• resmi ilanlar

ORMANLARIMIZ VE ARICILIK ÇALIŞTAYI BOLU'DA BAŞLADI

01/12/2015 11:00

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Bolu'da düzenlenen Ormanlarımız ve Arıcılık Çalıştayı başladı. Çalıştayda bir araya gelen uzmanlar yaptıkları konuşmalarda bu çalıştayın arıcılık ve ormanlar için bir anayasa olacağı düşüncesindeler.

Bolu Gazelle Otel'de düzenlenen Ormanlarımız ve Arıcılık çalıştayına Bolu Valisi Aydın Baruş, Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, ülkemizin değişik illerinden gelen konularında uzman öğretim üyeleri, illerin arıcılar birliği başkanı, temsilcileri, daire müdürleri ve ilgili kurumlarda çalışan görevliler katıldı.

 

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlarken programın  Ormanlarımız ve Arıcılık isimli sinevizyon gösterisi ile devam etti. Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emin Şimdi'nin açılış konuşmasını yapmasının ardından Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, çalıştayın Türkiye ve Dünya arıcılığına hayırlı olmasını temenni etti. Bu çalıştayın yapılmasında emeği geçen herkese de teşekkür eden Yılmaz, "Burada işleyeceğimiz konular tabiri yerinde ise inşallah arıcılık ve ormancılığın anayasası niteliğinde olacaktır" dedi.

 

Orman Genel Müdürlüğü olarak 176 yılını yaşayan, geçmişi Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan bir müdürlük olduklarını dile getiren Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, müdürlüklerinin Türkiye'nin % 30'una hükmeden çok büyük bir kurum olduğunu kaydetti. 205 çeşit iş yelpazesi ile hizmet vermeye çalıştıklarını dile getiren Üzmez, "Bu konulardan birisi de arıcılık. Bu çalıştayda arıcılarımız ile toplanıp, arıcılığı nasıl daha ileriye götüreceğiz diye konuşacağız. Biz orman köylümüzün emeğini gelire dönüştürmeye, gelirlerini daha da artırmaya çalışıyoruz. Bizler "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesi ile hareket ediyoruz" diyerek çalıştayın hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi de konuşmasında, "Türkiye'nin 1/3’ü müdürlüğümüzün tasarrufu altında ve orman köylümüzün kazancını sağladığı bir yer. Bu bakımdan bu çalıştay bizler için çok önemli. Şu anda 238 bal ormanımız var ve bunların sayısını artırıp geliştireceğiz. Bu gelişme için akademisyenlerimiz ve arıcılarımızın fikirlerini önemsiyoruz. Hem arıcılığı geliştirme hem de arıdan elde edilen ürünlerin gelişimini sağlamak için çalışmaları burada yapacağız" dedi.

 

"Tabiatın kalbi, huzur şehri, Akşemseddin Hazretlerinin ebedi yurdu, Hayreddin-i Tokadi Hazretlerinin maneviyat ocağı ve kahramanlık timsali olmuş Köroğlu'nun diyarı güzel Bolumuza hoş geldiniz"diyerek konuşmasına başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş, Ormanlarımız ve Arıcılık çalıştayının tüm arıcılar ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni etti.

 

Konuşmasının devamında Bolu ile ilgili katılımcılara bilgiler aktaran Vali Baruş, "Hepinizin az çok Bolu ile ilgili bilgisi vardır ancak ufak hatırlatmalar ile Bolu'yu tanıyın istiyorum. Bolu, 14 tane tabii gölü, iri ufaklı 147 göleti olan, 320 adet yaylaya sahip, Yedigöller Milli Parkı, 9 tane tabiat parkı, 3 tane tabiatı koruma alanı, 3 yaban hayatı geliştirme sahası, 2 sulak alanı ve diğer doğal hazineleri ile ülkemizin incisi konumunda olan bir şehirdir.

 

"ORMAN KÖYLÜMÜZ İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR ÇOK DEĞERLİ"

 

Bolu yüzölçümünün yaklaşık %  64'ü ormanlarla kaplı. Bu oran yüz ölçümü bakımından, siz çok daha iyi değerlendirirsiniz ki,  Türkiye'nin en yüksek oranlarından birisi. Dolayısı ile ormancılık İlimiz ekonomisi ve vatandaşlarımızın günlük hayatı bakımından çok önemli bir yere sahip. 487 köyümüz var ve bunlardan 402'si orman köyü. İl nüfusunun yaklaşık 1/4' ü orman köylerimizde yaşıyor. Orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın bir kısmı ormancılık faaliyeti yanında uygun olan arazilerde inşa ettikleri kümesler yoluyla beyaz et sektöründe faaliyet gösteriyorlar. İlimiz için bu çok önemli bir geçim kaynağı, ancak tarımsal faaliyet sahası kısıtlı olan köylerimizde geçim darlığı nedeni ile vatandaşlarımız ilçe merkezlerine ve özellikle il merkezine göç ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla, orman varlığı bakımından zengin diğer illerde olduğu gibi ilimizde de orman köylülerimizin geçimlerini idame ettirebilecekleri alternatif ekonomik faaliyet alanlarını   vatandaşlarımızın hizmetine açmak durumundayız. Bu anlamda da doğaya ve ormanlarımıza tehdit oluşturmayan bilakis biyolojik çeşitliliğin devamına son derece olumlu katkısı olan arıcılığın bu faaliyet alanlarından biri olarak değerlendirilmesinin ve bu konuda da Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın, Orman Genel Müdürlüğümüzün yaptıkları çalışmaların çok değerli olduğunu ifade etmek istiyorum.

 

"ARICILIK ALANINDA VERİMLİ BİR FAALİYET YÜRÜTÜLEMİYOR"

 

Bolu'nun zengin florası ve bitki örtüsü sebebiyle arıcılık konusunda ilerlemeye müsait bir potansiyeli olmasına rağmen gerek bal üretimi gerekse diğer yan ürünler bakımından,bir çokilimizde olduğu gibi, yetersiz olduğunu görüyoruz. İlimizde 410 işletmede 22 bin civarında arı kovanımız bulunmakta olup, kovan başına bal üretim miktarımız 8-10 kg. civarındadır. Bu da gösteriyor ki arıcılık alanında verimli bir faaliyet yürütülemiyor. Bunun ana sebepleri olarak; arıcılığın ek iş olarak yapılması ve temel geçim kaynağı olarak görülmemesi, genç yetiştiricilerin arıcılığa sıcak bakmaması, arıcılıkla daha çok emekli olmuş insanların iştigal etmesi, arıcılık desteklerinin özendirici yeterlilikte olmaması, üretici maliyetlerinin yüksek olması, eğitim eksikliği, gelişen teknolojilere ayak uyduramama, iklim koşullarının zorlu ve güneşli gün sayısının az olması, bal üretiminde çeşitliliğe gidilememesi, sadece çiçek balı üretiminin tercih edilmesi olarak sıralayabiliriz. Bu çerçevede Bolu gibi orman varlığı yoğun olan illerde orman ve arıcılık ilişkisinin planlı bir şekilde kurulması ve devam etmesi büyük önem kazanmaktadır. Son yıllarda Orman Genel Müdürlüğü'nce yapılan bu çalışmalarınyoğunluk  kazanmasının ilimizde de önemli yansımalarının olduğunu görüyoruz. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü'nce bu güne kadar ilimizde toplam 3585 dekar alanda gerçekleştirilen 5 adet Bal Ormanı Projesi ve ağaçlandırma sahalarında bal bitkilerine yönelik biyolojik çeşitliliği artırma çalışmaları ilimiz arıcılığına önemli ivme kazandıracaktır. İlimizde gerçekleştirilmesinden büyük memnuniyet duyduğumuz ve ülkemiz arıcılığına önemli katkılar sağlayacağına inandığım Ormanlarımız ve Arıcılık Çalıştayının başarılı geçmesini ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Tekrar sizlere hoş geldiniz diyor ve Bolu'daki vaktinizin güzel geçmesini ve Bolu'daki güzelliklerimize şahit olmanızı temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz tarafından, Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi ve Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez'e teşekkür plaketi verildi.

 

 

Bolu’da gerçekleştirilen Çalıştay  2 gün devam edecek.  Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: