• resmi ilanlar

Binlerce üretici mağdur

26/02/2011 00:01

SÜT ÜRETİCİSİ düşen süt fiyatları karşısında kazan kaldırdı. Süt sanayicileri süt fiyatlarıyla her gün oynarken, üreticinin ezildiği belirtildi. Sütün litre fiyatı son on yılın en düşük seviyesine geriledi.Bolu’da sürekli düşen çiğ süt fiyatına köylü tepki verdi. Maliyetinin altında satılan çiğ sütün birkaç yıl içerisinde süt üretimine darbe vuracağı belirtil...

SÜT ÜRETİCİSİ düşen süt fiyatları karşısında kazan kaldırdı. Süt sanayicileri süt fiyatlarıyla her gün oynarken, üreticinin ezildiği belirtildi. Sütün litre fiyatı son on yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bolu’da sürekli düşen çiğ süt fiyatına köylü tepki verdi. Maliyetinin altında satılan çiğ sütün birkaç yıl içerisinde süt üretimine darbe vuracağı belirtildi. Bolu’da çiğ sütün litre fiyatı 58,5 kuruşa geriledi. Konuya ilişkin görüştüğümüz süt üreticileri, Türkiye'nin bilinçli bir şekilde çiğ süt krizine sürüklendiğini belirterek, "Ancak bu defa fatura 2008 yılından daha ağır olur" dediler. Süt sanayicilerinin çiğ sütün litre fiyatını 68,5 kuruştan 58,5 kuruşa çekmelerinin Türkiye'nin hayvan varlığını iyice azaltacağını savunan üreticiler, bunun sektöre öldürücü bir darbe vurabileceğini dile getirdi. Üreticiler, "Aylardır çiğ süt üreticilerinin korkulu rüyası olan süt krizi başladı. Süt sanayicileri mart ayı sonunda yapılacak ihaleyi beklemeden çiğ süt fiyatını 68,5 kuruştan 58,5 kuruşa düşürdü. Sanayiciler, geriye dönük olarak 1 Şubat 2011'den geçerli olmak üzere üreticilere çiğ sütün litre fiyatını 58,5 kuruşa, mart ayı içinse 55 kuruşa düşürdüklerini resmen bildirdi.

Sanayicilerin tek taraflı olarak süt ihalesini bozması ile satın alınmış ancak parası ödenmemiş sütün de fiyatının düştüğünü hatırlatan üreticiler, "Süt sanayicileri geçen hafta çiğ süt üreticilerine, 'Fiyatınızı düşürdük' diye yazı gönderirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçen pazar günü Adana'da çiğ süt fiyatının düşürülmemesi gerektiği yönünde açıklama yaptı. Çiğ süt fiyatının düşürülmesi ile ilgili birçok senaryodan söz ediliyor. Hangi senaryo geçerli olursa olsun, neticede kaybeden çiğ süt üreticileri ve 73 milyonluk Türkiye oluyor. Hatırlarsanız 2008 yılında da aynı oyun sahneye konuldu. Çiğ sütün litre fiyatı 80 kuruştan 35 kuruşa kadar düşürüldü. Süt hayvanları kesime gitti. Ülkenin hayvan varlığı azaldı. Türkiye kasaplık hayvan, besi hayvanı, kurbanlık koyun ve nihayetinde karkas et ithalatına başladı. Hayvancılık çöktü, tamamen dışa bağımlı bir sektör oldu. Ülkenin milyonlarca doları ithalata gitti ve gitmeye de devam ediyor" şeklinde konuştular.

Çiğ süt fiyatının tekrar düşürülmesinin sektöre öldürücü darbeyi vuracağına dikkat çeken Üreticiler, "Bugün ucuza çiğ süt alan sanayiciler, yarın süt ithal etmek mecburiyetinde kalabilir. Henüz kimse bunun hesabını yapmıyor. Fakat 2008 yılında yaşanan krizden daha büyük bir kriz olacağı kesin. Bu kez faturayı ödemek çok kolay olmayacak. Bedeli çok ağır olacak. Alınacak tedbir belli. Birkaç aydan beri baskıyla çiğ sütün fiyatını 73.5 kuruşta tutmaya çalışan bakanlık, bu fiyatı daha fazla tutamayacağını anladı. Bakanlık, 1 Şubat 2011 tarihi itibarıyla süt tozu üreten sanayicilere, piyasadan litresi 73 kuruştan süt alıp süt tozu yapmaları şartıyla tozuna ton başına 2 bin 450 lira destek vereceğini ilan etti” ifadelerini kullandılar.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: