• resmi ilanlar

Bu köyün tarihi ondan sorulur

29/11/2013 00:00

Bolu Merkeze bağlı Paşaköy Mahallesinin isminin nereden geldiğini öğretmenliğe başladığı zaman merak eden beden eğitimi öğretmeni yardım aldığı araştırmacı tarihçi sayesinde eğitim verdiği mahallenin tarihini gün yüzüne çıkardı.

 

Haber: Abdullah Ceyhan

Paşaköy Mahallesinde bulunan Paşaköy İlkokulunda Beden Eğitimi öğretmenliği yapan İlhami Özdemir 15 yıl önce göreve başladığı okulun bulunduğu mahallenin isminin nereden geldiğini merak etmeye başladı.  Tarih merakıda bulunan beden eğitimi öğretmeni yaptığı araştırmalar sonucunda mahallede bulunan eski bir çeşmenin  üzerinde bulunan kitabenin çevirisi için Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görev yapan üniversite hocasından yardım istedi.

Yapılan çeviri sayesinde mahallenin ve okulun tarihçesi hakkında genel bir bilgi sahibi olduklarını söyleyen Beden Eğitimi Öğretmeni İlhami Özdemir  yaptığı açıklamada, " Ben bu okulda 15 yıldır görev yapıyorum. Tarih merakımda var. İlk geldiğim zaman burada bir çeşme vardı. Bu çeşmenin üzerinde eski bir kitabe bulunmaktaydı. Merak ettim. Acaba bu çeşmenin üzerinde ki kitabe mahallenin ve okulun tarihçesi ile ilgili bir bilgi verir mi diye. Üniversite de ki bir hocamızdan yardım istedim. Kitabenin çevirisini  yaptı. Bizde bu kitabeden öğrendik. Bu sayede okulun ve  mahallenin isminin nereden geldiğini öğrendik" ifadelerini kaydetti.

İşte okulun tarihçesi ve Paşaköy isminin nereden geldiğine dair çevirisi yapılan kitabe ve beden eğitimi öğretmeninin okulun tarihçesine sunduğu katkı..

Paşaköy,Osmanlı Padişahı 3.Murat zamanında kurulmuştur. Köyün kaç tarihinde ve kimler tarafından kurulduğuna ait kesin bilgilere rastlanılamamıştır. Osmanlı Devleti zamanında köyün adının Nazılar olduğu bilinmektedir. Osmanlı Dönemine ait olmak üzere okulun güneyinde Semsi Ahmet Paşanın da yaptırdığı rivayet edilen,kitabesinde miladi 1792 yılında Seyit Mehmet Yeğen Paşa tarafından yaptırılan bir çeşme vardır.

 Bu çeşmenin kitabesinde

 

“Güzel çeşme yapan Seyit Mehmet ol Yeğen Paşa Hüda vere o nun ecrin ola vasıl ilâmasâ Alup abdest namazın kıl dua eyle ona tarih Su cânım sebilillâh riyasanma degil hâsa” ibaresi ve ebcet hesabıyla 1792 tarihi düşülmüştür. Daha sonra yapılan restorasyon çalışmalarında çeşmenin kitabesi dışında hiçbir tarihi özelliği kalmamıştır. 1923 yılında kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk iş olarak ulusun eğitimini hedef almış,bu nedenle de ülke genelinde okul açma çalışmasına başlamıştır.Bu çalışma sonucu olarak da Paşaköy’e 1925 yılında iki sınıflık bir okul açılmıştır.1927 yılın da ise çevredeki Çepni, Doğancı, Avdan, Karaköy, Kasaplar, Sandallar, Gölköy, Civril, Kürkçüler, Kızılagıl, Ağaççılar, Kılıçarslan Köylerinin eğitim yaşındaki çocuklarının da Paşaköy İlkokulunda eğitim görmeye başlaması üzerine devlet tarafından iki dersliği ve bir müzesi bulunan bir okul yaptırılmıştır. Daha sonra bu binanın yanına bir adet işlik ilave edilmiştir. İki katlı olan bu okulun alt katı da kışlık teneffüs yeri  olarak hizmet vermiştir. 1944 yılında meydana gelen Bolu Depreminde bu bina hasar görmüşse de yapılan tamiratla eğitim ve öğretime devam edilmiştir.1957 yılında meydana gelen Abant Depremi, bu ilkokulun da aralarında bulunduğu pek çok binanın yıkılmasına neden olmuştur.Yıkılan okul binasının yerine tek katlı olarak üç derslik ve bir öğretmen odasından oluşan yeni bir okul inşa edilmiştir. 1963 yılında artan öğrenci sayısına cevap veremeyen okula ek olarak iki adet derslik ilave edilmiştir.1980 yılında ise köy konağında bir orta okul eğitim ve öğretime başlamıştır.Paşaköy Orta Okulu çevre köylerdeki çocukların da gelmesi ile ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiş,nihayet 1983 yılında köylü tarafından üç katlı ve on beş derslikli bir ilkokul yapılmış eğitime devam ederken de aynı plana sadık kalınarak devlet tarafından bir ek bina yapılarak ilkokul ve orta okul olarak hizmete devam etmiştir. 1985 yılında Bolu’da ilk olarak sekiz yıllık ilköğretim uygulamasına başlayan okullar arasında Paşaköy İlkögretim Okulu da yerini almıştır. 2012 yılında ise Paşaköy İlkokulu ve Paşaköy Ortaokulu adında iki okula ayrılmıştır.

YORUMLAR  (Toplam 4 yorum)

  • Nurcan Güler  (05.06.2017 14:30:37)

    İlhami Özdemir hocamız sayesinde okulumuzun tarihini de öğrenmiştik bu okul size çok şey borçlu hocam... Ayrıca spor adına ne yapmış diye bilip bilmeden yorum yapanlar masa tenisi alanındaki başarılarını, zamanında nasıl uğraştığını araştırıp öyle konuşsunlar.

  • cemalettin  (01.12.2016 05:00:34)

    bu arkadaş herhalde beden eğitimi öğretmeni araştırması iyi güzelde spor anlamında 15 yılda paşaköyilköğretim okulunda ne yapmış yanlış hatırlamıyorsam hiç bir spor yarışmalarında burdan öğrencilerimizi göremiyoruz önce kendi işini yapsın

  • murat turan  (30.11.2013 06:24:14)

    Hocanın merakını tebrik ediyorum. yalnız tarih belgeye dayanır. belgeleride görmek isteriz paşaköyü tarihi daha eskiye dayanmaktadır. üniversiteden hangi hoca araştırdıysa eksik araştırmış ayrıca okul 1925 değil 1927 de açılmıştır.

  • Mustafa DEĞER  (30.11.2013 04:28:47)

    Sayın İlhami ÖZDEMİR hocamızı tebrik ederim. Paşaköy, Kılıçarslan, Sandallar, Kasaplar, Çivril, Kızılağıl Köylerinden o kadar okumuş insanlar, o kadar tarihçiler çıkmışken böyle bir araştırma ve bulgular ortaya konulmamıştır. Hocamızı saygıyla selamlıyor, başarılarının devamını diliyorum.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: