• resmi ilanlar

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nden bahar şenliği

12/06/2015 12:00

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, merkezde tedavi gören hastaların gösterileri ve hazırladıkları el işi, resim sergileriyle stand açtıkları 2015 Bahar Şenliği düzenledi. Katılımın yüksek olduğu Bahar Şenliği yağmurun esaretine rağmen, eğlenceli ve coşkulu geçti.

Bahar Şenliğine Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram, İzzet Baysal Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Hülya Ensari, Özel Fatma Hatun Hastanesi ve Özel Çağsu Hastanesi Başhemşire ve idari personeli ve çok sayıda davetli katıldı.

AİBÜ Izzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Ensari, yaptığı konuşmasında hazırladıkları Bahar şenliğinin amacından ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin öneminden bahsetti. Hülya Ensari ” Türkiye’de öncelikle 2006 yılında ulusal ruh sağlığı politika metninde toplum temelli ruh sağlığı modeline geçiş belirtilmiş; 2008’de Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı olarak ilk Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Bolu’da açılarak uygulamalara başlanmıştır. Bolu Toplum ruh sağlığı merkezinde hala Bolu’da yaşayan ağır ruhsal hastalığı olan toplam 890 hastaya ulaşılarak merkezde kayıt altına alınmıştır. Toplum ruh sağlığı merkezinde kayıtlı olan üyelerimizin psikiyatrist, hemşire, psikolog ve sosyal çalışmacıdan oluşan ruh sağlığı ekibi ile düzenli tedavi takipleri ve rehabilitasyon çalışmaları yapılarak; gerektiğinde gezici ekip ev ziyaretleri ile yaşadıkları ortamda bu hizmetlerin verilmesi ile ağır özürlü durumundaki bu hastaların topluma yeniden katılmaları sağlanmaktadır.

“YENİ AÇILAN MERKEZLERE MODEL OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Böylece normalde sadece hastalandıkları zaman kendileri veya toplum için risk teşkil ettiği zaman zorunlu yatışları yapılarak çoğunlukla yaşadıkları ilin dışındaki büyük bölge hastanelerine polis eşliğinde ambulansla zorla sevk edilmek durumunda olan hastaların; hastaneye yatışları en aza indirilerek, yaşadıkları ortamda tedavi ve rehabilitasyonları sağlanmaktadır. Toplum ruh sağlığı merkezinde tedavi takibi dışında, bireysel bakım planları doğrultusunda hastaların ihtiyaçları tespit edilmekte ve tıbbi, psikolojik, sosyal, ekonomik, barınma ve iş durumları da öğrenilerek; kurumlararası işbirliği( Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü, İŞKUR, halk eğitim merkezi, belediye, vakıflar, sivil toplum kuruluşları ,il müftülüğü gibi…) ile sorunların ve ihtiyaçların giderilmesi sağlanmaktadır…Bu kapsamda 2008 yılından beri bireysel psikiyatrik tedavi, psikoterapi, grup terapisi, sosyal beceri eğitimi, birey ve ailesine yönelik psikoeğitim; halk eğitim merkezinde görevli usta öğreticiler ve gönüllülerle resim, müzik, el sanatları, trikotaj, dikiş, bilgisayar, öykü, şiir yazmaya yönelik atölye çalışmaları yürütülmekte; elde edilen ürünler projelerle pazarlanarak elde edilen gelir toplum ruh sağlığı merkezine devam eden üyelere çalışmaları karşılığı olarak paylaştırılmaktadır… Böylece toplumdan dışlanan, deli damgası almış, bakıma muhtaç durumdaki ruhsal özürlülerin rehabilitasyon çalışmaları sonrası yeniden sorumluluk alabilir çalışabilir birer birey olarak toplumda yeniden katılımları hedeflenmektedir. Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Türkiye’de 2011’de yayımlanan ulusal ruh sağlığı eylem planı doğrultusunda yeni açılmakta olan ülke genelindeki toplum ruh sağlığı merkezlerine model olmaya devam etmektedir.

Bugün yapılan Bahar Şenliği'ndeki amacımız toplum ruh sağlığı merkezinden hizmet alan üyelerin rehabilitasyon sürecinde ürettikleri ürünleri Merkezi'mizin bahçesinde sergilemek, ağır ruhsal rahatsızlığı bulunan bireyleri ve ailelerinin toplumla buluşmasını sağlamak; toplumdaki ruhsal hastalıklara karşı damgalamanın önüne geçmek, önyargıları kırmak, kısacası bugüne kadar toplumdan dışlanacak evlerindeki kafeslerde özgürlükleri kısıtlanan bireylerin yeniden toplum içinde kendi ayakları üzerinde kalana dek profesyonel ekip desteği ile özgürlüklerine kavuşmalarına ve toplumla bütünleşmelerine YARDIMCI olmaktır...” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN O İNSANLARA İNSAN GİBİ MUAMELE ETMEK”

Vali yardımcısı Mustafa Özsoy ise yaptığı konuşmasında hastanede tedavi gören vatandaşların bu tür bir etkinlikte aktif olarak yer almalarının, topluma kazandırılmalarının kendisini son derece mutlu ettiğinden bahsederek ” Toplum bizim toplumumuz. Kol kırılır yen içinde kalınır, iyisi de bizim kötüsü de bizim. Bu memleketin insanı mutlaka bu ülkenin bir ferdi olmaktan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşı olmaktan bayanıyla ve erkeğiyle de çok mutlu olmak zorunda. Tabiî ki insanların rahatsızlıkları var, Allahtan gelen bir şey. Bir sürü sebebi var, onu hocalarımız daha iyi biliyor ama, önemli olan o insanlara insan gibi muamele etmektir. Eğer insanlara insan gibi muamele edemiyorsak, devletliğimizde bir işe yaramaz, kurumluluğumuzda bir işe yaramaz, doktorluğumuz da bir işe yaramaz, vilayetimizde, hiç kimse bir işe yaramaz. Nihayetinde ne güzel yağmur yağdı, bu bir anıdır, hiç moralinizi bozmayın, bu bir başlangıçtır, başlangıcınız bereketli olmuştur, bu bir duadır nihayetinde. Önemli olan gönüllerdeki ilk havadır. Sizin gönüllerinizde, çalışanların gönlünde ve hastalarımızın gönlünde güneş açmıştır.  Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnsanlarla diyalog kurmak çok önemlidir. Bu sabrın içinde de insanların sevgiye, ilgiye ihtiyacı var, tedaviye ihtiyacı var. Bu ülkede herkes sivil toplumundan devletine varana kadar bu işin üstesinden gelmelidir. Bazı insanlarımız bu tür rahatsızlıkları ar olarak görüyor, yani bir rahatsızlık olarak görüyorlar. Halbuki bir rahatsızlık değil, onunla mücadele etmek çok önemlidir. Kişi maalesef hasta olduğunu kabul etmiyor, aile bundan utanç duyuyor, toplumda ne yazık ki deli diye bir damga var  ve öncelikle bunun yıkılması gerekiyor. Bu organizasyon için, bu tür etkinliklerle insanları topluma kazandırdığınız için  hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 Konuşmaların ardından, merkezde tedavi gören vatandaşların hazırladıkları elişi ve yağlı boya resimlerinin sergilendiği standlar gezilerek, yine hastalar ve çalışanların hazırladığı halk oyunları gösterileri ve canlı müzik ile şenlik devam etti.

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: