• resmi ilanlar

AYDINOĞLU BAĞIŞÇILAR VAKFINI YAZDI

22/06/2015 11:00

Marmara Üniversitesi Toplumsal Projeler Uygulama Yüksek Lisans Programı Hocası İnal Aydınoğlu, Gazete Kadıköy’de yayımlanan yazısında Bolu Bağışçılar Vakfına yer verdi. Aydınoğlu’nun köşe yazısının tam metni şöyle;

KENT SEVGİSİ

 

Marmara Üniversitesi’ndeki Toplumsal Projeler Uygulama ve Yönetimi konulu yüksek lisans programında Sosyal Girişimcilik dersi veriyorum. Yıl içinde Türkiye’nin ünlü sosyal girişimcilerini öğrencilerimle tanıştırmak için derslere davet ediyordum. Üniversitedeki hoca arkadaşlarımdan birisi Bolu Bağışçıları Vakfı’ndan söz etmişti. Hemen aradım Vakıf Genel Sekreteri Sayın Öznur Akkaya hiç üşenmedi Bolu’dan kalkıp geldi. Hayranlıkla dinlediğimiz hizmet projelerini anlattı.

Haziran başında bu kez Öznur Hanım aradı. Vakfın, Bolu Bağışçılarına vereceği teşekkür yemeğine davet etti. Bolu’ya heyecanla gittim. Programda, öğle yemeğinden sonra Vakıf projelerinden bir bölümünün ziyareti vardı. Önce Vakıf bağışçılarının İzzet Baysal Üniversitesi’nde yaptıkları kreş ve anaokuluna gittik. Bir bağışçının çizdiği çok güzel mimari proje ile iyi işleyen bir hizmet yuvası çıkmış ortaya. Gördük ki, bizi karşılayan Vakıf gönüllüsü Yasemin Hanım gönlündeki sevgiyi ve hizmet heyecanını bu kuruma çok iyi yansıtmış. Öğretmenler ve çalışan tüm profesyoneller gerçek bir gönüllü gibi güler yüzlü, sevgi dolu hizmetler veriyorlar. Çocuklar danslar yaptı, şarkılar söyledi. Vakfın ve Yasemin Hanım’ın ilgisinden kaynaklanan üst düzey eğitim düzeni ve sevgi ortamı her an fark ediliyordu.

Sonra yine Bolu Bağışçıları Vakfı’nın desteği ile hayata geçen Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne gittik. Vakıf, MİT’in kullanıp terk ettiği eski bir binayı restore ederek hizmete açmış. Merkez beş doktorla 900’e yakın ruhsal sorunu olan hastaya hizmet veriyor. Çok iyi düzenlenmiş binada hastalar Halk Eğitim Merkezi hocalarının önderliğinde müzikle, halk danslarıyla, sanatla, el işleriyle, yemek ve pasta yaparak hem hobi ve meslek sahibi oluyorlar, hem de rehabilite. Bize tüm hünerlerini gösterdiler. Halk oyunları oynadılar, şarkılar söylediler, sergilerini gezdirdiler, kendi yaptıkları pasta ve kurabiyeleri ikram ettiler.

Bolu Bağışçıları Vakfı’ndaki gönüllülük duygusu, ilgi, sevgi, şefkat derin bir biçimde bu merkeze yansımış. Başhekim, doktorlar ve psikologların gözünden, davranışlarından, ses tonlarından yalnızca sevgi, şefkat ve merhamet yankılanıyor.

Tabii ki Vakfın hizmetleri bu iki mükemmel kurumla sınırlı değil.  Onlar Bolu’yu seviyor ve herkesin mutlu yaşadığı bir kent yapmak istiyorlar. Bunu yapabilmek için kentin tüm etkin güçleriyle Valilik, Belediye, İzzet Baysal Üniversitesi ve Türkiye’de hizmet alabilecekleri tüm kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapıyorlar. Bilimsel araştırması yapılmayan hiçbir projeye girişmiyorlar. Örneğin ilk ziyaret ettiğimiz anaokulu ve kreş de böyle bir araştırmanın sonucu. Bolu’daki lise mezunlarının üniversite girişlerinde alt sıralarda kalmalarının nedeni olarak Bolu’da okul öncesi eğitimin %5 düzeyinde kalması saptanmış. Vakıf yedi yıllık bir süreçte yürüttüğü kampanya ile Bolu’da anaokulu olmayan mahalle bırakmamış ve okul öncesi eğitimi %100’e çıkarmış.

Vakıf, Bolulu gönüllü kuruluşların geliştirdikleri 100’ü aşkın projeye maddi ve manevi destek vermiş. Bolu halkı ve gönüllüleri ile içten bir birliktelik içinde çalışıyorlar. Sloganları: “Kendi hayalimize değil, toplumun hayaline erişmeye çalışalım”. Amaçları: “Sorunların değil çözümün bir parçası olmak”. Yolları ise “Yaşam kalitesi yükselmiş, daha güzel bir Bolu için el ele verip yürümek”.

Vakfın, ilgi çeken bir projesi de “Seben İlçesi Elma Üretimi Yenileme Projesi” Türkiye’de üretilen elmaların %3’ü Bolu’da, bunun %84’ü de Seben İlçesinde yetişirmiş. Vakıf 10’u aşkın bilimsel kuruluşa yaptırdığı inceleme sonucu Seben’de yapılan elmacılığın bilimsel gelişmelerden uzak kaldığını ve ağaçların yaşlanıp veriminin azaldığını saptamışlar. Belediye ile işbirliği yapan Vakıf 10 dönüm arsa üzerinde 11 deneme parseli oluşturup, Seben ekolojik koşullarına uygun 11 ayrı cins, 1500 elma fidanı dikmişler. Seben’li elma üreticilerini Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde eğitime götürmüşler. Hedefleri Seben elmacılığını bilimsel projelerle yenilemek ve Bolu’da elma üretimini üçe katlamak.

Vakıf, Bolu’nun yaşam kalitesini yükseltmek için sanatın vazgeçilmezliğine inanıyor. Bu amaçla Müzik Eğitimcileri Derneği ile işbirliğine girişmişler. Prof. Dr. Sayın Suna Çevik ve İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Uğur Alpagut yönetiminde 600 öğrenciye keman, piyano ve koro eğitimi veriyorlar. Öğrencilere keman ve piyano alıyor, resim atölyelerini malzeme ile donatıyorlar. Bolulu üniversite öğrencileri de sanat eğitiminde asistanlık yapıyorlar.    

Yurt sevgisini, kent sevgisini yerinde izlemek, bu sevginin nasıl hizmete dönüştüğünü gözlerinizle görmek için Bolu’ya gidiniz. Bolu Bağışçıları Vakfı, efsane bir hayırsever olan, doğduğu kenti dev bir üniversite, sağlık, eğitim ve spor tesisleri ile zenginleştiren Rahmetli İzzet Baysal’ın açtığı hizmet yolunu sürdürmek çabası içindeler.

Bu yolu açma girişiminde bulunan Amerika’da yaşayan Bolu doğumlu Sayın Haldun Taşman olmuş. Bolulu iş adamı Sayın Şerafettin Erbayram ise kendini Vakıf yoluyla hizmete adamış. Vakıf Genel Sekreteri Sayın Öznur Akkaya, Vakfı çok iyi temsil eden genç ve güzel bir hizmet yolcusu. Yaptıkları şeyler öylesine sevgi dolu ve koşulsuz gönüllülük duygusu içeriyor ki, Bolu’nun tüm etkin güçleri onlara inanmış, onların yollarını açıyor ve hizmetlerini paylaşıyorlar.  

Ne mutlu, kentine hizmet sevincini yaşayan güzel insanlara

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: