• resmi ilanlar

Bala dikkat

04/02/2011 14:20

Arılıkla uğraşan bazı arıcıların, arıları şerbetle beslediklerini söyleyen Arı Yetiştirici ve Islahı uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, “Şe...

Arılıkla uğraşan bazı arıcıların, arıları şerbetle beslediklerini söyleyen Arı Yetiştirici ve Islahı uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, “Şerbetle beslenen arıların yaptığı ballar hilelidir. Balı her ne kadarda arı yapmış olsa da bu balı hilelidir. Tüketici bu hileyi balın tadından, kokusundan, renginden anlayamaz. Gerçek balla, hileli balı ayırmanın tek yolu laboratuarda analiz etmektir” şeklinde konuştu.

Arıların beslenmesinde mısır nişastasının temellinin fruktoz kullanımının hem arılar hem de tüketiciler için risk teşkil ettiğini söylen Prof. Dr. Doğaroğlu, “Arıların beslenmesinde, yüksek oranda fruktoz içermeleri nedeniyle bal şurubu adı altında satılan ürünlerin de tüketici sağlığını olumsuz etkiliyor. Arı yemlerinin mısır nişastası temelli fruktoz ile hazırlanması, arıların metabolizmalarını olumsuz etkiliyor ve arıların tükenmesine neden oluyor. Tüm bu risklerden korunmak için tüketicilerin gerçek ve doğal ballara itibar etmeleri gerekiyor. Balın gerçekliği de yalnızca yüksek teknolojiye sahip analiz laboratuvarlarında tetkik edilerek anlaşılabiliyor” diye ifade etti. Yemlemenin sadece arıların açlık durumunda, beslenmesi amacıyla, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılması,  gerektiğine vurgu yapan Doğaroğlu, “Arının bal üretmeye başlamasından önce de sonlandırılması gerekiyor. Tersi durumda yemin kaynağı ne olursa olsun arının ürettiği bal hileli olacak” ifadelerini kullandı. Doğaroğlu, “Yem içerisinde bulunan fruktoz, özellikle ortam ısınması sonucu HMF adı verilen bir kimyasalın ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu madde hem arılara hem de insanlara zararlı. Açıkta satılan ambalajsız balların ve özellikle de petek balların analiz edilip edilmediğini tüketicinin denetlemesi imkansız” dedi.  Prof. Dr. Doğaroğlu, mısır nişastası temelli fruktozun, bugün tüm gıda endüstrisinde kullanıldığını, arıları yemleme dışında, doğrudan fruktoz kullanarak bala benzer ürünler üretmek ve bunu bal olarak pazarlamanın çok kolay olduğuna söyleyerek, “Böyle ürünleri bugün raflarda görebilirsiniz. Etikette büyük puntolarla ‘bal’ çağrışımı yapan kelimeler yer alır ve görsel tasarımlar bulunur, etiketin altında ise çok daha küçük puntolarla ‘bal şurubu’ yazar. Tüketicilerin bu ürünlere de dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: