• resmi ilanlar

MARKA'DAN 4 PROJEYE DESTEK

04/11/2016 11:00

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) 2016 yılında Bolu ilinden, Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı ve Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali destek Programları kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin sözleşme imza töreni Valilik Abant Toplantı Salonunda yapıldı.

Bolu’dan 4 projenin destek aldığı sözleşme imza törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Seben Kaymakamı Osman Sayılır, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ve destek almaya hak kazanan proje temsilcileri katıldı.

İmza töreninde konuşan MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, 2016 yılında MARKA destek faaliyetleri içerisinde yer alan mali destek programının imza töreni için bir araya gelindiğini belirterek, açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi: “MARKA olarak bölgede 2010 yılından bu yıla kadar 180 milyon TL bütçe ile 868 projeye 108 milyon TL destek sağlanmıştır. Bolu ilimizde dağılımlı olarak 26,5 milyon TL bütçeli 132 projeye 15,4 milyon TL destek sağlamışız. 2016 yılında mali destek programı çağrısına çıkmıştık. Mali destek çağrımız sonrası 27 milyon bütçeli 35 projeye 16,5 milyon destek sağlama katkımız oldu. Bu program ile Bolu ilinde de 14 başvuru olup, 2,7 milyon TL bütçeli 4 proje mali destek almaya hak kazanmıştır. Bolu ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”

“MALİ DESTEK PROJELERİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş de bu mali destek projelerini, programlarını çok önemsediklerini belirterek, “İlimizin desteklere ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. İlimiz için bir güdümlü proje oluşturduk ve şimdiye kadar MARKA’dan alınan en yüksek desteği aldık. Bu proje sanayicilerimiz içindi. Turizm konusunda ise firmalarımız özellikle çok düzgün çalışıyor ve çok proje üretebiliyoruz. Ama sanayi noktasında çok büyük üretici olamadığımız için burada biraz yetersiz kalıyoruz. Önümüzdeki senelerde bunun artmasını istiyorum. Bizim firmalarımızın özellikle proje yapmasını istiyorum. Hem turizm konusunda olsun hem sanayi konusunda olsun her firma üzerine düşeni yapmalı. Proje üreten arkadaşlarımızı, başarılı olanları kutluyorum. Başarısız olanların da şevki kırılmasın. Bu sene olmazsa önümüzdeki sene projelerimiz mutlaka geçecektir. Buradan mali destek programını hem şekillendiren Yönetim Kurulumuza hem de ajansımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN BU PROJE BÜYÜK ÖVÜNÇ KAYNAĞI”

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da hem Anayasada hem de kanunla üniversitelerimize verilen görevler arasında bilim üretmek ve en önemlisi de ülkenin gelişmesinde katma değer oluşturabilecek teknolojinin ve yeni üretimlerin gerçekleşmesi noktasında çok büyük görevler düşüyor. Bugün ülke olarak özellikle ileri teknoloji ürünleri ithal ediyoruz ve bunun için de büyük bir meblağ ayırmaktayız. Bu açıdan biran evvel kendi ileri teknolojimizi üretme mecburiyetimiz var ve burada da üniversitelere çok büyük görevler düşüyor. Bu projemiz hem üniversitemiz hem de ülkemiz için çok büyük önem arz ediyor. Üniversitemizin hazırladığı bu projeye verdikleri mali desteklerinden dolayı MARKA’ya teşekkür ediyorum. Üniversitemiz için bu proje  büyük bir övünç kaynağı. “dedi.

“VATANDAŞIMIZA DESTEK BİRİMİ OLUŞTURDUK”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da imza töreninde yaptığı konuşmada Bolu, Yalova ve Düzce illerinin küçük olması dolayısıyla burada yaşayan insanların proje üretimleri ve proje sayılarında bir eksiklik olduğunu gördüklerini ve üretilen projelerin iyi yazılarak iyi sunumla heyetten geçmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yılmaz, “Çünkü MARKA’nınprosedürü gereği bir heyet bunu inceliyor. En az 70 puan alması gerekiyor projenin. Belki Türkiye’deki ajanslar içerisinde ilk kez Bolu’da biz Valilik, Belediye, Üniversite, BTSO ve İl Genel Meclisi ile beraber proje yapmada vatandaşlarımıza destek birimi oluşturduk. Ticaret Sanayi Odası bünyesinde içerisinde bizim elemanlarımızın da bulunduğu bir ekip projelere destek verdiği,  aynı zamanda da kalkınma ajansının elemanlarının da orda olması dolayısıyla karşılıklı olarak projelerin daha doğru yazılmasını sağlamak amacıyla bir yapı oluşturduk. Bolu’dan giden projelerin hiçbirisinin 70’in altında almaması lazım. Öyleyse bu birimlerimizle Bolu’da proje üreten özel sektörümüzün iyi bilgilenmesi lazım. Bolu’dan az olan proje sayısı var bir de oradan elenirse Bolu’ya ayrılacak para az olmuş oluyor. Biz giden her projenin 70 puan üstünde alması için kurduğumuz yapının Bolulular tarafından iyi bilinmesi lazım. Biz yani Bolu’da kurumlar olarak beraber hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KIRSAL ALANDAKİ EKONOMİK FAALİYETLERİ CANLANDIRMAK DURUMUNDAYIZ”

İmza töreninde son olarak konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş ise MARKA Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiş 3 projenin protokolünün imzalanacak olması nedeniyle bir araya geldiklerini ifade ederek, “ Malumunuz olduğu üzere Bolu ilimiz yatırım teşvikleri bakımından 2. Bölgede bulunan bir il ve dolayısıyla gelişmiş sayılan bir il. Ancak ben Kırsal Kalkınma Yatırım Destek Programı kapsamında birkaç gün önce düzenlediğimiz toplantıda da şunu söylemiştim. Bolu il merkezi gerçekten gelişmiş ama ilçelerimiz ve köylerimiz halen istihdam problemleri nedeniyle şehir merkezine göç veriyor. Bu göçün önüne geçebilmek için de biz kırsal alandaki ekonomik faaliyetleri canlandırmak durumundayız. İşte bunun en önemli araçlarından birisi de Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın vermiş olduğu destekler. Bu desteklerle ufak dokunuşlarla kırsalda da ekonomik hareketliliğe sebep olabilirsek biz kendimizi mutlu hissedeceğiz. Yönetim Kurulumuzda aldığımız kararlarda buna da özellikle dikkat ediyoruz. Bugün de özellikle hem Seben ilçemizden hem de Mudurnu ilçemizden iki projemizin bulunması gerçekten bizim için mutluluk verici bir olay. Bir de üniversitemiz Nükleer Araştırma Merkezimizdeki bir projenin desteklenmesi üniversitemizin araştırma kapasitesinin geliştirilmesi ve bunun sonucunda da ülkemize somut faydalar sağlayacak bir projenin gerçekleştirilmiş olması bizi mutlu etti.

“DÖRT PROJEMİZ MALİ DESTEK ALDI”

MARKA’nın Mali Destek Programları kapsamında toplam 4 projemiz destek almıştı. Bir projemizin imza töreni daha önce Kocaeli ilinde yapılmıştı. Bir firmanın akıllı evlere özel, ileri teknolojik ara mamul üretimiyle yurt içi ve yurt dışı pazarda fark yaratma üzerine hazırlanan bir projeydi. Yani mevcut sanayi tesisine yenilik getirme amaçlı bir proje. Bugün de 3 projemizin protokolünü burada imzalayacağız. Bunlardan birincisi Seben’in tarihi kaya evleri. Kültür ve turizm küçük altyapı mali destek programları kapsamında destek alan bir projemiz. Bildiğiniz gibi Seben’in kaya evleri gerçekten çok önemli bir kültürel değer olarak hepimize gurur veriyor ve ülkemiz turizmi açısından da hareket kazandırılması gereken bir değer.  Bu çerçevede de burada yapılacak çalışma sonucunda kaya evlerini ziyaret etmek isteyen insanlarımıza daha rahat gezme, dolaşma ve sosyal imkanlar sağlama yönünde bir çalışma olacak. Bir diğer projemiz ise Mudurnu İlçesi Ormanpınar-GelinözüTarımsal Kalkınma Kooperatifinin. Bu projeninde ilimizde üretilen sütüngerektiği gibi değerlendirilmesi yönünde önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bizim esas problemimiz ürettiğimiz sütü sağlıklı koşullarda tüketiciye ulaştırma veya süt işleme tesislerine ulaştırma noktasında. Bu anlamda da gerek sütün sağlık koşullarına uygun bir şekilde muhafaza edilmesi, soğutulması ve bu soğutma zinciri bozulmadan sanayi tesislerine teslim edilmesi noktasında bu projenin katkı sağlayacağını düşünüyorum. Diğer taraftan üniversitemizde çok değerli hocalarımızın çalışmalarıyla aktif radyasyon sensörleri geliştirildi.Bu sensörlerin test merkezinin güçlendirilmesi anlamında da hazırlamış oldukları  bu proje,  üretilen sensörlerin pratik olarak normal hayatta  ve kurumlarımız tarafından kullanılması yönünde de çok önemli katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda da bir ARGE yani teknolojik yenilik projesi. Biz bundan da gurur duyuyoruz. İlimizin adının bu tür yenilikçi yatırımlarla, ARGE çalışmalarıyla da duyulmasını istiyoruz. Bütün bu çalışmalarda katkı sağlayan MARKA Yönetim Kurulu’nda görev yapan diğer illerimizin Valilerine, Belediye Başkanlarımıza, Ticaret  ve Sanayi Odası Başkanlarımıza ve İl Genel Meclis Başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu projelerin ilimiz için, bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Projeyi gerçekleştirecek olanlara da çalışmalarında başarılar diliyorum.”dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek programı kapsamında destek almaya hak kazanan Seben Belediyesi – Seben’in tarihi kaya evleri turizme kazandırılıyor projesi, Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı programı kapsamında destek almaya hak kazanan AİBÜ Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi projesi olan: Yerli aktif radyasyon sensörlerinin üretimi, geliştirilmesi ve karakterizasyon test merkezinin güçlendirilmesi projesi,S.S. Mudurnu İlçe Merkezi – OrmanpınarGelinözü Tarımsal kalkınma kooperatifi projesi olan: Teknik altyapının ve süt kalitesinin geliştirilmesi projelerinin sözleşmeleri Bolu Valisi Aydın Baruş ve diğer yetkileri tarafından imzalandı. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: