• resmi ilanlar

İş yaşamında “torpil” aldı başını gitti!

03/12/2013 00:00

İŞKUR Bolu İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu, Bolu’da iş yaşamının son durumunu ortaya koyan çarpıcı verileri ortaya koydu. Kadınların iş yaşamında erkeklerin koltuğunu sallamaya ciddi aday gösterildiği çalışmada, işverenlerin eleman temininde en çok kullandıkları metot ve istihdam kriterlerine yer verildi. İşverenlerle yapılan anketler neticesinde oluşan tabloya göre, işverenler kendilerinden iş talebinde bulunanlardan en az “yabancı dil bilgisi ve proje tabanlı çalışma” kriterlerini talep etti. İşverenlerin bunun yerine çalışanlarda en çok aradıkları temel kriter ise, mesleğe ilişkin yeterli bilgi ile fiziki ve bedensel yeterlilik. Araştırmalara göre ayrıca, Bolu’da işverenlerin eleman temininde en çok kullandıkları metot İŞKUR ve akraba-eş-dost kanalları. İş yaşamına dair son yapılan kapsamlı araştırmanın önemli ayrıntıları Bolu Express’te.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü izni doğrultusunda Bolu Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu oluşturdu. İŞKUR’un Bolu’daki İşgücü Piyasası hakkındaki 2013 Analiz Raporu’na ulaşan Bolu Express Gazetesi, iş yaşamında Bolu’nun son durumunu ortaya koyan çarpıcı verileri gündeme taşıyor.

İŞKUR Bolu İl Müdürlüğü’nde görevli İş ve Meslek Danışmanı Alper Kaya, Kubilay Yılmaz ve Selda Akay tarafından hazırlanan ve Bolu’daki 496 işletmelerde yüz yüze yapılan görüşmelerde düzenlenen anketler neticesinde oluşturulan İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu, çalışanların yanı sıra çalışma hayatına atılacak kişiler içinde aynı zamanda rehber görevi üstlenecek nitelikte. 2014 yılı il istihdam ve mesleki eğitim kurulu çalışmalarına, işgücü eğitim faaliyetlerinin planlanmasına ışık tutması öngörülen bu kapsamlı çalışmanın ayrıntılarını okuyunca iş yaşamına ilişkin ilginç verilerle karşılaşacak, daha önce dikkat etmediğiniz pek çok ayrıntı üzerinde yoğunlaşacaksınız. İşte İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu’nun öne çıkan ayrıntıları:

 

EN FAZLA İSTİHDAM SEKTÖRÜ İMALAT

Araştırma kapsamında Bolu’da 481 işyerinde toplam 19 bin 44 çalışan istihdam ediliyor. Çalışanların yüzde 71,3’ü erkeklerden, yüzde 28,7’si kadınlardan oluşuyor. İşletme başına düşen ortalama çalışan sayısı 39,6. Türkiye’de işyerlerinde çalışan kadınların oranı yüzde 23,1 ile işletme başına düşen ortalama çalışan sayısı 30,5 ile Bolu ortalamasının altında.

İşyerlerinde çalışan sayısının en yüksek olduğu sektör Bolu’da yüzde 49,8, Türkiye’de yüzde 35,6 payıyla imalat sektörüdür. Bunu Bolu’da yüzde 13,9 ile toptan ve perakende ticaret ve yüzde 8,1 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörleri izlemekte.

 

İŞ YAŞAMINDA SANATKAR MESLEKLERE EĞİLİM YÜKSEK

Bolu ilinde çalışanların yaklaşık yüzde 34,9’u sanatkar ve ilgili işlerde çalışanlar meslek grubunda çalışmaktadır. Bu oran Türkiye geneli ile karşılaştırıldığında yüksek bir orandır. Bunun dışında, nitelik gerektirmeyen meslekler grubunda ve hizmet ve satış elemanı meslek grubunda Bolu çalışan sayısı ortalaması, Türkiye ortalamasından yüksektir.

Araştırma sonucunda toplam 481 işyerinde en fazla istihdam edilen ilk beş meslek, beden işçisi (genel), piliç kesim ve işleme elemanı, konfeksiyon işçisi, şoför-yük taşıma ve kesimhane işçisidir. Erkeklerde en fazla istihdam edilen ilk 5 meslek, beden işçisi (genel), şoför-yük taşıma, piliç kesim ve işleme elemanı, kesimhane işçisi ve deri işçisi meslekleri iken, kadınlarda bu sıralama konfeksiyon işçisi, piliç kesim ve işleme elemanı, beden işçisi (genel), kesimhane işçisi ve beden işçisi (temizlik) şeklinde.

 

İŞTE PATRONLARIN İSTİHDAM KRİTERLERİ:

“İŞE ALACAĞIM KİŞİ YABANCI DİL BİLMESE DE OLUR. İŞİ BİLSİN, FİZİKİ VE BEDENSEL YETERLİLİKLERİ OLSUN YETER”

Araştırmalarda, Bolu ilinin açık iş oranı Türkiye genelinin 1,9 puan altında olduğu belirtildi. Yani, Bolu ilinin ilgili dönemde istihdam kapasitesi Türkiye ortalamasına göre düşük.

Araştırmalarda Bolu ilinde açık işler için talep edilen beceri düzeyleri incelendiğinde çarpıcı verilerle karşılaşıldı. Buna göre, işverenler tarafından en çok istenen beceri düzeyi yüzde 81 oranıyla kişinin mesleğe ilişkin yeterli bilgisidir. Fiziki ve bedensel yeterlilik ve takım çalışması da işverenlerin istihdam edeceği kişilerden en çok istedikleri nitelik ve beceriler arasında. Anket sonuçlarına göre, yabancı dil bilgisi ve proje tabanlı çalışma işverenin en az talep ettikleri beceri düzeyleri arasındadır.

Araştırmalara göre, Bolu’da işverenlerin eleman temininde en çok kullandıkları metot İŞKUR ve akraba-eş-dost kanalları.

 

BOLU’DA GAYRİMENKUL FAALİYETLERİ SEKTÖRÜ GELECEK VAAT EDİYOR

Araştırmalara göre, Bolu ilinde 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle 654 kişilik istihdam artışı bekleniyor. Bolu’da 31 Aralık 2013 tarihinde net istihdam artışı en fazla olması beklenen sektör yüzde 10,7’lik oranla gayrimenkul faaliyetleri sektörü. Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü, yüzde 7,1’lik oranıyla gayrimenkul sektöründen sonra net istihdam artışı beklenen ikinci sektör. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle net istihdam azalışı beklenen sektör ise bulunmamakta.

31 Aralık 2013 tarihi itibariyle meslekler bazında beklenen artışa bakıldığında Bolu için ilk 3 sırada beden işçisi (genel), garson ve kesimhane işçisi yer almaktadır. Türkiye sıralamasında ilk 3 meslek ise makineci (dikiş), temizlik görevlisi, güvenlik görevlisinden oluşmaktadır.

 

İŞTE BOLU’NUN GÖÇ HARİTASI

Araştırmalarda ayrıca, 2009, 2011 ve 2012 yıllarındaki net göç değişimi ele alındı. Pozitif yönde olduğu göç hareketleri üzerine yapılan incelemelerinde, Bolu ilinin 2012 yılında en fazla göç aldığı ve en fazla göç verdiği iller belirlendi. Araştırmalara göre Bolu’nun en fazla göç aldığı ilk 10 il sırasıyla şöyle: İstanbul, Ankara, Düzce, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli, Karabük, Bursa, Konya ve Ağrı.

Bolu’nun en fazla göç verdiği ilk 10 il ise sırasıyla şöyle: İstanbul, Ankara, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Karabük, İzmir, Bursa, Eskişehir.

Araştırmalarda dikkat çeken en önemli ayrıntı ise, Bolu’nun en çok göç aldığı iller ile en çok göç verdiği kentlerin ve sıralamalarının aynı olması.

 

KADINLAR, İŞ YAŞAMINDA ERKEKLERİN KOLTUĞUNU SALLIYOR

Bolu’da 2012 yılı itibariyle İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 8 bin 92. Türkiye genelinde ise bu rakam 2 milyon 372 bin 262. Bolu ili işsiz kayıtları, Türkiye genelindeki rakamın yüzde 0,3’ünü oluşturmakta. Bolu İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin yüzde 49,8’i erkeklerden, yüzde 50,2’si kadınlardan oluşmakta. Kadınların Bolu’da Türkiye geneline göre, daha fazla çalışma yaşamı içerisinde oldukları gözler önüne serilen araştırmada, kadınların ağırlıklı olarak imalat sektöründe çalıştıkları bildirildi.

Kuruma kayıtlı işsiz sayısında 2011 ile 2012 yılı kıyaslandığında 2012 yılında kuruma kayıtlı işsiz sayısı yüzde 21,7 oranında azaldı.

 

(Bolu Express Gazetesi, iş yaşamında Bolu’nun son durumunu ortaya koyan İşgücü Piyasası 2013 Analizi Raporu’nun ayrıntılarını aktarmaya devam edecek)

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: