• resmi ilanlar

Rolümüz belli oldu

23/03/2011 21:42

Deniz misyonuna en büyük katkı Türkiye'den...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, Türkiye'nin ABD'nin "koruyucu güç/hami devleti" olmayı kabul ettiğini söyledi.

Bu rolü kabul ettiği için Türkiye'ye "çok müteşekkir" olduklarını belirten Toner, bunun yanında Türkiye'nin New York Times gazetecilerinin serbest bırakılması ve güvenli şekilde ülkeden ayrılmasındaki çabalarından dolayı da "son derece minnettar" olduklarını kaydetti.

"Koruyucu güç/hami devlet" rolü kapsamında,Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği, ülkedeki ABD vatandaşlarını temsilen "konsolosluk ofisi" olarak hareket etmeyi de içerecek şekilde Libya'da ABD'yi "temsil edecek".

LİBYA'YA 5 GEMİ 1 DENİZALTI

NATO'nun silah ambargosunu uygulamak için Libyaaçıklarındaki deniz misyonuna en büyük katkıyıTürkiye sağlayacak. NATO askeri kanat sözcüleri, şu ana dek toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katılımının bildirildiği misyonda Türkiye'den 4 firkateyn, 1 denizaltı ve 1 yedek geminin bulunacağını açıkladı. Buna göre misyonun komuta ve kontrol gemisini İtalya sağlayacak. Türkiye dahil 10 firkateyn bulunacak misyona Kanada, İspanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve ABD birer firkateyn verecek. Misyondaki 3 denizaltı ise Türkiye ile İspanya ve İtalya tarafından sağlanacak. Ayrıca Türkiye ile İtalya birer yedek gemi tahsis edecek.NATO sözcüsü Oana Lungescu ise Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO'nun rolü konusunda üye ülkeler arasında müzakerelerin "müspet bir ruhla" sürdüğünü belirtti. Lungescu, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararını uygulamak konusunda (NATO askeri kanadı tarafından hazırlanan) planları eyleme geçirmek için tüm müttefiklerle danışmalar sürüyor. Planın hayata geçirilmesi için 28 üyenin oy birliği gerekiyor" dedi.

TEZKERE YARIN GÖRÜŞÜLECEK 

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATOdeniz gücünde TSK unsurlarının da görev almasını öngören tezkerenin TBMM'ye sunulmasının ardından yarın Genel Kurulda görüşülmesinin planlandığını bildirdi. 

NATO SAVAŞ GEMİLERİ LİBYA AÇIKLARINDA

NATO savaş gemileri, BM Güvenlik Konseyi'nin koyduğu silah ambargosunu uygulamak için Libyaaçıklarına geldi. ABD Libya operasyonunda NATO'nun komutayı devralması için süreci başlattı. Uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO komutayı devralmaya hazırlanırken Libya'ya silah sokulmasını engellemek için de sıkı denetim başlatılmış oldu. Libya operasyonunun komutası NATO'ya geçince harekat, İtalya'nın Napoli kentindeki NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığınca (AFSOUTH) yönetilecek.

KATKININ TÜRÜNÜ TÜRKİYE AÇIKLAMALI

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes daha önce yaptğı açıklamada şmyle demişti, "Türkiye'nin Libya'ya olası ek katkıları konusunda", "BM Güvenlik Konseyi kararını destekleyen bir ülke olarak Türkiye de dahil olmak üzere, ülkelerin bireysel bazda sağlayabilecekleri emsalsiz kapasiteler ve yardımlar ile etkili bir komuta yapısının nasıl oluşturulabileceği hususlarını değerlendirdiklerini" belirterek, "Türkiye, NATO'nun bir üyesi olarak, NATO içinde mevcut olan komuta ve kontrol kapasitelerinin çok iyi farkında. Ancak, Türkiye'nin insani ya da diğer türde yardımlar açısından sağlayabileceği katılıma dair açıklamalar Türklerden gelmeli".

"BM Güvenlik Konseyi kararını destekleyen bir ülke olarak Türkiye de dahil olmak üzere, ülkelerin bireysel bazda sağlayabilecekleri emsalsiz kapasiteler ve yardımlar ile etkili bir komuta yapısının nasıl oluşturulabileceği hususlarını değerlendiriyoruz. Tabii ki Türkiye, NATO'nun bir üyesi olarak, NATO içinde mevcut olan komuta ve kontrol kapasitelerinin çok iyi farkında. Dolayısıyla bu iki unsurdan da bahsediyorlardı. Ancak, Türkiye'nin insani ya da diğer türde yardımlar açısından sağlayabileceği katılıma dair açıklamalar Türklerden gelmeli".

"Obama-Erdoğan görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray açıklamasının, NATO'nun komuta ve kontrolü üstleneceğine mi işaret ettiğinin" sorulması üzerine Rhodes, "NATO'nun, komuta ve kontrol konusundaki emsalsiz kapasiteleri açısından, oynayacağı önemli bir rolünün olacağına inanmaya devam ediyoruz. Şurası açık ki, NATO müttefikleri dışındaki ülkeleri de içine alacak ve uçuşa yasak bölgenin uygulanmasına her bir NATO müttefikinin katılıyor olmayacağı bir koalisyona sahibiz. Dolayısıyla, ABD yer değiştirdiği zaman, uluslararası hale gelmiş olan bir komuta yapısının parçası olarak NATO içindeki kapasitelerin nasıl yükseltileceği üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Rhodes, "Obama'nın, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi kararına verdiği tam desteğin ve Libyalı sivilleri korumaya yönelik çabalarımızın altını çizmek için Başbakan Erdoğan'ı aramasının önemli olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

"Obama'nın Erdoğan ile görüşmesinin bir diğer nedeninin ise, Türkiye'nin New York Times muhabirlerinin Libya dışına çıkarılmasında oynadığı önemli rol olduğunu" kaydeden Rhodes, "Dört muhabirin Libya dışına çıkarılması çabalarına Türkiye'nin çok aktif katılımı gerçekten önemliydi" dedi.
       
DAHA FAZLA ARAP ÜLKESİ KATILACAK

ABD'li yetkililer, ilerleyen günlerde daha fazla Arap ülkesinin, Libya'da uçuşa yasak bölge tesisine yönelik operasyonlara katılmasının beklendiğini belirtiyor. 

Reuters'ın haberine göre Amerikalı bir yetkili, NATO dışı ülkelerin operasyona dahil olurken, NATO'nun imkanlarından nasıl yararlanılabileceğinin bir mekanizmasının bulunabileceğinden, ABD'nin emin olduğunu belirtti.  

Türkiye konusuna değinen adı açıklanmayan bir yetkili, Türkiye'nin uçuşa yasak bölge tesis edilmesine ilişkin operasyonlarda NATO'nun konumuna ilişkin kaygılarının "büyük ölçüde giderildiğini" savundu.  Yetkili, Türkiye'nin NATO ile ilgili çekincelerinin anımsatılması üzerine, "Türklerin daha önce gündeme getirdikleri soruların büyük ölçüde karşılık bulduğuna inandığını" belirtti.  

Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ofisinden yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge tesis edilmesi kararının uygulanmasına yönelik olarak düzenlenen askeri operasyonlara "güçlü bir destek verdiği" belirtildi. 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud'un bugün Londra'da Cameron ile görüştüğü kaydedildi.  

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: