• resmi ilanlar

Gen Bahçesi kuruluyor

22/06/2015 11:00

Bolu Belediyesi ve AİBÜ arasında imzalanan protokol ile 2 yıl sürecek çalışma sonrasında hem Bolu’nun endemik bitkileri tespit edilecek hem de bu bitkiler kurulacak GEN Bahçesi’nde koruma altına alınacak.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi ortaklığında Bolu’nun tüm endemik bitkileri tespit edilerek koruma altına alınacak. 2 yıl süren proje için Bolu Belediye Başkanlığı ile AİBÜ arasında bir protokol imzalandı.

100’DEN FAZLA TÜR OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr İsmail Eker, proje hakkında bilgiler verdi. Bolu’nun endemik bitkiler bakımından çok zengin bir bölge olduğuna dikkat çeken İsmail Eker, “Üniversite ve Belediye Başkanlığı arasında ‘Bolu ilinin endemik bitkilerinin tespiti ve endemik bitkiler doğal gen bahçesi oluşturulması projesi’ için bir aradayız. Protokol imzalanacak. Amacımız ilimizde bulunan endemik bitkileri tespit etmek ve bu bitkileri gerek yerinde koruma altına almak için gerekse belediye bünyesinde oluşturulacak olan endemik bitkiler gen bahçesindeki yerini koruma altına almakla ilgili hedeflerdir. Bunun yanı sıra 2 yılık bir çalışma sonucunda ‘Bolu ilinin endemik bitkileri’ adlı bir kitap hazırlanacak. Bu kitap halka oluşturulacak ve özellikle doğa bilincinin aşılanması ve halkın bilinçlendirilmesi yönünde bir eser ortaya konulacaktır. Bolu’da literatür çalışmalarında kesin bir rakam olmamakla birlikte Bolu’da 80 ile 100 arasında endemik bitki çeşidi olduğu gösteriliyor. Ama bizim tespitlerimiz çok daha fazla olduğu yönünde. Bu çalışmayla onu netleştirmiş olacağız. Daha çok Aladağlar ve Abant çevresi endemik bitkiler bakımından çok zengin bölgeler”

BOLU’YA ÖZGÜ BİTKİLER DE KEŞFEDİLEBİLİR

Projenin koordinatörü olan Prof. Dr. Tekin Babaç, üniversitenin kuruluşundan bu yana AİBÜ’de görev yaptığını, bu çalışmanın bugüne kısmet olduğunu belirterek, Bolu’da endemik bitki sayısının fazla olabileceğini söyledi.  Babaç, “Ayrıca tahmin ediyorum Bolu’ya özgü endemik bitkileri, yani Bolu ilinin sınırları dışında başka illerde olmayabilen bitkileri de keşfedebilirler. Bu bakımdan şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.

“BOLU’NUN HAFIZASINI OLUŞTURUYORUZ”

Bolu’da yaşayan bitki türlerinin tamamının bir çalışama ile ortaya konulacağını ve böylece Bolu’nun bitkisel anlamda bir hafızasının oluşturulacağına dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Üniversitemiz bilim yuvası. Bilim yuvası ile şehirler arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek için her zaman yoğun bir çalışma sarf ediyoruz. Bu çalışmalar esnasında başta Rektörümüz olmak şartıyla herkes çok yakından ilgili gösteriyor. Bütün fakültelerden bizden bir teklif geldiğinde hayır cevabı almıyoruz. Şu an endemik bitkilerle ilgili bir çalışma başladı. Ama üniversite ayağı olmadan böyle bir çalışmanın yürütülmüş olması zayıf kalacaktı. Bu çalışma içersinde hem Tarım İl Müdürlüğü, hem Orman Genel Müdürlüğü hem belediye hem üniversite müşterek çalıştığında belki daha iyi netice alabiliriz diye düşünüyoruz. bu konuda bizi bu çalışmaya daha fazla iten de hocamızla yaptığımız görüşmelerdir” dedi.

Bolu’nun bitki bakımından zengin bir il olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, “Bizim amacımız belediye olarak şu: Bolu’da yaşayan ne varsa, canlı cansız tamamına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu Bolu’nun hafızası olacak. Bu hafızayı oluşturmak durumundayız. Bitkiler aşamasında da yok olmaya yüz tutan bitki türlerine biz endemik diyoruz. Hocam endemik türü, teknik olarak daha iyi tanımlayacaktır şüphesiz. Dünyada yalnızca Bolu’da olan veya azalmış, nesli tükenmeye yüz tutmuş olan ve Bolu’ya has ne varsa, bu ot türü olabilir, yumru türü olabilir, ağaç türü olabilir, tamamına sahip çıkmak durumundayız. Tarihi doküman olarak da bir çalışma başlattık. Üniversitenin bu çalışmada bizim yanımızda olması veya üniversiteyle birlikte hareket ediyor olmamız Bolu’nun büyük bir kazanımıdır. Bunu tek başımıza yaparsak bizim bilgi birikimimiz bunu yapmaya yeterli olmaz. Hem bilimsel olmaz. Ama üniversiteyle beraber yaparsak hem bilgi birikimimiz yeterli olur, hem de akademik bir çalışma olur. Bazen bir çalışma yağıyoruz, Orman bir çalışma yağıyor, tarım il müdürlüğü başka çalışma yapıyor. Bunları tamamını bir araya toplamakta zorlanıyoruz. İnşallah bu tamamını toparlayıcı çalışmalara da üniversitemiz destek verir” diye konuştu.

Projenin 2 yıl boyunca devam edeceğini vurgulayan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da “Asıl teşekkürü Sayın Başkanımıza benim yapmam gerekir çünkü bu projenin bütün gider kalemlerini Belediye Başkanlığımız temin edecek ve biz üniversite olarak sadece bilimsel anlamda katkı vermiş olacağız. Bu proje 2 yıl sürecek bir proje ve böyle bir projeyi hayata geçirmesinden dolayı ben Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Tabi üniversitemizin Bolu’da olmuş olması Bolu’nun her şeyiyle ilgilenmesini gerektirecek bir durum. Biz sadece eğitim veren, bilimsel çalışmalar yapan bir kurum değiliz. Biz üniversite olarak aynı zamanda Bolu’nun ve Bolu’nun bulunduğu tüm yörenin hem doğasını hem tarım potansiyelini hem de sanayi potansiyellerini ve bunlarla ilgili bütün işbirlikleriyle yakından ilgilenmek durumundayız. Ben bu çalışmanın çok güzel bir çalışma olacağı düşüncesindeyim ve bittiği zaman daha birçok projeye zemin hazırlayacağını düşünüyorum. Ben, bu ve benzeri projeleri gerek belediyemizin gerekse hocalarımızın böyle bizlerin önüne getireceklerini ve Bolu’ya böylelikle hizmet etmemizi sağlayacaklarını temenni ediyor bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun karşılıklı protokolleri imzalayarak projenin hayırlı olmasını diledi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: