• resmi ilanlar

Köroğlu UNESCO’da kültür mirası olacak

19/10/2013 00:00

16. yüzyılda yaşayan halk ozanı Köroğlu, UNESCO kültürel miras listesine aday olacak. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu için 5 Türk cumhuriyetiyle ortak çalışacaklarını açıkladı.

Bolu Belediyesi, Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu’nun, UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne alınması için seferberlik başlattı. Türk dünyası, 26-29 Ekim tarihleri arasında Bolu’da yapılacak ‘Marka Şehir Bolu 1. Köroğlu Festivali’nde Köroğlu için buluşacak. UNESCO ile görüşmelerin sürdüğünü bildiren Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu’nun UNESCO kültürel miras listesine alınması için 5 Türk cumhuriyeti ile ortak hareket etme kararı aldıklarını söyledi.

 Bugün gazetesi de Bolu’nun sahiplendiği Köroğlu’nu satırlarına taşıdı. Erdoğan Süzer’in haberine göre Türk dünyasının “ortak kahramanı” olan Köroğlu’na uluslararası düzeyde sahip çıkılması için Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan, Türkiye ile birlikte çalışacak.

 TÜRKLER’İN ORTAK KAHRAMANI

 Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, kültürel zenginliğe sahip Köroğlu efsanesini tüm dünyaya tanıtmak için yola çıktıklarını, bunun için dost ve kardeş ülkelerle işbirliğine gittiklerini söyledi. Türk cumhuriyetleri Köroğlu’nun kültürel mirası etrafında birleşeceğini belirten Yılmaz, “Batı dünyasının kahramanı olan Robin Hood’u dünya tanıyor. Robin Hood’dan daha evrensel bir değer olan Köroğlu’nu da tüm dünya tanımalı. Bu, bizim gelecek kuşaklara büyük bir tarihsel sorumluluğumuzdur. Türk dünyasında Köroğlu efsanesinin geçtiği şehirlerle Köroğlu kardeşliği oluşturacağız” dedi.

 25 METRELİK ANIT YAPILACAK

 Başkan Alaaddin Yılmaz, Köroğlu’nun dünyaya tanıtılması kapsamında Bolu’da 90 bin metrekarelik Köroğlu Parkı yapacaklarını söyledi. Yılmaz, “Bu parkta 25 metre yüksekliğinde Bolu’nun her yerinden hatta otoyoldan bile görülebilecek dev bir Köroğlu heykeli dikeceğiz. Ayrıca bu parkta Türk cumhuriyetlerinin her birinin birer köşesi yer alacak. Dünyada Köroğlu’na sahip ülkelerdeki Köroğlu’yla ilgili dokümanları parktaki Köroğlu Müzesi’nde sergileyeceğiz” şeklinde konuştu. 

Köroğlu kimdir? 

 

3. Murat döneminde (16. yüzyıl) yaşadığı tahmin edilen Köroğlu’nun gerçekte eski bir asker ve Celali eşkıyası olduğu sanılıyor. Asıl adı ‘Ruşen Ali’ olan Köroğlu, halk arasında zalime başkaldıran, yaşlılara zayıflara dokunmamayı, tamahkâr zenginlerle uğraşmayı, dertlilerin derdine bakmayı öğütleyen bir yiğit olarak biliniyor. Ünü Kafkaslar’dan Rumeli’ye kadar yayılan Köroğlu, hem ünlü bir eşkıya hem de hece vezniyle şiirler söyleyen bir halk ozanı olarak efsaneleşiyor. Bolu Beyi, getirdiği atı beğenmediği için seyis babasının gözlerine mil çektirince, intikam almak üzere dağlara çıkıyor. Köroğlu, şu tanınmış dizeleri yazmıştır: “Benden selâm olsun Bolu Beyi’ne/ Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır/ At kişnemesinden, kalkan sesinden/ Dağlar seda verip seslenmelidir...”

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: