• resmi ilanlar

Doktorlardan nöbet eylemi

05/12/2013 00:00

Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğü önünde nöbet eylemi yaptılar. Aile hekimlerinin de acilde nöbet tutma zorunluluğunu tepkiyle karşılayan doktorlar, “Acillerde Tıp Fakültesi eğitimi oluyorsa eğer, tüm tıp fakültelerini kapatıp doktor adaylarını acilde eğitelim” dediler.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Bolu Aile Hekimleri Derneği, İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak Sağlık Bakanlığı politikalarını eleştirdi. Eylem yapan doktorlar, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulama ile aile hekimlerine acilde nöbet tutturulmak istendiğini söyleyen Bolu Aile Hekimleri Derneği Başkanı Faruk Karslı “Hiçbir kurum ve kuruluşun acilinde çalışmak istemiyoruz” dedi.

Karslıoğlu “Sağlık Bakanlığı hastane acillerinde aile hekimlerine zorla nöbet tutturarak açık bir şekilde ifade ediyor ki: Aile Hekimliğini halk sevdi, doktorlar sevdi, Biz sevmedik bitireceğiz diyor. Sayın Bakanın nöbetler için açıkladığı gerekçe tüm meslek gruplan için tehdit oluşturuyor. Bundan böyle 20-25 senelik Avukatlar, eğitim adı altında başka avukatın yanında, okulda aldıkları temel bilgileri tekrar öğrenmeye, mühendisler inşaatlarda eğitime, eczacılar nöbetçi eczaneler de eğitime, öğretmenler başka başka okullarda mesai saatleri dışında hizmet içi eğitime, şoförseniz sürücü kursuna direksiyon eğitimine. Sayın Bakanım Hipokrat’a atfedilen bir söz var: primum non nocere ‘Önce zarar verme!’ Aile Hekimliğine önce zarar verme. Hastaneler Kamu Hastaneler Birliği adı altında idari ve mali özerkliği sağlık kurumlandır. Sağlıkta Dönüşüm Programı uyarınca her hastanenin kendi yönetim kararlarından, hizmet kalitesinden ve verimliliğinden sorumludur. Sağlıkta Dönüşüm Programına başlarken sağlık hizmetleri planlaması ve sunumu sırasında sosyal devlet anlayışı çerçevesinde, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilerek, Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerini güçlendirileceği, Bakanlığın başlıca görev ve sorumluluğun ise sadece politika hazırlamak ve düzeni denetlemek olacağı belirtilmekteydi. Ancak Sayın Bakanımız Dr. Müezzinoğlu’nun göreve başlaması ile Bakanlığın Sağlıkta Dönüşüm Programının Aile Hekimliği Uygulaması ayağında belirlenen politikaların dışına çıkmaya başladığı üzüntü ve şaşkınlıkla izlenmektedir. Bugüne kadar halkın sağlık sistemine olan memnuniyetinin %201erden %801ere ulaşmasında, Aşılama oranlarının Avrupa ortalamasının üzerinde %97 gibi yüksek seviyelere ulaşmasında, anne ve bebek ölümlerinin yarı yarıya azaltılmasında en büyük emeği olan Aile Hekimliği çalışanları anlaşılamaz bir şekilde özerk sağlık işletmeleri olan hastanelerin personeli yapılmaya çalışılmaktadır. Sayın Bakanımızın 29.11.2013 tarihinde Afyon ilimizde tertip edilen Sağlık Bakanlığı Koordinasyon, Bilgilendirme ve Paylaşım Toplantısı'nda yapmış olduğu beyanat ve TBMM Genel Kuruluna sevk edilmiş olan 480 sıra sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında Anayasamıza, Tıp ilminin gereklerine ve Sağlıkta Dönüşüm Programının ruhuna aykırı hususlar olduğu gibi kendi ile de çelişen birçok husus bulunmaktadır. 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununda Aile Hekiminin görevleri kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı koyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri olarak belirlenmiştir.

Teklif edilen kanunda ise Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanlarına hastane acillerinde ‘ayda asgari 16 saat’ nöbet yükümlülüğü getirilmeye çalışılmaktadır. Yasa Koyucu tarafından yapılması öngörülen düzenlemelerin amacı, alt ve üst sınırlan tereddütte yer vermeyecek şekilde çizilmelidir, ‘ayda asgari 16 saat’ cümlesi ile nöbet yükümlülük süresinin alt sının 16 saat olarak belirlenirken üst sınırın belirsiz bırakılarak idareye sınırsız düzenleme yetkisi verilmektedir.”

Sağlık Bakanlığı’nın hastane acillerinde hekimlere zorla nöbet tutturmak istediğini belirten Bolu Aile Hekimleri Derneği Başkanı Faruk Karslı, “Nöbetsiz doktor olmaz denilmesi, nöbetlerin eğitim yeri gibi gösterilmesi dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulama ile aile hekimlerine acilde nöbet tutturulmak istemesi aile hekimliğini bitirecek bir hamledir. Tıp Fakültesinden mezun olan her doktor, yetkin ve tedavi edici yeterliliktedir. Acillerde Tıp Fakültesi eğitimi oluyorsa eğer, tüm tıp fakültelerini kapatıp doktor adaylarını acilde eğitelim. Aile hekimlerini yetersiz ve basiretsiz gösterecek açıklamalar ile bir meslek grubunun onuru çiğnenmektedir. Hekime şiddete neden olacak bu açıklamaların vebalini taşımak çok zordur” dedi.

Faruk Karslı, “Ülke sağlık harcamalarında 2010-2011-2012 yıllarında aile hekimliğine harcanan bütçe 4 milyar TL ile sabit, ilaca harcanan bütçe son 3 yıldır sabit ve 16 milyar TL iken,özel ve kamu hastanelerine harcanan bütçe 2010’da 22 milyar TL, 2011’de 28 milyar TL ve 2012’de 36 milyar TL ile rekor kırıyor. Hala hastanelere aile hekimlerini çekerek, hastanelere ayrılan bütçe artırılacak ve yeni harcamalara neden olacaktır. Biz Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları her zaman hastaların yanında olacağız, zamanımız ve gücümüz yettiğince, Sağlık Bakanlığı izin verdiği müddetçe onlar için aile hekimliği yapmaya devam edeceğiz. Adı sözde eğitim olan, Türkiye Cumhuriyetinin doktor diplomasına sahip hekimlerine tıp fakültesinde verilen eğitimlerin tekrar verileceğini iddia eden açıklamaları kabul etmiyoruz, hiçbir kurum ve kuruluşun acillerinde nöbetçi hekim olarak çalışmak istemiyoruz. Halkın sağlığı için Aile Hekimliği uygulamasına sahip çıkmaya ve Halkın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: