu Festivali’nin içeriğini kendimizin oluşturduğu bir heyetle oluşturduk. Gelecek yıl yapacağımız festivalin içeriğini ise tüm dünyadan alacağımız önerilerle gerçekleştireceğiz. Bu sayede festivali daha da büyütmüş olacağız.”

“KÖROĞLU’NUN UNESCO’NUN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE ALINMASINI HEDEFLİYORUZ”

Başkan Yılmaz, festival ile ilgili bir başka hedeflerinin ise, Köroğlu’nu UNESCO’nun kültürel miras listesine alınmasını sağlamak olarak açıkladı. “Köroğlu’nun UNESCO’nun kültürel miras listesine alınması için ortak hareket etmek durumundayız” diyen Başkan Yılmaz, “Bu festivalle Köroğlu’nu tescillemiş oluruz. Bunu da Türk dünyasıyla güçlerimizi birleştirerek gerçekleştirebiliriz. Köroğlu’nu tüm dünya tanımaktadır. Eğer gelecek yıl Türk cumhuriyetlerindeki kültür bakanlarını bu organizasyonlarında buluşturabilirsek, kültür bakanları zirvesinin Bolu’da gerçekleşmesini de sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.

YILMAZ’DAN TÜRK DÜNYASINA YENİ BİR TEKLİF DAHA

Köroğlu festivalinin yanı sıra Bolu’nun marka kent olabilmesini sağlayacak bir başka önemli etkinliğin Nevruz bayramları olabileceğini savunan Başkan Yılmaz, Türk dünyasına Köroğlu festivalinde sağlanan birlikteliğin yanı sıra yeni bir birliktelik teklifinde daha bulundu. Yılmaz, bir başka önerisinde şunları kaydetti: “Türk dünyasında önemli bir unsur vardır. O da Nevruz’dur. Türk dünyasında Nevruz Tepesi olan tek il Bolu’dur. Seben İlçesi Alpagut Köyü’ndedir. İnşallah Nevruz’un bundan sonraki kutlamalarında Bolu’nun öne çıkmasını hedeflemekteyiz. Bu konuda da Türk dünyasından, Türk dünyasının büyükelçilerinden destek beklemekteyiz. Nevruz Bayramı Türk dünyasının cumhurbaşkanlarının katılımıyla 2013 yılında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta kutlandı. 2014 yılında da Türkiye’de kutlanmasıyla ilgili prensip kararı alındı. Eğer büyükelçilerimizin ve bakanımızın desteğiyle inşallah 2014’teki Türk dünyasının cumhurbaşkanlarının Nevruz kutlamalarının Bolu’da yapılmasını bütün yüreğimizle talep ediyoruz.”

İŞTE FESTİVALE DESTEK VEREN KURUM VE KURULUŞLAR

Belediye Başkanı Yılmaz açıklamalarının son bölümünde, Bolu Belediyesi’nin öncülük ettiği Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali’nin oluşumunda destek veren kurum ve kuruluşları şöyle açıkladı: “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bolu Valiliği, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, UNESCO Türk Birliği Komitesi, Avrasya Yazarlar Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Türk Ocakları Bolu Şubesi.

“KÖROĞLU FESTİVALİNDEKİ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ, DOSTA GÜVEN, DÜŞMANA KORKU VERMELİ”

Başkan Yılmaz’ın açıklamalarının ardından kürsüye, festival organizasyonuna destek veren isimler arasında yer alan Türk Ocakları Bolu Şube Başkanı Dr. Hüseyin İka davet edildi. “Türk dünyasında kültür birlikteliği sağlamasını öngördüğümüz Köroğlu Festivali’nin Bolu’da yapılması, kültürümüzün yaşatılmasında son derece büyük önem arz etmektedir” diyen Dr. İka, “İlimizde düzenlenecek bu festivali Türk Ocakları olarak önemsiyor ve destekliyoruz. Bu festivalin sadece ilimizde değil, tüm Türk dünyasında ses getirecek bir festival olacağı kanaatindeyiz. Öyle bir organizasyon olmalı ki, dosta güven, düşmana korku vermeli. Bu festival için emeği geçen, yoğun çalışma ve çabalarına şahit olduğumuz Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’a, organizasyon komitesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TDBB’DEN FESTİVALE DESTEK

TDBB Genel Sekreteri Mustafa Başkurt ise, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin kültürel çalışmalara tam destek verdiğini, birliğin aldığı kararla Bolu’da düzenlenecek Köroğlu Festivali’ni de destekleyeceğini bildirdi.

“TÜRK DÜNYASINDA KÖROĞLU’NU YAŞATMAK BÜYÜK BİR ONUR KAYNAĞIDIR”

Toplantının ilerleyen dakikalarında katılımcılara seslenen AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, şöyle konuştu: “Tarihimizi ne kadar iyi biliyor isek, edebiyatçılarımıza, tarihçilerimize, sanatçılarımıza ne kadar sahip çıkabilir ve onların tavsiyeleri doğrultusunda geleceğimizi şekillendirebilirsek, o kadar güçlü oluruz. Bu vesileyle Türk dünyasında Köroğlu’nu yaşatmak büyük bir onur kaynağıdır.  Üniversite olarak böyle bir festivalde sempozyum düzenlenmekte etkin bir rol almış bulunmaktayız. Festival bünyesinde pek çok etkinlik olacaktır. Ben Köroğlu Festivali’nin düzenlenmesini ve bunun geleneksel olarak sürdürülmesinin önemli olduğunu savunuyorum.”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEMSİLCİSİNDEN TEŞEKKÜR

Dışişleri Bakanlığı Orta Asya ve Kafkasya’dan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hayriye Kumaşçıoğlu ise, katılımcılara seslenerek yaptığı konuşmada, “Biz Türkler tarih sahnesinde hak ettiği yeri almış bir milletiz. Türk hakları binlerce yıllık zorlu sınamalardan geçerek olgunlaşmış ve bugünlere erişmiştir. Türk dünyası olarak bugünlere ulaşmamızda Kaşgarlı Mahmud, Hoca Ahmet Yesevi, Dede Korkut, Yunus Emre gibi şahsiyetler ile Manas ve Köroğlu gibi kahramanlar Avrasya’daki yolculuğumuzda bizlere rehber olmuştur” ifadelerini kullandı. Kumaşçıoğlu, Köroğlu Festivali’ne öncülük eden Bolu Belediyesi’ne teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

“TÜRK DÜNYASINDA HERKES KÖROĞLU’NU BENİMSER”

Toplantıda konuşan Azerbaycan Kültür Ataşesi Nadir Caferov, “Köroğlu Tuna’dan Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyada herkes için kahramanlık sembolü olmuş önemli bir kişiliktir. Tüm Türk dünyasında herkes Köroğlu’nu benim diye benimser, adına destanlar yazar. Köroğlu bizi fazlası ile birleştiren, birliğimizi pekiştiren bir değerdir” dedi.

“KÖROĞLU, EDEBİYATIMIZIN MEŞHUR KİŞİSİ”

Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tuimebayev, “İnşallah Bolu Belediyesi’nin bu yıl ilkini yapmak üzere planladığı tüm Türk dünyası ile ortak Köroğlu Festivali’nin en iyi şekilde yapılacağından hiç kuşkumuz yok. Köroğlu konusunda Kazakistan’da da çok büyük çalışmalar var. Bizim edebiyatımızda da çok meşhur bir kişi. Böyle bir etkinlikte emeği geçen herkese bende teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

“KÖROĞLU ÖRNEK BİR DESTAN”

Özbekistan Büyükelçisi Ülfet Kadirov ise konuşmasında, “Köroğlu destanı Türk dünyasında her bir ülke için önemli bir destandır. Çünkü bu destan bizler için, gençlerimiz için bir örnek destandır. Bu destanda sevgi, adalet, kardeşlik ve dostluk manasını çok açık bir şekilde görebiliyoruz. Gelecekte yapılacak olan Köroğlu Festivali ile Bolu toprağında fark açılacak” ifadelerini kullandı.

“FESTİVAL, KÖROĞLU’NUN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILABİLMESİNİ SAĞLAYACAK”

Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov ise, “Ortak kültür ve edebi mirasımız olan Köroğlu’nun gelecek kuşaklarımıza iyi bir şekilde aktarılabilmesi için yaptıkları bu çalışmalardan dolayı Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a ve onun ekibine en içten teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“BÜYÜK DEVLET OLMANIN GEREKLİLİKLERİNDEN BİRİ DE, MANEVİ DEĞERLERE SAHİP OLMAKTIR”

Toplantının ilerleyen dakikalarında ise katılımcılara Ak Parti Bolu Milletvekilleri seslendi. TBMM Divan Katip Üyesi ve Ak Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, festivalin ismini taşıyan Köroğlu’na övgüler yağdırdı. Küpçü, şöyle konuştu: “Köroğlu’nun Dörtdivan bölgesinde yaşadığı hep söylenmiştir. Koca Yusuf’un oğludur Köroğlu. Haksızlığa, zulme karşı direnmiştir. Sadece cenk etmemiştir. Anadolu’nun manevi erenleri gibi sazıyla sözüyle beraber haksızlığa karşı duranlardan bir tanesidir. Köroğlu, bu milletin ortak kahramanlarından bir tanesidir. Biz büyük bir devletiz. Bunun gerekliliklerinden biri de, manevi değerlere sahip olmaktır.”

“KATKI SAĞLAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Milletvekili Ali Ercoşkun ise şunları söyledi: “Bir milletin sadece ekonomik anlamda gelişmesi, o ülkeyi büyük bir ülke yapmaz. Bir devletin büyük bir ülke olması için sosyal ve kültürel değerlerine, tarihine sımsıkı bağlı olması gerekir. Köroğlu’nu araştırdığımızda sadece Bolu değil, birçok yerde efsane olarak anlatıldığını görüyoruz. Bolumuzun bu değerlerine sahip çıkması için elimizden gelenleri ortaya koymaktayız. Bolu’nun turizm anlamında gelişebilmesi için Köroğlu’nun bir hayli önemli olduğunu görebiliyoruz. Sayın belediye başkanımıza böylesine önemli bir adıma öncülük yaptığı için huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bizlerde bu ve buna benzer organizasyonlar için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da elimizden yapacağımızın sözünü veriyorum.”

“KÖROĞLU FESTİVALİ, GELECEK NESİLLERE YAPILMIŞ YATIRIMDIR”

Ercoşkun’un ardından kürsüden katılımcılara seslenen Bolu Valisi İbrahim Özçimen’in ilk sözleri, “Bir milletin kahramanı kötü bir kişiyse, yani hırsızlığıyla ünlüyse, iyi bir millet olamazsınız” oldu. Vali Özçimen, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kahramanınız zalimlere karşıysa, mazlumların yanındaysa, garibin, öksüzün, yetimin yanındaysa, bileği kadar yüreği de kuvvetliyse, sazı kadar sözü kuvvetliyse sizin iyi bir kahramanınız var demektir. Ve nesilleriniz onun izinden gider. O zaman siz iyi bir millet olarak kalırsınız. O zaman milletimize iyi kahramanlar sunmak zorundayız. İşte Köroğlu böyle bir yiğittir. Ve böyle olduğu içinde birden fazla millet onu sahiplenmek istemektedir. Onun içinde destanlaşmaktadır. Bu anlamda belediyemizin çalışması da millet kültürüne, gelecek nesillere yapılmış yatırım anlamında önemli bir çalışmadır. Belediyemizi organizasyondan ötürü en kalbi duygularla tebrik etmek istiyorum. Köroğlu Festivali’nin güzel geçmesini, gelecekte daha da geliştirilmesini gönülden arzu ediyorum.”

“KÖROĞLU; ADALETTİR, MERTLİKTİR, DELİKANLILIKTIR!”

Vali Özçimen’in ardından kürsüye alkış yağmuru eşliğinde Bolulu olan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin davet edildi. Köroğlu’ndan övgü dolu sözlerle bahseden Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Köroğlu’nu şöyle tanımladı: “Köroğlu adalettir. Köroğlu mertliktir. Köroğlu delikanlılıktır. Köroğlu yardımlaşmaktır. Köroğlu kardeşliktir. Köroğlu cesarettir. Köroğlu mazlumların sesidir.”

“FESTİVAL İÇİN TÜRK DÜNYASINDAN BOLU’YA GELEN GARDAŞLARIMA TEŞEKKÜRLER”

Bakan Yardımcısı Metin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kendisi sadece tarihi bir figür değildir. Türk dünyasında destanlaşmış sosyal bir olgudur. Türk dünyasının kültürüne, sosyal yapısına nüfuz etmiş bir kişiliktir. Bu derinliğe göre yorumlamak lazım Köroğlu’nu. Böyle değerlendirdiğimizde de Köroğlu’nu daha fazla değerlendirmeye gerek yoktur. Bugünkü organizasyon için Türk dünyasından buraya gelen Türk gardaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonu desteklemeleri çok önemli.  Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyor, kendilerini tebrik ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından konuşmacılar ve protokol üyeleri basın mensupları objektiflerine poz verdi.

Toplantı sonrası Türk dünyasından Bolu’ya gelen davetliler Gölcük’e davet edildi. Burada ikram edilen öğle yemeği öncesi konuklara doğa harikası bölge hakkında bilgiler verildi.

 

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz

Türk Ocakları Bolu Şubesi Başkanı Dr. Hüseyin İka

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun

TBMM Divan Katip Üyesi ve Ak Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü

Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun

Dışişleri Bakanlığı Orta Asya ve Kafkasya’dan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hayriye Kumaşçıoğlu

Bolu Valisi İbrahim Özçimen

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin


YORUMLAR  (Toplam 3 yorum)

  • kamil OĞUZ  (06.10.2013 07:33:48)

    Bu festivalin,görsel ve yazılı basın tarafından çok ayrıntılı olarak izlenmesi gerekiyor.Tüm Tv kanallarının davet edilmesi ve bilhassa belediyemizin bu konuda var gücüyle çalışması gerekiyor.Festival başladığında ise devletimizin üst düzey yöneticilerinide Boluda görmek isteriz.

  • Er Tunga  (06.10.2013 04:14:31)

    7 devlet 1 millet olan Türklerin Boluda böyle bir etkinlikte buluşacak olması Bolu için oldukça önemli.

  • kamil OĞUZ  (05.10.2013 12:15:31)

    Bolu ve ülkemiz için böyle önemli bir toplantıda neden başka partilerin de temsilcileri yok?

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: