• resmi ilanlar

IZA BUĞDAYI ŞENLİKLERİ VE TARLA GÜNLERİ BAŞLIYOR

27/06/2018 11:00

Besin değeri ve mineral içeren ıza buğdayının üretimini desteklemek için çalışma başlattı. ‘1‘inci Iza Buğdayı Şenlikleri ve Tarla Günleri'yle Bolulular ıza buğdayını hem tanıyacak, hem deneme ekimi yapılan tarlaları ziyaret edecek, hem de ıza ile yapılan yemeklerin tadına bakacak.

Bolulu çiftçiler, 10 bin yıldır genetiğini koruyan ıza buğdayıyla tanışıyor. Bolu Belediyesi, ekmeklik buğdaya göre daha fazla besin değeri ve mineral içeren ıza buğdayının üretimini desteklemek için çalışma başlattı. İlki yarın (28 Haziran) Bolu Merkez ve Çivril’de, ikincisiyse 5 Temmuz’da Seben’de gerçekleştirilecek ‘1‘inci Iza Buğdayı Şenlikleri ve Tarla Günleri’yle Bolulular ıza buğdayını hem tanıyacak, hem deneme ekimi yapılan tarlaları ziyaret edecek, hem de ıza ile yapılan yemeklerin tadına bakacak.

 

“IZA BUĞDAYI ŞENLİKLERİ VE TARLA GÜNLERİ’NE HERKESİ DAVET EDİYORUM”

Iza buğdayının Bolu’nun katma değeri yüksek tarım ürünleri arasında yer almasını hedeflediklerini belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz “Iza bizim binlerce yıllık tabiat mirasımız. Tamamen organik, 10 bin yıldır DNA’sını koruyan, son derece sağlıklı, besin değeri açısından diğer buğdaylardan daha üstün niteliklere sahip bir tür. Biz bu doğal değeri çiftçimize tanıtıp, yaygınlaştırıp, Tabiatın Kalbi’yle özdeş ekonomik ve ticari bir değere dönüştürmeye çalışıyoruz. Bolu’da tarımla uğraşan herkesi ve vatandaşlarımızı 1’inci Iza Buğdayı Şenlikleri ve Tarla Günleri’ne davet ediyorum” dedi.

ÇİFTÇİYE ALIM GARANTİSİ

Iza buğdayı ile ilgili sözleşmeli tarıma öncülük edecek çalışmalar üzerine yoğunlaştıklarını belirten Başkan Yılmaz şöyle konuştu:

“Daha önce Bolu Merkez ve Seben’de 200 dönümlük araziye ıza ekimi yaptık. Tarla günlerimizde bu ekim alanlarını yerinde inceleyeceğiz. Hedefimiz ekim alanlarımızı genişletmek ve ıza ile üretilecek ekmek, buğday, makarna, boza ve erişte gibi ürünleri Bolu’dan tüm dünyaya ulaştırmak. Bunun için çiftçilerimizin ıza buğdayı üretimine ilgisini artıracak çalışmalar yapıyoruz. Çiftçilerimize alım garantisi vererek sözleşmeli ıza buğdayı üretimini amaçlıyoruz. Kaliteli buğday tohumu elde etmek için ıslah çalışmalarımız; ızanın coğrafi işaretini almak için de yürüttüğümüz süreç devam ediyor. Çiftçilerimizin bu sayede marka değeri olan nitelikli ürün ve yüksek rekolte elde etmesini; vereceğimiz alım garantisiyle de emek ve alın terlerinin karşılık bulmasını istiyoruz.”

AĞUSTOS HASADINDA 7 KAT VERİM BEKLENİYOR

Yürütülen bilimsel çalışmalar sonucu, kuraklık ve soğuğa karşı dayanıklılığı yüksek bir ürün olduğu ortaya çıkan ıza buğdayının hasat zamanı Ağustos ayı. Bolu Belediyesi öncülüğünde Bolu Çivril ve Seben’de ekim yapılan alanlardan tarla başına 180 ila 210 kilogram buğday ve 1’e 7 oranında verim alınması bekleniyor. Verimin nadas sonrasında 250 kilograma çıkabileceği öngörülürken alınacak sonuçlara göre ekim bölgesi ve alanlarının genişletileceği belirtiliyor. Iza buğdayından elde edilen bulgurun perakende satış fiyatı da ekmeklik buğdaydan elde edilenden daha yüksek. 2016 yılında kilosu 8 ila 9 TL olan ıza bulgurunun fiyatı bu yıl 13 ila 15 TL. Son üç yılda fiyatı hızlı artış gösteren ızaya olan talebin, çiftçilerin de bu ürüne yönelmesini sağlayacağı öngörülüyor.

Faydalarını bilim insanları anlatacak

Yaşlanmayla ortaya çıkan sarı nokta göz rahatsızlığından mide, göğüs ve akciğer kanserlerine, şekerden obeziteye, sindirim problemlerinden kolesterole kadar pek çok sağlık problemine karşı koruyucu rol oynadığı bilinen ıza buğdayının akademi ve bilim çevrelerince tartışılacağı panel 28 Haziran Perşembe Bolu Hampton by Hilton Otel’de gerçekleştirilecek. Saat 9.00’da açılış konuşmalarıyla başlayacak panelde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci, Bilecik Edebali Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Fahri Altay, Uluslararası Tahıl Bilim ve Teknoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Tahıl Kalitesi Uzmanı Turgay Şanal ve Ekmek Ustası ve Yazar Mine Ataman konuşmacı olarak yer alacak. Panelin ardından saat 12.15’te Çivril’e hareket edilerek Bolu Belediyesi’nin ekim yaptığı tarlalardaki ıza buğdayları kontrol edilecek. Çiftçiler, yetkililer ve bölge halkını biraraya getirecek etkinlik ıza buğdayı ile yapılacak etli pilav etkinliği ile son bulacak. Elif Erdoğan

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: