• resmi ilanlar

İRAP BİLGİLENDİRME TOPLANTISI VALİ ÜMİT'İN BAŞKANLIĞINDA YAPILDI

23/01/2021 11:00

2021 yılı “Türkiye Afet Eğitim Yılı” münasebetiyle İlimizdeki afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Bilgilendirme Toplantısı Bolu Valisi Ahmet Ümit'in başkanlığında yapıldı.

İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Bolu Valisi Ahmet Ümit, Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri ile STK temsilcileri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Ülkemiz, üzerinde bulunduğu coğrafi konumu itibariyle deprem başta olmak üzere birçok afetlere maruz kalmaktadır. Her zaman da afetle karşılaşması mümkün ve muhtemeldir. 2019 yılında ülkemiz genelinde 23 bin 481 deprem meydana gelirken 2020 yılında 33 bin 824 deprem meydana gelmiş, ülke genelinde yaşanan deprem sayısı 2020 yılında 2019 yılına göre % 43 artış göstermiştir. 2021 yılının başından bugüne kadar 1.387 deprem meydana gelmiştir. Afetleri tümüyle önlemek elimizde değilse de etkilerini en aza indirmek mümkündür. Bu da afetler konusunda farkındalığın artırılması ile mümkündür. Farkındalık ancak sürekli eğitim faaliyetleri ile sağlanabilir. Afetlerden korunmanın ilk ve en önemli yolu bilgili, farkındalık kazanmış ve sorumlu bireyler yetiştirmektir” dedi.

İçişleri Bakanlığımız tarafından 2020 yılının “Afetlere Hazırlık Yılı”, 2021 yılının ise “Türkiye Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildiğini belirten Vali Ümit, “Afet farkındalık eğitimleri, toplumda afet bilincinin gelişmesi ve yerleşmesi için en temel çalışmalardır. Toplumda afet bilincinin gelişmesi ve yerleşmesi için Afet Farkındalık Eğitimleri yapılmalı, afet bilgilerinin kalıcılığı sağlanmalı ve yaşam biçimi haline getirilmelidir. Afet farkındalık eğitimlerindeki amacımız edinilen bilgilerin kalıcılığını sağlamak ve bunları davranış haline getirmektir. İçişleri Bakanlığımızın öncülüğünde Valiliğimizin koordinesinde başta Bakanlık personeli ve Valiler olmak üzere Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının tamamı, Üniversiteler, özel sektör kuruluşları, STK'lar, tüm Meslek Odaları, Toplam 64 kurumla işbirliği yaparak İRAP'ı gerçekleştirmek üzere il genelinde tüm vatandaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Ülke genelinde ise 51 milyon kişiye afet eğitimi verilmesi İçişleri Bakanlığımız tarafından planlanmaktadır. Bunun için de İçişleri Bakanlığımızca öncelikle toplumun tüm katmanlarına afet bilincinin oluşturulması için afet eğitimi verecek 2 bin 500'ün üzerinde eğitimci yetiştirilecektir” dedi.

Bir afet sırasında öncelikle afetin analizinin yapılması gerektiğini ifade eden Vali Ümit, “Bunun için her yönetici tarafından yönettiği alanın tamamının (mahalle mahalle, köy köy) özellikleri bilinmelidir. Zafiyet noktaları önceden zihinlere yerleştirilmelidir. Bir afet, örneğin deprem sırasında öncelikle ayakta kalabilmenin hayatta olabilmenin yollarını bilmeli ve aramalıyız. Buna göre de önlenmesi muhtemel olaylara karşı gerekli tedbirlerimizi almalıyız” dedi.

2020'de 7 ilde gerçekleştirilen İçişleri Bakanlığımızın projesi olan İRAP Projesinin 2021 yılında ülke genelinde tüm illerde gerçekleştirileceğine değinen Vali Ümit;

İçişleri Bakanlığımızca hazırlanan İRAP Projesinin Amacı:

- Vatandaşlarımızı Afet öncesi, süresi ve sonrası hakkında bilgilendirmek,

- Afet farkındalığı oluşturmak,

- Afet Bilincini geliştirmek,

- Bilinci yaşam biçimi haline getirmektir.

 

 

Çünkü Afet riskini öncelikle kafamızda ve zihnimizde öncelemeliyiz. Çünkü afet gerçek, buna göre tedbirli olmamız gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre afet öncesinde yapılan 1 TL'lik harcamanın afet sonrasında yapılacak en az 7 TL harcamadan çok daha etkili ve faydalı olduğu tespit edilmiştir. Afet sonrasında soğukkanlı olunmalı, Hızlı karar alınabilmeli, Afetin genel fotoğrafı hemen çekilebilmelidir. Bunlar olması halinde sonuçta en az % 25 daha pozitif sonuçlar alındığı tecrübe edilmiştir” dedi.

Bolu Valisi Ahmet Ümit konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Afet halinde:

1- Afet Yönetim Merkezi'ne gidilmesi,

2- Afetin Genel fotoğrafının çekilmesi,

3- Önceden belirlenen Ekiplerin iyi oluşturulması,

4- Ekiplerin mahalline yönlendirilmesi lazım.

2021 yılının Afet Eğitim Yılı ilan edilmesi sebebiyle İçişleri Bakanlığımızca 369 adet faaliyet gerçekleştirilecektir. Afet Eğitim Yılı Çalışma planı yapılarak Toplamda; 14 Bakanlık, Belediyeler, Üniversiteler, STK'lar kısacası toplumun tüm kademeleri ile diyalog içerisinde olunarak Eğitim Planları biran önce tamamlanacak, sonrasında uygulanacaktır. İl genelindeki Afet müdahalede kapasitesini bilmek, bunun için bilgileri teyit etmek, Depo planı yapmak, Bunun için de depoları bilmek gerekir.

Riskli binaların gözden geçirilmesi için vatandaşımız daha çok bilgilendirilmeli ve ikna edilmelidir. Yıkılmayan şehirler yapmalıyız. Yani binalar yıkılmayacak binalar olmalıdır. İRAP projesi ve Eğitim Planı sık sık paylaşılacak, Üniversitelerin Jeoloji bölümlerinin mühendislerinden mümkün olduğunca en üst seviyede istifade edilecektir.

Bir şeyi önemle vurgulamak istiyorum. Deprem anında ilk 6 saat çok önemlidir.

Deprem anında ilk 6 saat boyunca;

- Çökmeli, Küçülmeli ve bir yerden Tutunmalıyız.

- Deprem bitinceye kadar yerimizden hareket etmemeliyiz.

- Deprem bitince gaz, elektrik vb enerjileri kapatmalıyız.

- Dikkatli bir şekilde dışarıya çıkmalıyız.

- En yakın toplanma alanına gitmeliyiz.

- Yetkililer gelinceye kadar ve yetkililer tarafından barınma alanına yönlendirilinceye kadar toplanma alanını terk etmemeliyiz.

- İlk 6 saat boyunca aracımızı kullanmamalıyız.

- Mümkün olduğunca iletişimi telefonla değil SMS'le sağlamalıyız.

Sonuç itibariyle depremle mücadelenin en önemli şartı idareci açısından envanterin bilinmesi, hem idareci hem de vatandaş açısından önemli olan bilgi, bilinç ve bu bilincin yaşam biçimi haline getirilmesi çok önemli. Depremsiz, afetsiz, felaketsiz hayırlı bir yıl ve ömür geçirmemizi temenni ediyor, toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum”

Bolu Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Planlama-Zarar Azaltma ve İyileştirme Şube Müdür Vekili Gökhan Yılmaz tarafından Bolu İl Afet Risk Azaltma Planı'nın oluşturulması için izlenecek yol ve yöntemlerin ele alındığı sunum yapılarak katılımcılar bilgilendirildi.

İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Bilgilendirme Toplantısı İRAP'ın uygulanabilirliğinin etkin bir şekilde artırılması konusunda karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.Elif Erdoğan

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: