• resmi ilanlar

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin temeli atıldı

30/10/2014 14:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin temeli düzenlenen tören ile atıldı. Törende konuşan Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, AR-GE çalışmalarının önemine değinerek “Biz emeğimizin karşılığını dahada iyi almalıyız. Bunun için de kaçınılmaz olan bilimsel çalışmadır, AR-GE’dir, teknolojiyi kullanmaktır, büyük işletmeler kurmaktır ve çiftçimizi bilinçlendirmektir. Bunlar ancak böyle eğitim yuvalarıyla oluyor” ifadelerine yer verdi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Kampüsünde düzenlenen temel atma törenine Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Milletvekili Tanju Özcan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Selfet Giray, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, daire müdürleri, öğretim görevlileri ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin temel atma töreni protokol konuşmaları ile devam etti.

İlk olarak konuşan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi yaptığı konuşmasında Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi hakkında bilgiler vererek yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise yaptığı konuşmasında, “Ziraat Fakülteleri’nin Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren gelişim seyrine bakıldığında çok hızlı bir yükseliş gösterdiğini görmekteyiz. Ziraat Fakülteleri öğrenci tercih etme bakımından zirve yapmış Fakülteler olarak bilinmektedir. Fakültemizin bölümleri Bolu ve yöresi tarımı ve ekonomisi ile doğrudan ilişkili bölümlerdir. Çiftçilerimizin bütün faaliyet ve problemlerine çözüm sunabilecek ve tarımla ilgili tüm araştırma potansiyeline sahip olacak Ziraat Fakültemizle beraber şehirle bütünleşme de çok daha büyük rol oynayacaktır. Öğrencilerimizin bütün imkanlardan en iyi şekilde faydalanarak yetişeceklerine ve öğretim üyelerimizin de hem eğitim hem uygulama ve hem de bilimsel çalışmalarda ellerinden geleni yapacaklarına inancım tamdır. Fakülte binamızın öğrencilerimize, üniversitemize, Bolumuza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise yaptığı konuşmasında, “Hayırseverlerin varisi İzzet Babamızın kurduğu Üniversite, onun yolundan giden diğer hayırseverler, onlara katılacak olan yenileri ve netice itibari ile de devletimizin katkıları ile üniversitemiz devamlı gelişiyor. Üniversite herşeyimiz, gözbebeğimiz ve İzzet Babamızın bize emaneti. Üniversiteye geldiğimiz her seferinde  burada ya bir açılışa ya da bir temel atma törenine geliyoruz. Hep bir ışık daha yükseliyor. Bu konuda gayret sarf eden başta Rektörümüz olmak üzere bütün personeline teşekkür ediyorum. Birçok bölümü ile de Türkiye’de diğer iller arasından tercih edilen olması da gurur kaynağımız. İnşallah şehirle bütünleşir, şehir bu birikimden nasibini alır ve hayırseverlerimiz sayesinde de hem şehrimiz hem üniversitemiz daha fazla gelişir diyorum. Şuan temelini attığımız Fakültemizin öncelikle Üniversitemize, Bolumuza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ise yaptığı konuşmasında, “Bugün Cumhuriyet Bayramı ve bu anlamlı günde anlamlı bir faaliyet de temel atma töreni. Güzel bir başlangıç aslında.  Ziraat Cumhuriyet ile özdeş. Şöyle özdeş; Cumhuriyetin ilk yıllarında  bizim fazla bir sanayimiz, teknolojimiz ve hizmet sektörümüz yoktu. Bu sektörler o yıllarda dünyada da ülkemizde de yeterince gelişmiş değildi. Varsa yoksa tarımımız, ziraatımız. Cumhuriyetin ilk yıllarında bütün ağırlık, bütün yenileşme hepsi tarıma verilmiş. Ziraat sayesindedir ki bütün ihracatımızı oluşturuyor ve devletin bütün borçları ödenmiş. Bu ülkede bugün sanayi adına, ekonomi adına, aslında ne varsa topraktan kazanılmış. Hepsi oradan kazanılan gelirle inşa edilmiş. Dolayısıyla gerçekten toprak ANA. Sektör Ziraat ANA. Üniversitemiz bunu göz ardı edemezdi, biz de edemeyiz. Bundan vazgeçemeyiz. Nüfusumuzun dörtte biri bu alandan geçiniyor. Bu alanda istihdam ediliyor. Ancak hepimizin değerlendirmelerimizde de ifade ettiğimiz, hayıflandığımız bir husus var. Çok daha az nüfusla, çok daha az emekle tarımda, ziraatta bizden çok daha fazla katma değer yaratan ülkeler var. Biz emeğimizin karşılığını daha iyi almalıyız. Bunun için de kaçınılmaz olan bilimsel çalışmadır, AR-GE’dir, teknolojiyi kullanmaktır, büyük işletmeler kurmaktır ve çiftçimizi bilinçlendirmektir. Bunlar ancak böyle eğitim yuvalarıyla oluyor” dedi.

Üniversiteye her gelişimde yeni bir mutluluğa, yeni bir gelişmeye şahit olduğunu belirten Vali Zahteroğulları, “Gelişmelere şahit olmaktan mutlu oluyoruz. Özgün bir üniversitemiz var. Sevgili İzzet Baysal nur içinde yatsın onun vakfiyesi sayesinde ve devletimizin imkânlarıyla çok güzel bir üniversite. Gittikçe de çok daha güzelleşiyor. İstikrarlı büyümesine yeni bir taş daha ekliyoruz bugün. Bu fakülte şöyle anlamlı. Bu dönemde bizim üniversitelerden en çok beklediğimiz şehir olarak, şehrin yöneticileri ve sakinleri olarak. Şehirle bütünleşmesi. Bu anlamda birazdan sonra Rektör hocamızın bizi gezdireceği merkezler bunun birer ayağını oluşturacak. Üniversite yönetiminin de bu gayrette ve istekte olduğunu görmekten, yakinen bilmekten mutluluk duyuyorum. Bu yöndeki çabalarından dolayı sayın hocamı ve ekibini kutluyorum. Gerçekten üniversite şehir için bir işyeri değil, sadece para harcayan, gençlerin kümelendiği bir yer değil. Üniversite çok daha öte bir şey. Şehri dönüştürecek geliştirecek olan üniversitedir. Burası bir bilim yuvası. Elbette küçümseyemeyiz, yani 25-26 bin tüketici nüfus şehir ekonomisine çok katkı veriyor” ifadelerine yer verdi.

Üniversiteden şehirle gerçek anlamda bütünleşmesini beklediğinin altını çizen Vali Zahteroğulları, “Üniversitenin şehirle gerçek anlamda bütünleşmesi için bir  iki önerim olacak. Özellikle ziraat ve doğa bilimleri fakültesi şehirle, alanı itibari ile çok daha bütünleşmeye müsait. Burası bizim bütün çiftçilerimizin, bütün tarımsal alandaki işletmelerimizin, bütün yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin, hepsinin okulu olsun. Sadece üniversiteyi tercih edip kayıt yaptıran öğrencilerin değil. Biz valilik olarak, Gıda Tarın ve Hayvancılık Müdürlüğü, Belediye ve işletmelerimizle birlikte fakültemizle beraber projeler yapalım. Her alanda sadece üniversite bünyesinde değil, ilçelerimizde ve farklı yerlerde bu fakülte için alanlar oluşturalım. Deneme ve araştırma bahçeleri oluşturalım. Vatandaşımız yanındaki ürünü görsün. Kendi tarlarının arasında ekilen ya da oluşturulan bir bahçenin ne kadar farklı olduğunu görsün ve en iyi görsel eğitimi verelim arzu ediyorum. Ben üniversitemizin tüm alanlarda olduğu gibi bu alanda da ilimize çok katkılar vereceğini, sunacağını peşinen inanıyor ve güveniyorum. Bu fakültemizin de hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ve beraberindekilerin butona basmaları ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin temeli atıldı.

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ve beraberindekiler temel atma töreninin ardından Bilimsel, Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni gezerek yetkililerden bilgiler aldılar.

İlk olarak Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bilimsel, Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni gezen Vali Zahteroğulları ve beraberindekiler, Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Zorba’dan merkez ve çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

 

Daha sonra Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni de gezen Vali Zahteroğulları ve beraberindekilere burada da Prof. Dr. Ercan Yılmaz çalışmalar ve yürütülen projeler hakkında bilgiler aktırdı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: