• resmi ilanlar

Zirai dona karşı sigorta uyarısı

14/04/2011 10:45

Doğu Karadeniz'de son günlerde Meteoroloji tarafından yapılan zirai don uyarıları, çiftçileri tedirgin ediyor. Özellikle fındık bahçelerinde ürün kaybına neden olabilecek don olayından korunmak için bahçe çevresinde ateş yakılarak sis oluşturulması öneriliyor. Yetkililer, don olayına karşı priminin 3'te 2'sini devletin ödediği tarım sigortası yapılmasının üreticiyi rahatlatacağını ve ürün kaybın...

Doğu Karadeniz'de son günlerde Meteoroloji tarafından yapılan zirai don uyarıları, çiftçileri tedirgin ediyor. Özellikle fındık bahçelerinde ürün kaybına neden olabilecek don olayından korunmak için bahçe çevresinde ateş yakılarak sis oluşturulması öneriliyor. Yetkililer, don olayına karşı priminin 3'te 2'sini devletin ödediği tarım sigortası yapılmasının üreticiyi rahatlatacağını ve ürün kaybından zarar görmesi halinde bunun karşılanacağını belirtiyor.

Trabzon Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı açıklamada, son günlerde bölge genelinde zirai don uyarıları yapıldığını belirterek, ''Meyvelerin çiçeklenme evrelerinde yaşanabilecek don olayı, ürün kaybına neden olabilir. Bu nedenle üreticilerimiz uyarıları dikkatle değerlendirmeli, kendi imkanları ölçüsünde önlem almalıdırlar'' dedi.

Doğu Karadeniz'de başta Giresun olmak üzere Trabzon, Ordu, Samsun gibi bölge illerinde önemli miktarda fındık yetiştirildiğine dikkati çeken Erdoğan, ''Zirai don uyarısı bölgede en çok fındık üreticilerini ilgilendiriyor. Çünkü dönem itibariyle fındık bahçelerinde yaşanabilecek don olayı, rekolte düşüklüğüne neden olabilmektedir'' diye konuştu.

Meteorolojiden uyarı yapıldığında bunu ilçe tarım müdürlükleri ile ziraat odalarına bildirdiklerini, üreticilere de kısa mesajla ulaşarak önlem almalarını sağladıklarını dile getiren Erdoğan, ''Üreticilerimize don olayının yaşandığı anda tarlalarında bulunan sap saman gibi atık maddeleri çevreye zarar vermeden yakarak bir sis oluşturmalarını öneriyoruz. Örneğin fındık bahçesinin birkaç köşesinde bu tür materyaller rüzgar yönü de hesaba katılıp yakılarak don olayının ürüne zarar vermesinin önüne geçilebilir'' diye konuştu.

-HESABA KATILAMAYAN DURUMLAR İÇİN SİGORTA-

Fark edilemeyen, hesaba katılamayan durumların, üreticinin zararıyla sonuçlanmaması için tarım sigortasının önemine değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Özellikle gündemde olan don olayına karşı çiftçinin güvenini sağlayacak uygulama zamanında tarım sigortası yaptırmaktır. Çünkü tarım sigortası içinde yer alan Bitkisel Ürün Sigortası, dolu, fırtına, hortum, deprem, heyelan, sel ve su baskını gibi risklerin yanı sıra don riski için de geçerli bir teminat sistemi. Hatta diğer risklerin poliçede yazılan priminin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmaktayken, bu pakete eklenen don teminatında primin 3'te 2'si devletçe karşılanmakta. Bu nedenle yaşansın veya yaşanmasın, don olayına karşı da çiftçilerimizin hassasiyet göstererek ürünlerini zamanında sigortalatmalarını istiyoruz.''

Erdoğan, çeşitli seminerlerle sorumluluk alanlarındaki üreticileri riskler ve sigortanın önemine ilişkin bilgilendirdiklerini kaydederek, don olayında sigorta teminatlarının başlangıcı konusunda şunları kaydetti: ''Bitkisel Ürün Sigortasında don teminatı, üzüm ve kivi asmalarında tomurcuk gözlerin uyanmasından; fındık ürününde bahçedeki ocaklarda bulunan dişi çiçeklerin etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp, sap oluşturmaya ve ilk yaprakçıklar görülmeye başladıktan; erik, kayısı, kiraz, şeftali, nektarin, vişne, zeytin, armut, ayva, elma, muşmula, yenidünya, ceviz, badem, Antep fıstığı, kestane, incir, dut, nar, Trabzon hurması, greyfurt, limon, mandalina, portakal, muz, avokado, ahududu, böğürtlen ve yabanmersini ürünlerinde bahçenin fenolojik olarak ilk çiçeklenme evresine (bir ağaçtaki çiçeklerin yüzde 5'inin açtığı zaman) girmesinden sonra başlar.''

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: