• resmi ilanlar

Zincir mağazalar ev hanımlara kapılarını açacak

14/01/2015 14:00

Ercoşkun Meclis Kürsüsünde Bolulu Berber Kutay’dan, BEHDER'den bahsederek Perakende Ticaret Yasası hakkında konuştu. Konuşmasında BEHDER’in bünyesinde Bolulu ev hanımlarının ürettiği kızılcık tarhanası, ıspanaklı erişte, çam kozalağı reçeli gibi ürünlerin artık zincir mağazalarda yerini bulabileceğini bildirdi.

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun Perakende Ticaret Kanun Tasarısı ile ilgili TBMM’de yaptığı konuşmada Bolu’nun gururu olan BEHDER niteliğinde ki işletmelerin artık bu kanunla büyük alışveriş merkezlerinde kendilerine yer bulabileceklerini ve bunun bu işletmelerin gelişmesine önayak olacağını söyledi.

TBMM Perakende Ticaret Kanun Tasarısı hakkında konuşan Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun; “Bolu'da yapılacak olan alışveriş merkezlerinde toplam metrekarenin yüzde 5'ine hitap edecek esnaf ve sanatkârların bulunma zorunluluğu bizim için önemli. Diğer taraftan, Bolu'da ortaya konan el sanatları veya geleneksel ürünler manasında da bu ürünlerin alışveriş merkezlerinde bulunabilmesi de önemli” dedi.

“Perakende Ticaret; Ülke ekonomisinin yüzde 14'ünü oluşturuyor”

Konuşmasında perakende ticaretin ülke ekonomisinin yüzde 14’üne tekabül ettiğini belirten Ercoşkun; “2000'li yıllardan itibaren ülkemizde oldukça büyük bir ivmeye sahip olan perakende ticaret, 2002 yılında 58 milyar TL bir büyüklüğe sahipken 2012 sonunda TÜİK verilerine göre yaklaşık 393 milyar TL'lik bir büyüklüğe kavuşmuş durumda, bu ülke ekonomisinin yüzde 14'üne tekabül ediyor. Diğer taraftan, gene 2012 sonu itibarıyla 743 bin iş yeri de ülke genelinin yüzde 28'ine hitap ediyor. 1,9 milyon vatandaşımız perakende sektörde çalışmakta, bu da çalışan nüfusun yüzde 15'ine tekabül eden bir rakama sahip. Dolayısıyla, perakende sektör performansı, ülke ekonomisine katkıda bulunurken, diğer taraftan ekonomik, sosyal ve çevresel manada da bazı sorunlara yol açtığını söyleyebiliriz. Bugüne kadar hukuki bir tanımı olmayan bu sektörün yönlendirici, destekleyici, diğer taraftan düzenleyici bazı kanuni düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu da söyleyebiliriz. Perakendeciliğe dair bazı kavramlar; alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, "franchise" gibi kavramlar bu kanunla birlikte ilk defa tanımlanıyor. Dolayısıyla, sektörde hukuki manada bir niteliğe kavuşmuş bulunuyor. PERBİS denilen Perakende Bilgi Sistemi sayesinde ise perakende işletmelerin kuruluşu ve buna bağlı olan tüm işlemler tek bir kapıdan gerçekleşerek bürokratik manada bir kolaylığa dolayısıyla vesile olmuş olacak” ifadelerini kullandı.

 “EV HANIMLARININ EMEĞİ ZİNCİR MAĞAZALARDA YERİNİ BULABİLECEK”

Tasarıyla esnaf ve sanatkârlar ile yöresel ürünlerin alışveriş merkezlerinde yer alacağının altını çizen Ercoşkun; “Evet, uzun zamandan beri ülke gündeminde olan böyle bir kanun tasarısı, aslında değerli Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı döneminde sektörün tüm bileşenlerinin katılımıyla Bakanlık tarafından düzenlenen birçok çalıştayla birlikte ortaya çıkan bir tasarı aslında. İktidarıyla muhalefetiyle, bütün partilerin de çerçeve manasında uzlaştığı ama diğer taraftan içerik olarak tabii ki farklı bakışlara sahip olduğumuz süreçler sebebiyle farklılık arz eden bir yapıyı hep birlikte görebiliyoruz. Ben Bolu Milletvekiliyim. Benim bakış açım; Bu kanun Bolu'daki küçük esnaf ve sanatkârlar için ne anlam ifade ediyor? Bolu'da yapılacak olan alışveriş merkezlerinde toplam metrekarenin yüzde 5'ine hitap edecek esnaf ve sanatkârların bulunma zorunluluğu bizim için önemli. Diğer taraftan, Bolu'da ortaya konan el sanatları veya geleneksel ürünler manasında da bu ürünlerin alışveriş merkezlerinde bulunabilmesi de önemli. Yani Bolulu ev hanımlarının veya BEHDER diye bizim bölgede gururla bahsettiğimiz kuruluş da ev hanımlarının ürettiği kızılcık tarhanası, ıspanaklı erişte veya çam kozalağı reçeli, bu yasa sayesinde artık zincir mağazalarda yerini bulabilecek. Dolayısıyla yöresel ürünlerin bu mağazalarda bulunabilmesi, esnaf ve sanatkârlarımızın gene alışveriş merkezleri içerisinde yer alabilmesi bizim için oldukça önemliydi. Bu kanunla beraber bu da gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

“ESNAFIN PAZAR RUHSATI ALMASINA GEREK KALMAYACAK”

Kanunla birlikte Pazar günleri esnafın çalışma ruhsatı almasına gerek kalmadığını ve bir esnafın bu konudaki düşüncelerini aktaran Ercoşkun; “Esnaf ve sanatkârların pazar günleri çalışmasıyla alakalı bir sıkıntı vardı yani pazar çalışabilmesi için bir ruhsat almaları ve bunun için de bir harç yatırmaları gerekiyordu. Bu kanunla beraber artık, pazar günleri yani tatil günleri çalışma ruhsatı almasına gerek kalmıyor. Biz sokağa çıktığımızda, Berber Kutay'a gittiğimizde Kutay artık hafta sonu çalışma ruhsatı sebebiyle ödemek zorunda olduğu harçlardan şikayet etmeyecek. Diğer taraftan bu kanun ile birlikte odalarımızın ustalık belgesi olmadan kayıt yapabilmesi mümkün olacak. Yani odaların yerelde sıkıntı yaşadığı önemli bir mesele de bu kanunla birlikte çözülmüş olacak” dedi.

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: