• resmi ilanlar

Bir de ‘Tularemi’ belası çıktı

19/04/2011 00:00

Son yıllarda her yaz ayında çıkmasına alıştığımız bilinmeyen hastalık virüslerine bir yenisi eklendi. Sağlık Bakanlığının uyarısına göre ‘Tularemi’ isimli yeni bir tehlikeli hastalık ortaya çıktı. Üstelik en büyük risk bölgelerinden birisinin Bolu olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda Anadolu'daki kentlerin yanı sıra Bolu gibi ormanlık kentlerde de görülme sıklığı artmaya başlayan ve halk arasında Tavşan Ateşi- Avcı hastalığı olarak bilinen Tularemi için alarmda. Hastalığın teşhis ve tedavisiyle mücadele edebilmek için sağlık çalışanlarına yönelik bir saha rehberi yayınlandı. Rehberde, hastalığın bulaşma yolları, belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri anlatılıyor. Bu hastalığın dünyada en yaygın bulaşma yolu hasta hayvan ve kene ile temas sonucu oluyor. Ülkemizde ise daha çok klorlanmamış içme suyu veya kaynak suyu tüketilmesi ana bulaşma sebebi oluyor. Bakanlık tarafından hazırlanan rehberde, tulareminin son yıllarda artmasında bazı ekolojik dengelerin değişmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü hastalıkla ilgili hazırladığı rehberde 2005 yılından bu yana Bildirimi Zorunlu Hastalıklar listesinde yer alan tulareminin Karadeniz ve Marmara başta olmak üzere tüm bölgelerde görülebildiğini açıkladı. Bu hastalığın 2001 yılından beri Bolu’da görüldüğü belirtilirken, Bolu’da hastalığın bulaşma sebebinin kaynak suyu kullanımı olduğu açıkladı. Özellikle yağışlı sezonlardan sonra kemirici hayvanların sayısının artması bu hastalığın da artmasına sebep olduğu bildirildi. Kemirgenler haricinde hastalığın bulaşmasına neden olan diğer faktörler ise rehberde şöyle sıralandı: Kaynak suyu tüketimi, avcılık ve vahşi tavşan etinin yenmesi, hijyenik olmayan gıda tüketilmesi, ev ve çevresinde kemirici sayısında belirgin artış gözlenmesi ve doğayla ilişkili aktiviteler. Bu nedenle hastalık kırsal bölgelerde çoğunlukla çiftçi aileleri, ev hanımları, çocuklar, avcılar ve orman işçileri arasında görülüyor.

Hastalığın kendisini boğaz ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, sırt ağrısı, baş ağrısı, titreme, yükselen ateş ve terleme ile gösterdiği söylendi. Hastalığa karşı antibiyotik tedavilerinin sonuç verdiği belirtilirken, hastalığın insandan insana bulaşmadığına dikkat çekildi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: