• resmi ilanlar

“TARİHE İHANET EDEN MİMARLAR VAR”

04/11/2016 11:00

Osmanlı Devleti'nin ticaret yolunun önemli yapılarından olan ve yıllarca han olarak kullanılan Aşağı Taşhan'a tekrar hayat vermek isteyen Bolu Belediyesi, raspalama çalışmalarına başladı. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu'daki Mimarlar Odası ile ortak bir çalışma yapmak istediklerini ancak eski Mimarlar Odasının buradaki çalışmaları “tarih yok ediliyor” şeklinde kamuoyuna yansıttıklarını söyleyerek, “Tarihe ihanet eden mimarlar var. Mesleklerine ve Bolu'ya ihanet ettiklerini anlarlar ve inşallah ıslah olurlar” dedi.

Haber: Sefa GÜNAY

Bolu Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin ticaret yolunun önemli yapılarından olan ve yıllarca han olarak kullanılan Aşağı Taşhan’a tekrar hayat veriyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz Bolu Belediyesi tarafından tekrar restore edilecek olan Aşağı Taşhan ile yapılacak olan projeler hakkında Aşağı Taşhanda düzenlediği basın toplantısı ile bilgilendirmede bulundu.

Dünya Kenti olma yolunda kararlı adımlarla ilerleyen Bolu’nun kültürel ve tarihi yapılarının aslına uygun olarak korunmasına önem verdiklerini belirten Başkan Alaaddin Yılmaz, Aşağı Taşhan’da yürütülen restorasyon çalışmalarıyla ile ilgili, “Anadolu toprakları, Türk tarihinin sayısız özgün eserine ev sahipliği yapıyor. Ecdadımız yüzyıllarca bu topraklarda kültürünü ve özgün mimarisini sergileyen değerli eserler bıraktı. Bu mirasa sahip çıkmak bizim en önemli görevimiz ve bu hedefle yola çıktık. Sultan Hamamı başta olmak üzere kentimizin birçok tarihi değeri gibi bir dönemin ticaret merkezi olan Aşağı Taşhan’a da bu kapsamda sahip çıkıyoruz. Bolu’nun merkezinde bulunan Aşağı Taşhan, Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birini oluşturuyor. ‘Osmanlı Devlet Yolu’nda ticaret kervanlarının konaklama ihtiyacını karşılamak için yapılan Aşağı Taşhan, kare biçimli ortası revaklı açık avlu, 12 adet alt katı, 16 adet ise üst katı olmak üzere toplamda 28 odadan oluşan muhteşem bir yapı 1750 yıllarda yapılmış. Şu an yaşayan tarihi en eski yapımız Aşağı Taşhan. Büyük cami bile 1900’ün sonunda yapılmış. Aşağı Taşhan üst Taşhan’dan da önce yapıldığı araştırmalarda ortaya çıkıyor. Aşağı Taşhan özel mülkiyetti biz 13 yıl önce belediye başkanı olunca burasının mülk sahipleri ile çalışmalar yaptık. Ancak başarılı olamadık. En son süreç içerisinde burayı satın aldık. Satın aldıktan sonra restorasyonuna başlıyoruz. Burası genişçe bir alan bizim belediye başkanı olduğumuzda orası yorgancıydı. Onu dışarıya çıkarmak için bu süreçte çok mücadeleler verdik. Ondan sonraki bölüm ise şu an burada bulunduğumuz yer 3 katlı yapı haline dönüşmüş. Tabi bozulmamış eski tarihi yapısı süreç içerisinde farklılaştırılmış. Burası birçok siyasi parti il binası olarak da çalıştı. Ama bolunun göbeğinde belediyenin yanında büyük caminin içinde olan bu tarihi yapının tarihi geleceğe taşınması lazımdı. Bu konuda sultan hamamı da bir şahıssa aitti onu da satın aldık restore ettik. Türkiye’nin ve dünyanın en güzel kadınlar hamamı haline dönüştürdüysek burayı da restore etmek. Gönlümüzden gecen Diyarbakır da taş bir bina gibi yapmak içersin de kafeterya olarak lokanta olarak kullana bilecekleri ve kafalarında iz bırakan yer bırakan alan yapmak” dedi.

“AŞÇILIKLA BURAYI BÜTÜNLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ”

Yılmaz açıklamaların devamında Bolu’nun dünyada aşçılar diyarı olarak bilinmesine değinerek; “Bolu yemek dünyasında aşçılar diyarı olarak bilinen bir yer. Ancak yemek yiyebileceğimiz bir yer var mı dendiğinde hala sıkıntı yaşıyoruz. Burada Türk yemeklerinin ikram edileceği bir yöresel restoranımız da olacak. İnşallah bina adına yakışır bir şekilde işletmeci bulur. Binayı restore ettikten sonra bir tarihimize sahip çıkmış olacağız.  Aşçılıkla burayı bütünleştirmiş olacağız. Tabi proje gereği üst katlarda kalacak yerde olabilecek. Buradaki teraslarla Bolu Belediye önü görülebilecek.  Hemen arkada yapılan inşaatlarla da burası bütünleşecek. İnşaat bittiği zaman belediye binası tamamen kaldırılacak, burası meydana dâhil edilecek. Yan taraftaki Köroğlu Otelde kaldırılacak ve orası da meydana dâhil edilecek. Bu bina eski haline dönüştürüldüğündeBüyük Cami’nin görüntüsü de netleşecek. Yukarı çarşının restorasyon çalışmaları ile ilgili projemiz Anıtlar Kurulunda. Bu konuda sadece burası için 13 yıldır uğraştığımızı söylemeliyiz. Yani bir belediye başkanlığının süresinde burasının bitemeyeceğini, şu an son aşamaya geldiğini bilmelisiniz. Eski haline gelecek ve ondan sonrada yapım aşaması başlayacak, önümüzdeki yıl bunların tamamının bittiğini inşallah hep beraber göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

“TARİHE İHANET ETTİLER”

 

Yukarı Çarşı’daki katlı otoparkın inşaatı sırasında Mimarlar Odası Bolu Şubesinin projeye karşı çıktığını ve “tarih yok ediliyor” şeklinde kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini söyleyen Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Tarihe sahip çıktıklarını iddia eden eski Mimaralar odasına ve şu an Ankara’da ki uzantısı olan mimarlar odasına rağmen tarihe sahip çıkacağımızı ifade ediyorum. Maalesef Bolu’ ya ihanet eden mimarlarımız olmuştur. Bunlara karşı da üzüntümüz vardır, rahatsızlığımız vardır. Çünkü biz tarihi ayağa kaldırmak ve tarihi yapılara sahip çıkmakla uğraşırken, onlar bizim tarihi yok ettiğimiz iddiası ile tarihe ihanet etmişlerdir. İster meslek olarak, ister siyaseten yanlış yapan insanlardır. Yukarıda kazı yaparken orada yaptığımız toplantılarda o zamanki inşaat mimarları ve mimarlar odasının bize karşı tavırlarının ne olduğun biliyorsunuz.  Onlar da mesleklerine ve Bolu’ya ihanet ettiklerini anlarlar inşallah ıslah olurlar” dedi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: