• resmi ilanlar

BOLU VALİLİĞİ "YAŞLI DOSTU VALİLİK" ÖDÜLÜ ALDI

01/12/2015 11:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Belediyeler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği'nin işbirliği ile düzenlenen “Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu” Bursa İlinde gerçekleştirildi. “Yaşlı Dostu Kentler Ödülleri”nin de verildiği sempozyumda,Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Bolu Valiliği'ne“Bolu Valiliği Yaşlı Merkezi” projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle “Yaşlı Dostu Valilik” ödülü verildi.

Bursa Kervansaray Termal Hotel’de gerçekleştirilen Sempozyumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Bolu Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe  ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

 

Sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye'de yaşlı nüfus oranının giderek arttığını ifade ederek değişen nüfus yapısı ve öngörülen yaşlanma düzeyi içinde kurumsal bakım hizmetleri çoğaltılsa bile artan yaşlı nüfusa yetmeyeceğini söyledi. Çiftçi, 2075'te Türkiye'de her 3 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olacağının öngörüldüğünü belirterek "Bunun için de şimdiden çalışmalar yapılarak tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

 

Yaşlı Dostu Kentler Sempozyum fikrinin, kentlerde yaşayan yaşlıların refahını dolayısıyla yaşam memnuniyetini nasıl yükseltebiliriz sorusunun üzerine inşa edildiği belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, bu sorunun cevabının aktif yaşlanma politikaları çerçevesinde yaşlı dostu kentler çabalarının içinde olduğunu vurguladı.  Sağlık, katılım, güvenlik olarak üç temel ayak üzerinde inşa edilen aktif yaşlanma perspektifi üzerinde duran Çiftçi “Yaşlılar için aktif bir yaşlanma, kendine ait kararları verebilme, günlük yaşam ve toplum yaşamını sürdürebilme, yaşam kalitesi, sağlığını sürdürebilmenin gerçekleşmesi koşullarına bağlıdır. Bu imkan da ancak yaşlıya en yakın olan yerel yönetimler tarafından en doğru ve en etkin şekilde ulaştırılabilir” şeklinde konuştu.

 

Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu sonrasında Yaşlı Dostu Valilik Ödülü, Yaşlı Dostu Kent Ödülü ve Yaşlı Dostu Kent Teşvik Ödülü olarak üç kategoride ödüller verildi.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “Yaşlı Dostu Valilik”Ödülü Bolu Valiliği, Ankara Valiliği ve Bursa Valiliği'ne verildi.

 

“Bolu Valiliği Yaşlı Merkezi” projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Bolu Valiliğine verilen “Yaşlı Dostu Valilik” ödülünü Bolu Valiliği adına  Bolu Vali Yardımcısı Ünal Coşkun aldı.

 

Yaşlı Dostu Kent Ödülü" Bursa Büyükşehir Belediyesi, Erzincan Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne verilirken, "Yaşlı Dostu Teşvik Ödülü" ise Dinar Belediyesi, Gaziemir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Pendik Belediyesi'ne verildi.

 

Bolu Valiliği Yaşlı Merkezi’nin Tanıtımı

(BOVYAM)

 

 Yaşlılık bir sorun mudur?

Evet, günümüzde yaşlılık bir sorun haline gelmiştir. Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfus, son elli yıldır sürekli artmaktadır.  Yaşlının yaşam süresindeki artışla birlikte sağlık ve sosyal sorunlarında da artış görülmektedir. Herkesin bir gün yaşlanacağı unutulmamalıdır. Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, devletimizin öncelikli görevleri arasındadır.

 

Yaşlı kimdir?

65 yaş ve üzerindeki kişiler “yaşlı” olarak tanımlanır. Genç ve yetişkinlere göre yaşlıların daha farklı sorunları vardır. Yaşlılık;  bedensel, ruhsal, sosyal ve ekonomik açıdan gerilemelerin ve kayıpların olduğu bir dönemdir. Yaşlanmayla birlikte organların çalışmasında azalma, bozulma ve zayıflama, boyda kısalma gibi vücut yapısında değişiklik, birden fazla hastalık, yaraların iyileşmesinde gecikme, kalça kırıkları gibi sağlık sorunları görülür. Kendilerine bakamayan, artık para kazanamayan, aile üyelerine yardım edemeyen, işi eşi ya da arkadaşlarını kaybederek yaşamdan uzaklaşan yaşlılar, saygınlığını kaybettiği hissine kapılabilir. Bu nedenle yaşlılara sağlık ve sosyal hizmetlerin kamu ya da devlet eliyle kapsamlı ve sürekli biçimde sunulması ve destek sağlanması oldukça önemlidir. 


Yaşlı Merkezinin Amacı Nedir?

Bolu Valiliği Yaşlı Merkezi, kendi evlerinde ya da ortamlarında ihtiyacı olan yaşlılara kamu hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla yalnız ya da ailesi ile birlikte yaşayan yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirmeyi, günlük yaşamında karşılaştığı sorunlara çözüm bulmayı, kendisinin karşılayamadığı ya da güçlük çektiği konularda yardımcı olmayı, bakımını yapamayanlara destek hizmeti vermeyi ya da yardımcı kişiler bulmayı, gerekirse yaşlıya bakacak kişileri yetiştirmeyi, yaşlısı ve ihtiyacı olanlara bakmayı öğretmeyi, yaşlıların sosyal ilişkilerini geliştirmeyi, yaşlı bakımı ve sorunlarına toplumun dikkatini çekmeyi ve gönüllü hizmetler sunmayı; yaşlıların kendi evlerinde aileleri ile birlikte daha sağlıklı, mutlu ve üretken yaşayabilecekleri hizmetleri ulaştırmayı planlamaktadır.

 

Yaşlı Merkezi Nerede Hizmet Vermektedir?

Yaşlı Merkezi 7 Ocak 2008 tarihinden bu yana Karaçayır Mahallesi, Karaçayır Aile Sağlığı Merkezi 1. katında hizmet vermektedir.

 

Yaşlı Merkezinde Kimler Çalışmaktadır? 

Yaşlı Merkezi; Bolu Valiliği nezdinde  İl Sağlık Müdürlüğü sorumluluğunda faaliyet göstermektedir. Abant İzzet BaysalÜniversitesi  Sağlık Yüksek Okulu ve Fizik Tedavi Yüksek Okulunda görevli öğretim üyeleri programlar dahilinde merkezde sunulan hizmete katkıda bulunmaktadır.  Katılımcıların günlük fizik aktivitelerinde yardımcı olmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce bir antrenör görevlendirilmiştir. Bunun dışında katılımcıların talepleri doğrultusunda birimde çeşitli kurslar düzenlenmekte olup bu kurslar için de Halk Eğitim Müdürlüğü’nden eğiticiler talep edilmektedir. Her hafta düzenli olarak psikolog, fizyoterapist ve ihtiyaç hallerinde de diğer sağlık görevlileri birimde hizmet vermektedir.

 

Gerektiğinde Yaşlı Merkezinin üst katındaki Karaçayır Aile Sağlığı Merkezindeki hekim ve hemşireler tarafından yaşlıların sağlık sorunu saptanmakta, tedavileri yapılmakta, ağır hastalık durumunda yaşlı hastaneye gönderilmektedir.

 

Yaşlı Merkezine kimler başvurabilir?

65 yaş ve üzerinde Bolu’da   ikamet eden gereksinimi olan  yaşlılar ve aileleri de Bolu Valiliği Yaşlı Merkezine başvurabilir. Yaşlı Merkezinde çalışan ekip tarafından yaşlı ve aileleri muhtarlık kayıtları ve adrese dayalı olarak belirlenmekte, daha sonra evlerine gidilerek yaşlıların sağlık ve sosyal sorunları kaydedilmektedir. Başvurular telefonla ya da bizzat Yaşlı Merkezine gelerek yapılabilir. Bu başvurular, yaşlıların gereksinimleri doğrultusunda değerlendirilmektedir. İhtiyacı olanlara yardımcı olunmakta ve bakım veren ailesi ya da diğer kişilere  bakımla ilgili destek verilmeye çalışılmaktadır.  

 

Öncelikle Hangi Yaşlılara Hizmet Götürülecektir?

Barınma koşulları yeterli olmayan yaşlılar, yalnız yaşayan, eşi ve çocukları olmayan, geliri az olan ya da hiç geliri olmayan, kendi bakımını ve günlük yaşamını sürdüremeyen, beslenme sorunu olan ya da yemek yapamayan, başkasının bakımına ihtiyaç duyan, yardım edecek kişileri olmayan, hafıza ve bunama, görme-işitme gibi iletişim sorunu olan, ev dışına çıkamayan ve alışveriş yapamayan, daha önceden düşmüş ya da düşmeye eğilimi olan, herhangi bir hastalığı olan, ilaç kullanan, kendine zarar verebilecek ya da başkaları tarafından zarar görebilecek durumda olan, sosyal ilişkileri zayıf, devlet ya da sosyal kuruluşlardan destek alamayan yaşlılar gibi.  

 

Yaşlı Merkezinde Verilen Hizmetler Nelerdir? 

Yaşlı Merkezinde yaşlıların yaşadıkları ortamda sağlık ve sorunları saptanmakta ve bu sorunlara çözüm olacak hizmetler buluşturulmaya çalışılmaktadır. Yaşlı Merkezi, yaşlıların yatılı kalabilecekleri bir yer değildir. Burası yaşlıların sorunlarını rahatça paylaştıkları, kendi yaş grubu ya da gençlerle buluştukları, egzersiz yaptıkları, resim/ahşap boyama gibi hobilerini gerçekleştirdikleri, sağlıkla ilgili sorunları konusunda bilgi eğitim ve destek aldıkları, televizyon izleme, gazete okuma ve çay içmek için uğradıkları bir hizmet kurumudur. Gönüllüler ve sivil toplum örgütleri tarafından yaşlıların ihtiyaçlarına destek verilmekte, yaşlılara yapılan ev ziyaretleri ile dostluk ve arkadaşlıklar geliştirilmektedir. Bu Yaşlı Merkezi sağlık sosyal, ekonomik vb. herhangi bir sorunu olan yaşlının çekinmeden başvurabileceği bir yerdir.

 

2014 yılında Kültürler arası işbirliği (YAŞLILAR BİRLİKTE ÇALIŞIYOR) Konulu Avrupa Birliği projesi kapsamında Yaşlı Sağlığı Merkezimiz Polonya' dan gelen 6 kişilik bir grubu nisan ayı içerisinde 21 gün süre ile konuk etmiş ve bu sürede misafirlerimizle ortak faaliyetlerde bulunulmuştur. Proje kapsamında mayıs ayı içerisinde Yaşlı merkezimizden 6 kişi de Polonya'ya 21 gün süre ile gitmişler ve planlanan etkinliklere katılmışlardır. Proje öncesinde yaşlılarımıza projeye uyumlarını artırmak ve gelişimlerini sağlamak amacıyla İngilizce Kursu verilmiştir.

Yaşlı Sağlığı Merkezinde katılımcıların talepleri doğrultusunda;

1.                                           Ahşap Boyama Kursu,

2.                                           Yağlı Boya Kursu,

3.                                            Halk Oyunları çalışması,

4.                                            Çinicilik ve çini boyacılığı,

5.                                            İngilizce Kursu

6.                                            YOGO çalışması,

7.                                            Plates ve denge çalışmaları yapılmıştır.

 

Merkezin güncel programı aşağıdadır.

 

PAZARTESİ

SALI

ÇARŞAMBA

PERŞEMBE

CUMA

Halkoyunları

kursu

Yürüyüş ve egzersiz

Denge ve plates egzersizleri

Yürüyüş ve egzersiz

Yürüyüş ve egzersiz

Denge ve plates egzersizleri

Tansiyon ve kan şekeri ölçümü

Tansiyon ve kan şekeri ölçümü

Tansiyon ve kan şekeri ölçümü

Tansiyon ve kan şekeri ölçümü

Tansiyon ve kan şekeri ölçümü

 

Ev ziyareti

Ev ziyareti

Ev ziyareti

Psikologumuz tarafından yaşlılarla yapılan etkinlik

Ev ziyareti

Halk oyunları kursu

Ev ziyareti

 

 

TOPLAM KAYITLI YAŞLI SAYISI: 360 kişi

 

Halen halk oyunları ve yağlı boya etkinlikleri sürmektedir.

 

YIL İÇİNDE PLANLANAN KURSLAR: İngilizce kursu, yemek kursu, yağlı boya kursu, örgü kursu, kitap okuma etkinliği...Haber Merkezi

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: