• resmi ilanlar

Nükleerde yer krizi

06/04/2011 10:48

Akkuyu ve Sinop tartışıladursun, Enerji Bakanlığı yetkililerinin 3. santrala ilişkin açıklamaları kafa karıştırdı. Bir yetkili ‘İğneada güçlü aday’ derken bir başka yetkili çalışma olmadığını açıkladı Japonya’da Fukuşima santralında yaşanan felaketin ardından Türkiye’ye kurulması planlanan iki nükleer santralle ilgili yaşanan tartışmaya şimdi de üçüncü santralın nerede yapılacağı sorusu eklendi.

Akkuyu ve Sinop tartışıladursun, Enerji Bakanlığı yetkililerinin 3. santrala ilişkin açıklamaları kafa karıştırdı. Bir yetkili ‘İğneada güçlü aday’ derken bir başka yetkili çalışma olmadığını açıkladı

Japonya’da Fukuşima santralında yaşanan felaketin ardından Türkiye’ye kurulması planlanan iki nükleer santralle ilgili yaşanan tartışmaya şimdi de üçüncü santralın nerede yapılacağı sorusu eklendi.

Reuters haber ajansına bilgi veren Enerji Bakanlığı yetkilileri, Mersin Akkuyu ve Sinop’a yapılması planlanan nükleer santralların ardından Türkiye’nin sahip olacağı üçüncü nükleer santral için Trakya’daki Bulgaristan sınırına yakın olan İğneada’nın ön plana çıktığını söyledi.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, başka bir yerde verdiği demeçte, şimdilik Mersin Akkuyu ve Sinop’a kurulacak santrallarla ilgili sürecin devam ettiğini, üçüncü santral için somut bir çalışma başladığını söylemek için erken olduğu bilgisini verdi. “Böyle bir süreçte üçüncü santralın yeri için bir çalışma yok. İğneada, daha önce de hem deprem riski az olduğundan hem de deniz kenarında olduğundan gündeme gelmişti, ama çalışma olduğunu söylemek için erken” dedi.

Henüz etüt yapılmadı

Okan Üniversitesi öğretim üyesi ve nükleer enerji konusunda uzman olan Profesör Tolga Yarman, İğneada’nın Türkiye’nin ilk kez nükleer santral kurmayı gündemine aldığı dönemde gündeme geldiğini hatırlattı. Yarman, “Oraya ilk olarak Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) 1970’lerin başında heves etmişti fakat Genelkurmay Başkanlığı Bulgaristan’a yakınlığı nedeniyle icazet vermemişti. Başka yer aranırken Akkuyu o günkü koşullar itibariyle depremden uzak diye öne çıkmıştı” dedi.

Yarman, resmi kurumların bugüne kadar İğneada’ya nükleer santral kurma konusunda bir etüt yaptığına dair bir bilgisi olmadığını da ekledi. İğneada’nın Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip ili İstanbul’a coğrafi yakınlığına dikkat çeken Yarman, “İstanbul’u nasıl etkileyeceğinin iyice çalışılması gerekir. Algı itibariyle dahi etkisine bakmalı, İstanbul’un turizmini dahi baltalayabilir” değerlendirmesini yaptı. 2007 yılında Milli Park ilan edilen İğneada, İstanbul’a 250 kilometre uzaklıkta.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: