• resmi ilanlar

SEBEN DERNEĞİ'NİN BOLU VE SEBEN'E KATKILARI -2. Bölüm

09/10/2017 11:00

-Seben'le ilgili çok güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Bunlardan bir tanesi de “Baba Beni Köye Götür” projeniz. Bu proje ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Doç. Dr. Selami Eryılmaz : “Baba Beni Köye Götür” Projesi hazırlığı yapıyoruz.  ORKÖY, Bolu Belediyesi, Seben Belediyesi, Seben Derneği ve Orman Vakfı ile beraber gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Öncelikle 3 köyden 10-12 ev belirledik. Bu evler restore edilecek, proje kapsamında destekleme sağlanacak. Avrupa Birliğinden de pansiyonculuk ve oradaki eleman istihdamını sağlayacak bir eğitim verilecek. Proje kapsamında şuan Kızık, Kabak ve Kozyaka Köyleri var.  Şu anda o köylerde yaklaşık 12 evle başlayacağız. Devamında da büyüteceğiz inşallah. Birden fazla kurumla bu işi beraber yürüteceğiz.

-“Seben Kızık Kilimleri” ile ilgili projelerinizden ve proje ortaklarınızdan bahsedebilir misiniz?

Doç. Dr. Selami Eryılmaz :“Seben Kızık Kilimleri” ile ilgili bir projemiz var. Seben Derneğinin yürüteceği, Seben Belediyesi, Seben Kaymakamlığı, Seben İlçe Tarım Müdürlüğü, Seben Halk Eğitim Merkezi, Kızık Köyü Muhtarlığının da ortakları olduğu bir proje. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Balkanal Projenin Koordinatörü. Halk Eğitimle konuştuk onlar eğitimler konusunda gerekli çalışmayı yapacaklar. Bizim alt yapımız var. Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ kilimhane olarak yerini verecek ve destekleyecek. İşkur’un bize eğitim alacak ve çalışacak bayanlar konusunda destek vereceğini düşünüyoruz. Proje kapsamında yaklaşık 100 tane Kızık kilimi, 50 tane Kızık heybesi prototipi oluşturmak için imkân sağlayacak.

-“Seben Kızık Kilimleri” Projesinin Koordinatörü olarak, projenizin amaçlarından, yöreye sağlayacağı katkılardan ve bu konuda ki gelişme ve çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Yrd. Doç. Dr. Zeynep Balkanal: Projenin uygun görülmesi durumunda Bolu ili, Seben ilçesi, Kızık köyünde unutulmaya yüz tutmuş ve piyasada aranan Kızık Kilimi üretimine teşvik edilerek, piyasanın Kızık kilimi talebi karşılanacaktır. Kızık köyündeki köylülerin kalkınmaları da sağlanacaktır. Aynı zamanda Kızık Kiliminin Tanıtılmasıyla talebi artırılarak, seri üretime geçmesi sağlanarak, söz konusu bölgelerdeki dar gelirli bayanların geçimine katma değer sağlanacaktır. Kırsal kalkınmada, Aile ekonomisinde, kadın çiftçilerimizin payı artırılacaktır.  Eski tezgâhların yerine yeni tezgâhların ve yün eğirme çıkrıklarının geliştirilmesiyle hem işçilik daha ucuza getirilecek hem de Pazar doğrultusunda üretimin hızı artırılacaktır. Üretim alanlarının ve tezgâhların geliştirilmesi ile üreticilerimizin ana gelir kaynağı durumuna gelebileceklerdir. Proje çiftçimizin gelirine gelir kattığı gibi ülke ekonomisine de katkıda bulunacak ve göç engellenecektir. Dokumacılığın gelişmesiyle kullanılan yünün piyasasını artırırken buna bağlı olarak ta bölgemizde sönmekte olan koyunculuğun önem kazanması ve gerek aile, gerekse ülke ekonomisinde yerini alacaktır.

- Doğada ki ıslah çalışmaları ve yaban hayatında yaşamına katkı sağlayan çalışma ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Doç. Dr. Selami Eryılmaz : 11 bin 750 tane ahlat aşılama projesi yaptık biz. 2550 tane ahlatı aşıladık. Gelecek sene 2550 yani toplamda 11750 tane ahlat aşılanacak. 4 köyü kapsayan, toplamda 11750 ahlat ağacını Ankara Armut’una döndürüyoruz.  Bu toplamda 100 ton demek. Bunun 50 tonunu yaban hayat yese 50 tonu bize kalır.

Değerli bilgileri bizimle paylaşan, Seben Derneği Başkanı, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Doç. Dr. Selami Eryılmaz ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Balkanal’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sevgi ve saygılarımla…

 

Fatma Marmara

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: