
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), dünya genelinde milyonlarca insanı ve hayvancılık sektörünü etkileyen Giardiazis hastalığına karşı yeni bir bilimsel projeyi hayata geçirdi. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve üç yıl sürecek projede, ilaçlara direnç geliştiren bağırsak parazitlerine karşı yerel probiyotik bakteriler araştırılıyor.
Proje, BAİBÜ Biyoloji, Gıda Mühendisliği ve Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı'ndan bilim insanlarının ortak çalışmasıyla yürütülüyor. Araştırmanın yürütücülüğünü Prof. Dr. Mehmet Öztürk üstleniyor.
İLAÇ DİRENCİNE KARŞI ALTERNATİF YAKLAŞIM
Dünya Sağlık Örgütü'nün “ihmal edilen hastalıklar” arasında sınıflandırdığı Giardiazis, özellikle çocuklarda gelişim geriliği, beslenme bozukluğu ve kilo kaybına yol açabiliyor. Mevcut tedavilerde kullanılan ilaçların yan etkileri ve parazitlerin bu ilaçlara karşı direnç kazanması, yeni tedavi yöntemlerini gündeme taşıyor.
Bu kapsamda yürütülen projede, Anadolu'ya özgü yerel Lactobacillus bakterilerinin parazitler üzerindeki etkisi inceleniyor.
120 YEREL SUŞ İNCELENİYOR
Araştırmada, üniversite stoklarında bulunan 120'den fazla yerel Lactobacillus suşu laboratuvar ortamında taramadan geçiriliyor. Çalışmanın temelinde, bu bakterilerin salgıladığı özel bir enzimin (STH), bağırsak ortamını değiştirerek Giardia parazitinin çoğalmasını engellemesi hipotezi yer alıyor.
HAYVANCILIK İÇİN DE ÖNEM TAŞIYOR
Proje yalnızca insan sağlığını değil, küçük ve büyükbaş hayvancılıkta ciddi verim kayıplarına yol açan paraziter enfeksiyonları da kapsıyor. Çalışma sonunda, anti-giardial etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış yerli bakteri suşlarının belirlenmesi hedefleniyor.
Elde edilecek bulguların, ilerleyen süreçte doğal, yan etkisi düşük ve ekonomik probiyotik ürünlerin geliştirilmesine zemin oluşturması bekleniyor.
GENİŞ KATILIMLI BİLİMSEL KADRO
Üç yıl sürecek projede Prof. Dr. Mehmet Öztürk'ün yanı sıra Prof. Dr. İbrahim Çakır, Dr. Öğr. Üyesi Kerem Yaman, danışman Prof. Dr. Erol Ayaz ve genç araştırmacılar görev alıyor.
BAİBÜ bünyesinde yürütülen bu çalışma, yerli biyoteknolojik kaynakların kullanımıyla küresel ölçekte bir sağlık sorununa bilimsel çözüm üretmeyi amaçlıyor. Haber Merkezi






























Fuat Bayramoğlu
BİR İNSAN, BİR ŞEHİR, MİLYONLARCA DUA: TEŞEKKÜRLER İZZET BABA
Ayşe KUDU
BİLİNÇALTIMIZIN TRAFİK HALİ
Fatma Marmara
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Mehmet İşgörücü
YÜZÜNCÜ YILDA BOLU’DA TİYATRO
Duygu Güler
HOŞGELDİN ATAM
Hikmet Baydar
DÖVİZDE SON DURUM..
Tahir Semih Özçelik
VİZYON VE İNOVASYON
Rahmi Tamer Özçelik
PİŞMANLIK
Genc-i Nihan
GLOBALLEŞEN DÜNYADA NORMALLEŞEN TERİM ‘FAİZ’
Ekrem Çetinkaya
YATA YATA
Fevzi Saçlı
ÇÖPE ATILMA KORKUSU SARDI BENİ
Kemal Bilsel Sarısözen
MAKULU GÖREMEYEN DÜŞÜNCENİN,NE ÖNÜNDEN, NE DE ARKASINDAN GİDİLİR
Mehmet Korkusuz
KORKUSUZ YORUM
Fatma Kubilay
TÜRKMENLER’İ YALNIZ BIRAKMAYALIM….
M. Cengiz Poyraz
MİRAP MI, SAHNE Mİ? CÜBBE Mİ, KOSTÜM MÜ ?
Ebru Eyvazoğlu
AK PARTİ, CEMAAT VE BİZ
Dr.Ahsen SAÇLI
ENERJİDE TOPLUMSAL MALİYET
Murat Çelik
Bolu’nun şovmen vekilleri!