• resmi ilanlar

MARKA 2018 YILI MALİ DESTEK PROGRAMINI AÇIKLADI

08/01/2018 11:00

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Mali Destek Programları kapsamında Bolu'da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda katılımcılara Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bölge Planı, Teknik Destek ve Doğrudan Faaliyet Destekleri ile ilgili detaylı bilgiler aktarıldı.

Haber; Sefa GÜNAY

 

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 2016 Yılı Mali Destek Programları toplantısına Bolu Valisi Aydın Baruş, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, daire müdürleri ve girişimciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantı konuşmalarla devam etti.

 

“2018 YILINDAKİ DESTEĞİN TUTARI 25 MİLYON TL”

Toplantının açılış konuşmasını yapan MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu; “Hepinizin bildiği gibi Doğu Marmara kalkınma Ajansı bölgemizin kalkınmasına yönelik çalışmalarda 2010 yılından bu güne devam etmektedir. Bu amaçla bir taraftan planlama strateji yatırım destek faaliyetleri ile ilgilenirken diğer yandan yetenekli projelere teknik destek sağlamak faaliyetlerini yürütmekteyiz.  Bu çalışmalar çerçevesinde bölgemizin kalkınmasına ışık tutan 2014 2023 yılını kapsanan Doğu Marmara bölge kalkınma planı bölgemizin her kesimini kucaklayan bir anlayışla hazırlanmıştır. Doğu Marmara bölge kalkınma planı 30 Aralık 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.  Ajansımızla hazırlanan ve hayal yürütülmekte olan bir diğer çalışmada 2014-2020 Doğu Marmara bölgesel yenilik stratejisidir. Bölgesel yenilik stratejimiz bölgemizin vizyonunu ortaya koymakta bölge vizyonumuz bilgi üreten ve teknoloji geliştiren küresel yenilikleri takip eden ve kendini şekillendiren bir bölge olmaktır. Bu hedeflere ulaşmak için MARKA kurulduğu yıldan bu yana bölgesel ihtiyaçlara özgün tasarlanmış proje ve faaliyetlere doğrudan finansal destek sağlamıştır. Doğrudan finansal destek kapsamında 19 mali destek programı 6 doğrudan faaliyet programı ve 6 gündelik proje hayata geçirilmiştir. Toplamda 450 proje için yaklaşık 109 milyon destek sağlanmıştır. Eş finansman katkıları ile birlikte bölgemizde 194 milyon tutarında bir yatırım gerçekleştirilmiştir.  MARKA ayrıca 9 teknik destek programı hayata geçirmiş 458 proje için toplam 3,7 milyon TL tutarında bölgemizin hizmetine sunmuştur. Teknik ve mali hizmetlerin yanı sıra sürekli eğitim merkezimin marka sen bünyesinde de arkadaşlarımızın kurumsal kapasitesini ve insan kaynakları kapasitesini geliştirmeye yönelik eğitimler yapmaktayız.  Marka sen bu güne kadar bölge genelinde 27 farklı konuda düzenlediği eğitim organizasyonu ile toplamda 29 bin 31 kişiye eğitim desteği sağlamıştır.  Bu yıl kar amacı gütmeyen kurumlara yönelik İmalat Sanayine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve Yönetim Altyapılarının geliştirmesini küçük ölçüde altyapı mali destek programına toplamda 14 milyon. Kar amacı günden kurumlarımıza yönelik ise Ulaşım Araç Sistemleri Değer Zincirlerinin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı ve Turizm Mali destek programına toplamda 11 milyon destek sunacaktır. Kar amaçlı güden ve gütmeyen kuruluşlarımızın katama değer ürünler ve hizmetler geliştirecek projeleri için 2018 yılındaki desteğin tutarı ise toplamda 25 milyon TL’dir. Mali destek programımızın ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“BOLU OLARAK BİR HAYLİ YOL KAT ETTİK”

Çöpoğlu’nun ardından konuşan MARKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ise yaptığı konuşmasında; “Kalkınma ajansımızın özellikle ilimize verdiği destekler var. Doğrudan faizsiz destek olsun, teknik destek olsun, mali destek olsun. Biz ilimiz olarak bir hayli yol kat ettik, ona inanıyoruz. Oda olarak da yol kat ettik. Mali destek programlarında özellikle illerin gelişimini görüyoruz. Daha doğrusu firmaların yarıştığını görüyoruz. İlimizin bir turizm kenti olduğunu ifade etmiştik. Turizm de bu kapsamın içerisinde projelerimizi hazırlarken projelerinin değerlendirmesi bağımsız denetmenler tarafından oluyor. Biz burada yönetim olarak müdahale edemiyoruz. Dolayısıyla projeyi yazarken yazıcı firmalar ya da siz yazıyorsanız senaryosunu iyi yazmanız gerekiyor. Bu konuda mutlaka teknik destek alın. Biz burada proje yazarken doğru yazmak ve doğru ifade etmek zorundayız. İkincisi mali destek programı.. ilimiz biliyorsunuz teşvik alamayan bir il ve böyle desteklerden mutlaka ve mutlaka faydalanmamız gerektiğine inanıyorum. Biliyorsunuz faizlerin yüksek olduğu dönemlerde böyle bir hibe çalışmalarının olması sizler için bir artı puandır. Hizmet sektöründe çok fazla destek olmayan bu mali destek programında var. İlimizin kalkınması için sizlerin bu projelerden faydalanmasını istiyorum. Bu programın öncelikle sizlere, ilimize ve ülke ekonomisine katma değer getirmesini diliyorum” dedi.

“KALKINMA BAŞARISINDA ÖZEL SEKTÖRÜMÜZÜN PAYI ÇOK BÜYÜK”

“Ülkemizin, her geçen yıl dünya ekonomisindeki payını artıran, gerek 2023 hedefleri gerekse daha uzun vadeli hedeflere kararlı adımlarla ilerleyen bir ülke olduğundan bahseden Bolu Valisi Aydın Baruş,  “Ülkemiz gerçekleştirmiş olduğu ekonomik kalkınmada dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri haline gelmiş durumdadır. 2017 yılının 3.çeyreğinde de dünyanın en hızlı kalkınma hamlesini gerçekleştirdik. Bu kalkınma başarısında özel sektörümüzün payı çok büyük. Önümüzdeki hedefleri gerçekleştirmede Türkiye’nin, dünyanın başta gelen ekonomilerinden biri haline gelmesinde özel sektörümüzün vazgeçilmez payı devam edecektir. Bu çerçevede de devletimizin gerek doğrudan destekleri gerekse Kalkınma Ajansları vasıtasıyla yapmış olduğu destekler çerçevesinde Bolulu iş adamlarımızın da  bu kalkınma hamlesinde çok önemli roller üstleneceğine inanıyorum. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 5 ilimizi kapsıyor. Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu illerini içeriyor. Bu beş ilimiz MARKA Yönetim Kurulunda temsil ediliyor. Yönetim Kurulunda da aynı zamanda Belediye Başkanlarımız, İl Genel Meclis Başkanlarımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımız yer alıyor. MARKA’nın toplantılarında biz bölgemizin Türkiye ekonomisinde rolünü nasıl daha fazla artırırız ve illerimizi bundan nasıl faydalandırırız yönünde konuşuyoruz ve aynı zamanda da önümüzdeki yıllarda yapmayı planladığımız çalışmaları değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“GÜDÜMLÜ DESTEK PROJELERİNDEN YARARLANMAK ÇOK ÖNEMLİ”

2010 yılından bu güne kadar MARKA’dan 104 milyon civarında bir destek sağlanmış  olduğunu katılımcılara aktaran Vali Baruş şöyle konuştu:  “Bu desteklerden ilimizin nüfusuna göre almış olduğu destekler sevindirici düzeydedir. Son yıllarda bu destekler artan bir ivme kazandı. Özellikle güdümlü proje kapsamında Gümrük Binası projemiz vardı, bu bitme aşamasında ve bitince sanayicilerimizin gümrük işlemleri daha kolay gerçekleştirilecektir. Diğer taraftan bir güdümlü projemiz daha gündemde. O da Gerede ilçemizdeki deri atıklarının değerlendirilmesi konusunda. Bu konuda da süreç devam ediyor. Bu güdümlü destek projelerinden yararlanmak çok önemli. Çünkü bu projeler bütün sanayicilerimizin çalışmalarına altyapı teşkil edecek nitelikte ve onları destekleyecek nitelikte. Diğer taraftan mali destek programında da ajansımız her yıl önemli bir miktarda destek sağlıyor. Bu kapsamda da bu yıl 4 program açıklanıyor. Bu programlardan 2 tanesi özel sektöre yönelik 2 tanesi de kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE”

Baruş konuşmasının devamında; “Sanayi ve hizmet sektöründe de insan altyapısının daha donanımlı hale getirilmesi, kaliteli insan gücünün işgücü piyasasına arz edilmesi, üretimin nitelikli hale getirilmesi bakımından son derece önem taşıyor. Bu çerçevede de İl olarak mesleki ve teknik eğitime verilecek destekten layıkıyla yararlanmamız lazım. Bu noktada da özellikle mesleki ve teknik okullarımıza çok önemli roller düşüyor. MARKA’nın Bolu Ofisi ve Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği çerçevesinde son derece yararlı projeler üretilmesini bekliyorum. Yine aynı şekilde üniversitemizden de bu yönde destek bekliyoruz. Bu çerçevede mesleki ve teknik eğitimin sanayiyle ortaklaşa çalışması için önemli bir proje yürütüyoruz. Şu anda Organize Sanayi Bölgemizde 40 derslikli mesleki ve teknik lisemizin inşaatı devam ediyor. İnşallah 2 yıl içerisinde bunu faaliyete almayı planlıyoruz. Aynı zamanda bu binamızın yanında 7 tane atölye binası inşa edilecek ve bundan sonra çocuklarımız sanayi sektörüyle iç içe ve onlarla birlikte pratik eğitimini alarak yoluna devam edecek. Çünkü Türkiye’nin geleceği mesleki ve teknik eğitimde. Bolu’da Mesleki ve teknik eğitimin genel eğitimdeki payı sevindirici bir düzeyde ama bunun niteliğini artırmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

“KONAKLAMA SAYISINI EN KISA SÜREDE 1 MİLYONUN ÜZERİNE TAŞIMALIYIZ”

Bolu’nun 15-20 bin yatak kapasitesi rakamlara ulaşması mümkün hale geleceğini söyleyen Baruş; “Diğer taraftan ilimiz turizm alanında yeni atılımlar gerçekleştiren bir il. Bugün itibariyle turizm alanında 8 bin yatak düzeyinde bir kapasitemiz var ama bunu en kısa zamanda 10 binin üzerine ve daha sonra da daha ileri rakamlara taşımak durumundayız. Aynı zamanda da bu tesislerimizdeki yatak doluluk oranını da artırmak durumundayız. 2016 yılı sonu itibariyle ilimizde 850 bin civarında yıllık konaklama var. Bu konaklama sayısını en kısa sürede 1 milyonun üzerinde taşımak ve sonraki yıllarda daha da artırmalıyız. Diğer taraftan da termal turizm alanında da sevindirici gelişmeler var. Bu alanda da özellikle devre mülk yapımı konusunda önümüzdeki yıllarda Bolu’nun 15-20 bin yatak kapasitesi rakamlara ulaşması mümkün hale gelecek” dedi.

“UMARIM İLİMİZE VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLUR”

Baruş son olarak konuşmasında; “Mali destek programlarından birisi de üretim altyapısının geliştirilmesi, küçük ölçekli altyapı çalışmalarının desteklenmesi programı. Bu da sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu gerek teknolojik altyapı gerekse insan altyapısının güçlendirilmesine yönelik bir program olacak. Bunun içerisinde de OSB’lere rol düşüyor. ARGE birimlerinin güçlendirilmesi ve teknolojik çalışmalara alt yapı hazırlayacak projelerin üretilmesi son derece önemli. Bu programlar kapsamında ilimizin bu yıl gerektiği gibi destek alması için tüm sanayici ve iş adamlarımızdan, kar amacı gütmeyen kuruluşlarımızdan güzel çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Bu programların hem Bolu için, hem bölgemiz için hem de ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Programın devamında ise MARKA Proje Uygulama Birimi Başkanı Şevket Kırıcı, 2018 yılında yapılacak desteklemeler hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: