• resmi ilanlar

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası Başladı

08/05/2019 11:00

“2018 YILINDA BOLU'DA 1046 KAZA MEYDANA GELDİ”

Her yıl Mayıs Ayı’nda gerçekleştirilen Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle ilimizde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Programda yılın trafik görevlileri ile yılın örnek sürücüsüne ödülleri verildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen programa Bolu Valisi Ahmet Ümit, Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Nadir Çelik, Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, Emniyet ve Jandarma personeli, şoförler ve yoğun olarak öğrenciler katıldı.

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

5-11 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Karayolu Trafik Güvenliği Haftası’nın ülkemize ve ilimize sağlıklı ve huzurlu günler getirmesini temenni ederek konuşmasına başlayan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Trafik, insanın evinden ve işyerinden sokağa adım attığı andan itibaren insan hayatını ilgilendiren, sarmallayan en temel gerçeklerden birisidir. Dolayısıyla trafik güvenliği konusunda kamuoyunun duyarlılığını artırmak bakımından Trafik Haftası etkinlikleri önemli bir vesile oluşturmaktadır” dedi.

“2018 YILINDA BOLU’DA 1046 KAZA MEYDANA GELDİ”

Dünyada ve ülkemizde refah seviyesinin yükselmesiyle otomobil sayısının da arttığını dile getiren Vali Ümit, “Türkiye’de 2003 yılında 9 milyon araç trafiğe kayıtlı iken 2018 yılında yaklaşık 22.9 milyon araç trafikte kayıtlı oldu.

Bolu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı 2009’da yaklaşık 91 bin 298 iken 2018’de 115 bini bulmuştur.

Artan araç sayısının ihtiyacı olan alt yapıda da önemli gelişmeler sağlandı. Son 15 yılda 27 bin km. bölünmüş yol- duble yol yapılmıştır. 2 bin km’nin üzerindeki otoyol ağı 2023’te 8 bin km olması planlanıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Bolu ile ilgili de istatistiki bilgiler veren Vali Ümit, “İlimiz sınırlarında 114 km’si otoyol olmak üzere 766 km karayolu, köylerle birlikte toplamda 5166 km yol ağımız var. Bu yol ağımızda trafik ekiplerimiz ve karayolları ekiplerimiz trafik güvenliğimiz için hizmet veriyorlar. Genele geçecek olursak, 2018 yılında 428 bin 74 trafik kazasında ülkemiz genelinde 3 bin 373 vatandaşımız ölürken, 4.5 milyar TL maddi hasar meydana geldi. Kazaların % 17’si yayalara çarpma şeklinde gerçekleşti ve bunlardan % 22.3’ü hayatını kaybetti.

“2018 YILINDA BOLU’DA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZASI SAYISI % 45 AZALDI”

2016 yılından itibaren başlayan ve 2019 yılına kadar gelen trafik kazalarında bir azalma var. 2017 yılında ölümlü trafik kazası 27 iken 2018 yılında 15’e düşmüş. Bu da eksi % 44 demek.

Yine ölü sayısı 2017’de 29 iken 2018’de 16’ya düşmüş ki buda eksi 45 demek.

2017 yılında toplam 719 trafik kazası olurken, 2018 yılında 687 trafik kazası olmuş ve bu da eksi 5 demek.

Yaralı sayısı 2017 yılında 1476 iken 2018 yılında 1375’e düştüğünü görüyoruz ve bu da eksi 7 demek.

“YOLDA YAYAYI GÖREN DURACAK”

Ülke genelinde yaşanan yoğun trafik kazaları sebebiyle İçişleri Bakanlığımız tarafından konuyla ilgili bir dizi tedbirler alındı.

4-10 Mayıs tarihlerinde Trafik Haftasını kutluyoruz. Yine 4 Mayıs günü Karayolu Trafik güvenliği Günü idi. 2019 yılı bildiğiniz gibi “Yaya öncelikli Trafik Yılı’ olarak ilan edildi. Yine İçişleri Bakanlığımızın genel koordinesinde tüm illerde ve dolayısıyla ilimizde de emniyet ve jandarma personelimiz belli konularda çok daha yoğun bir şekilde denetimlere devam edecekler ve bir takım farkındalıkları oluşturmaya çalışacağız.

Alınan tedbirlerin özünde denetim, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma maksadı yaratmaktadır. Bir kere her şeyden önce Yaya Öncelikli Trafik yılı münasebetiyle bu konunun üzerinde çok daha fazla duracağız.

Yolda yayayı gören mutlaka duracak. Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın diyecek. Hepimiz bunu prensip haline getirmemiz gerekiyor. Aynı şekilde yayalar olarak da kendi hakkımızın dışında yolu kullanmayacağız. Yanı yoldan geçerken mutlaka bize kırmızı ışık mı yanıyor yoksa yeşil ışık mı yanıyor dikkat edeceğiz.  Trafik işaretçisi varsa, polis memuru varsa o işaretlere mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor.”

“BİR SEFERBERLİK RUHUYLA BU İŞLERİ BAŞARACAĞIZ”

Konuşmasının devamında yapılacak çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunan Sayın Valimiz, “yaya bilincini artırmak için başta belediyelerimiz olmak üzere ilgili kurumlar tarafından ; yaya ikonlarımız tamamlanacak, yatay işaretlemelere önem verilecek, yaya kaldırımları yaygınlaştırılmak, bisiklet yolları yaygınlaştırılmak, yaya geçitleri engellilerimiz de rahat kullanır hale getirilmek.

Bunları yaparken, insan hayatına önem vermeyi, başkalarına saygı duymayı, trafik kurallarına uymayı da prensip ve alışkanlık haline getirmeliyiz.

“DENETİMLER ARTTIRILACAK”

2019 yılı boyunca denetimler arttırılırken bu denetimlerde özellikle, sigara yasağına, yanlış sollamaya, cep telefonu konuşma yasağına, hız sınırlarına, yaya geçitlerinde yavaşlamaya, yaya önceliğine özel önem verilecek. Sürücülerimiz de direksiyon başındayken sigara yasağına, cep telefonu konuşma yasağına, emniyet kemeri takmaya, aşırı hız yasağına, yaya önceliğine, yaya geçidinde yavaşlamaya, kaldırımlarda park yasağına, makas atma, yanlış sollama yasaklarına vb. olaylara dikkat ederek, adeta bir seferberlik ruhuyla bu işleri başaracağız” ifadelerine yer verdi.

Bolu Valisi Ahmet Ümit konuşmasının sonunda şu ifadelere yer verdi: “Trafik haftası etkinlikleri münasebetiyle bugüne kadar trafikte görev yaparken tüm polis ve jandarma teşkilatlarımızdan Şehit olan kahramanlarımıza Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün vatanımızın ve milletimizin bütünlüğü için gerek yurtiçinde gerek yurtdışında teröre karşı mücadele ederken Şehit olan kardeşlerimize Yüce Mevla’dan rahmet diliyorum. Trafik Haftası etkinliklerinde emeği geçen tüm trafik personelimize teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, trafik bilincinin küçük yaştan itibaren verilmesinin önemine değinerek, “Önce Yaya kampanyasında bence Bolu başarılı bir ildir. Bu konuda özellikle okul önlerindeki yaya geçitleri yetersiz ve bizler de Sayın Valimizin de izniyle hologramlı yaya geçidi uygulamasına geçmek istiyoruz. Bunu ülkemizde yapan birkaç il var ve oldukça başarılı bir çalışma oluyormuş. Diğer taraftan ise Bolu’da bisiklet kullanımını artırmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, “Bu haftanın önemini iyi anlamamız ve iyi anlatmamız gerekmektedir. Eğitimi okul öncesinde, ilk ve orta öğretim çağında başlamalı yaygın eğitimi yaşam boyu devam etmelidir. Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak vatandaşlarımıza tavsiyem alkollü araç kullanmamaları, uykusuz bir şekilde direksiyon başına geçmemeleri, trafik işaretlerine, trafik görevlilerine uymaları, diğer sürücülere saygılı olmalarını rica eder Karayolu Trafik Güvenliği Haftası’nın hayırlara vesile olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.

Trafik Tescil ve Denetleme Müdürü Ali Çalışkan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak istatistiki bilgiler verdi.

ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Yapılan protokol konuşmalarının ardından başarılı çalışmaları sonucu kurumları tarafından seçilen Yılın Trafik Görevlisi ile Yılın Örnek Sürücüsüne plaketleri Bolu Valisi Ahmet Ümit tarafından verildi.

STANTLAR GEZİLDİ

Düzenlenen salon programının ardından Bolu Valisi Ahmet Ümit ve beraberindekiler Demokrasi Meydanı’nda Karayolu Trafik Güvenliği Haftası dolayısıyla Bolu Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Karayolları 41. Şube Şefliği ve Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından açılan stantları gezdiler. Elif Erdoğan

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: