• resmi ilanlar

“Ellerini sürmeden para kazanıyorlar”

01/02/2011 19:01

MARKA’nın ortak çalışması ‘Deri Sektöründe Kümelenme’ konferansı, 28 Ocak 2010 Cuma günü Gerede Mesl...

MARKA’nın ortak çalışması ‘Deri Sektöründe Kümelenme’ konferansı, 28 Ocak 2010 Cuma günü Gerede Meslek Yüksekokulu toplantı salonunda yapıldı. Konferansa Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Nurettin Akçakale, Deri OSB Başkanı Ersin Kaşka, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Şerafettin Dağyıldızı, öğretim görevlileri ve deri sanayicileri katıldı. Kümelenmenin önemine vurgu yapılan konferansta Dr. Suat Karabulut, MARKA olarak bölgesel kalkınmayı görev atletiklerini, MARKA’nın mart ayında yeniden proje alımına başlayacağını, projelere, 300-400 bin TL arasında destek verildiğini ve bunun kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

“Gerede’nin 900 yıllık bir deri geçmişi var”

Deri sektöründe kümelenmenin nasıl yapılabileceğini anlatan Dr. Suat Karabulut, “Ortak çalışma yapmak önemli, Türkiye’deki hayvan sayısının azalması dericilik sektörünü olumsuz yönde etkiliyor, deri ithalatının %50’si dışa yönelik karşılanıyor. Ancak ülkemizde yapılan hayvancılık, önemli bir orandadır” şeklinde konuştu. Ham derinin tamamının yurt içinden karşılaması gerektiğini belirten Karabulut; “Gerede’de 900 yıllık bir deri geçmişi var. İstanbul’dan sonra derinin işlendiği 2. bölge, bu çok önemli, yani Türkiye’deki derinin önemli bir kısmı Gerede’de işleniyor. Ancak Gerede’deki bazı dericiler dışarıya deri satamıyor. İstanbul, Ankara gibi bölgelerdeki bazı firmalar, Gerede’deki deriyi alıp yurt dışına satıyor ve elini suya sabuna sürmeden daha çok para kazanıyor. Bu da kümeleşmenin önemini ortaya çıkarıyor. Gerede’de dericilerin tümü tek çatı altında birleşerek derilerini bir merkezde toplayabilir ve ellerindeki bütün derileri yurt dışına ortak bir pazar oluşturarak satabilirler. Böylece deri sanayindeki dericilerin bir bölümü değil tamamı güçlü hale gelir” şeklinde ifade etti. Konferansın son bölümünde Gerede’deki deri sanayinin avantajları ve dezavantajları üzerinde duran Dr. Suat Karabulut, MARKA’nın sunduğu destek projesi ile dericilerin makinelerini yenilebileceklerini, modern ve teknoloji yönünden daha iyi hale gelebileceklerini söyledi. Bunun üzerine dericiler, Deri Sanayinin, Deri Organize Sanayi Bölgesine taşınma çalışmalarının devam ettiğini, bu nedenle MARKA’nın sunduğu destek projesinden yararlanamadıklarını aktardılar.

“Önümüzdeki yıl alt yapı çalışmaları başlıyor”

Konferansın sonunda bir konuşma yapan Gerede Kaymakamı Arslan Yurt; “Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin önümüzdeki yıl alt yapı çalışmaları başlıyor. Dericilerimiz yeni yerlerine taşındıklarında ancak gerekli desteklerden faydalanabilecekler. Taşınmanın büyük bir maliyeti var. Dericilerimize taşınma noktasında bir destek verilmelidir. Deri sektörünün Deri Organize Sanayi Bölgesine geçtiğinde bazı kırılma noktaları olacaktır. Şimdiden dericilerimiz hazırlıklarını yapıyorlar ama modern üretime geçmelerinde dericilerimiz bazı konularda yine zorluk yaşayacaktır. Bir yerde de taşınmak için devletin desteği gerekiyor. Gerekli destek sağlandığında Deri OSB’ye az sıkıntı ile geçiş yapılır. Bu nedenle bu tür bir desteğin çıkarılması gerekir” dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: