• resmi ilanlar

DEPREM RAPORU 14 YILDIR NEDEN SAKLANIYOR!

27/01/2020 11:00

YÜKSEL CEYLAN; “DEPREM MASTER PLANININ BİR AN ÖNCE AÇIKLANMASI LAZIM”

12 Kasım 1999 depremini yaşayan dönemin Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı öğretim üyelerine yaptırılan ve 2006 yılında Bolu Belediyesi’ne teslim edilen deprem raporunu hatırlattı. 7 bin 500 konutu kapsayan raporun kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten Ceylan, “Bolu Belediyesi tarafından Deprem Master Planı hakkında bir açıklama yapılmadı. Master Planının Bolu Belediyesi’nde olduğunu öğrendim. Deprem Master Planının bir an önce açıklanması lazım” dedi.

 

Plan kapsamında yaklaşık 200 binanın olası bir depremde ayakta kalamayacağının raporda yer aldığı ifade ediliyor. Bu bilgi doğru ise, şuanda bu binalarda kaç kişi yaşıyor ve ölümle burun buruna?

 

Haber: Hakan Aydın

 

1999 yılının 12 Kasım tarihinde meydana gelen depremi yaşayan dönemin Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulundu.

Ceylan yaptığı açıklamada kendisinin döneminde meydana gelen deprem sonrası bir ‘Deprem Master Planı’mım hazırlanmaya başlandığını ve planın 2006 yılında Bolu Belediyesi’ne teslim edildiğini söyledi. Ceylan bu planın bir an önce açıklanması gerektiğini belirterek, “Elazığ’da bir deprem oldu. Deprem kendini hatırlattı. Yaralılara acil şifalar, ölenlere de Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah bir daha böyle felaketlerle karşı karşıya kalmayız. Ancak depremde bir gerçek, depremden kaçış yok. 12 Kasım 1999 depreminden sonra Bolu’da, fen işleri çalışması yaptırdık. İleride olabilecek olası depremler için Deprem Master planı yaptırdık. Bolu Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Bolu İnşaat Mühendisleri Odası ile beraber bir çalışma yaptık. Bu çalışmada hasarsız ve az hasarlı binalar incelendi. Bu binaların olası depremlerde nasıl bir tepki vereceğini inceledik. İleride olacak depremleri de değerlendirdik. Nasıl acil yardım yapılır, hangi binalar olası bir depremde yıkılır,  ne gibi önlemler alınır hepsini bu master planının içine koyduk. Ancak şu ana kadar Bolu Belediyesi tarafından Deprem Master Planı hakkında bir açıklama yapılmadı. Master planının Bolu Belediyesi’nde olduğunu öğrendim. Deprem master planının bir an önce açıklanması lazım” dedi.

“TAM DETAYLI BİLGİ VAR”

Bolu’da hangi binaların yıkılması gerektiği hakkında detaylı bilgilerin de planda yer aldığını söyleyen Ceylan, “Ben görevimi tamamladıktan sonra plan bitti ve benim elime geçmedi. Benden sonra tamamlanarak Bolu Belediyesine teslim edildi. 2004’ten sonra yapıldı. Zemin çalışmasını biz yaptırmıştık. Buna istinaden, 12 Kasım’dan sonra binaların proje bazında mühendisler odası ve Kandilli Rasathanesi’nin hocaları ile incelendi. Hocaların hepsi inceledi. Hangi binaların yıkılması ve güçlendirilmesi gerektiği bu raporda var. Zemin olarak nereye bina yapılmaması gerektiği de var. Olası bir deprem hangi binalar hasar görür, arama kurtarma çalışmaları nasıl yapılır, toplanma yerleri nereler, vatandaşlar hangi önlemleri almalı gibi sorularının cevabı bu planda yer alıyor” şeklinde konuştu.

“BOLU’DA 180 TANE BİNANIN YIKILMASI GEREKİYORMUŞ”

Ceylan açıklamasının sonunda bazı duyumlarını da kamuoyu ile paylaşarak, “Bunun neden açıklanmadığını bilmiyorum. Gerekçesi nedir bilemiyorum. Aldığım bir duyuma göre Bolu’da yaklaşık 200 tane binanın yıkılması gerekiyormuş. Duyum tabi bunlar. Planda bu rakamların olduğunu söylediler. Şu anda kentsel dönüşüm denilen bir uygulama mevcut. Bu binaların yıkılıp yapılmasında fayda var. Bu plan halen duruyorsa bulunsun ve hemşehrilerimiz oturdukları binalar hakkında en azından bir fikir sahibi olsunlar. Yani bu bilgileri sümen altı ederek veya saklayarak korunma şansımız yok. İleride eyvah demektense şimdiden önlem alarak rahat nefes almak var” dedi.

 

DEPREM MASTER PLANI

Bolu Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi arasında yapılan protokol sonrası çalışmalarına başlanılan Bolu Deprem Master Planı'nda çalışmalar tamamlandı. Çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Prof. Dr. Atilla Arsal gerçekleştirdi.

1999 Depremi'ne maruz kalan 7500 konutu baz alan değerlendirmeler, Bolulu mimarların Bolu Belediyesi İmar Müdürlüğü'ndeki projeleri, bilgisayar ortamına aktararak, bu verilerin Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı'na ulaştırmasıyla yapıldı. Türkiye'de kapsam bakımından bir ilk olan çalışmada, proje bilgileri deprem tekniğiyle kıyaslanırken, binaların sanal ortamda 7,5 şiddetindeki bir deprem sonrası alacakları hasarlar ortaya kondu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 7500 dairenin %30'unun ağır hasar alması veya yıkılmasının muhtemel olduğu ortaya çıktı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: