• resmi ilanlar

Zam her an gelebilir

30/04/2011 23:50

Mart ayında dış açık patladı seçim sonrası önlemler gelebilir...

Dış ticaret açığı mart ayında yüzde 91 artarak 9.8 milyar dolara fırladı. Merkez Bankası’nın önlemlerinin ekonominin hızını kesmeye yetmediği görüldü. Her ne kadar Merkez’in önlemlerinin etkisinin gecikmeli geleceği söylense de ekonomistler artışın bu hızla sürmesi durumunda seçim sonrası zamların gelebileceğini belirtiyor!

Merkez Bankası'nın iç talep ve cari açığı kısmaya yönelik aldığı önlemlere rağmen iç talepte devam eden güçlü seyir, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve ithalatta beklentilerin üzerinde artış ile dış ticaret açığı martta rekor kırarak 9.8 milyar dolara fırladı. Piyasa beklentisi 8.3 milyar dolar, geçen yılın mart ayındaki açık ise 5.5 milyar dolardı. Bu sonuçla ithalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 54.7 olurken, mart ayı verileri son dönemde dış ticaret açığındaki genişlemenin hızla sürdüğünü ortaya koydu. 

Dış ticaret verileri mart ayında ürküten rekorları da gün yüzüne çıkardı. Martta 21.6 milyar dolar ile aylık ithalatta rekoru kırılırken, 56 milyar dolar ile 3 aylık ithalat, 83.6 milyar dolar ile 12 aylık dış ticaret açığı rekoru kırıldı. Dış ticaret açığı ocak-mart döneminde yüzde 96.8 arttı. Her ne kadar Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin etkilerinin önümüzdeki dönemde görülmesi beklense de ekonomistler cari işlemler açığının soluksuz sürmesi karşısında hem Merkez'in hem de hükümetin yeni önlemleri devreye sokacağına kesin gözüyle bakıyor. 

ZAMLAR GELEBİLİR
Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırmaya devam etmesi beklenirken, haziran seçimlerinin ardından hükümetin de artan tüketimi kısmak için hem maliye politikası önlemleri ve zamlarla tüketimi kısma yöntemine gidebileceği öngörülüyor. Ekonomistler, dış açığın bu şekilde sürmesi durumunda ki, beklenti bu yönde, haziran seçimlerinin ardından hükümetin elektrik, benzin ve doğalgaz başta olmak üzere birçok üründe zamma gidebileceğini konuşuyor. Zorunlu karşlıklarda artışın devam etmesine kesin gözüyle bakan ekonomistler, her ne kadar faiz artışı zorunlu gibi görünse de hükümetin bunu istemediğini belirtiyor ve likidite sıkıştırması yoluyla piyasa faizlerinin artırılmaya devam edeceğini kaydediyor. 

SEÇİM SONRASI BENZİN, DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE ZAM BEKLENİYOR!
- Ekonomistler, artışın bu hızla sürmesi durumunda hükümetin seçim sonrasında tüketimi kısmak için elektrik, doğalgaz ve benzine zam yapabileceğini belirtiyor. 
- Otomotiv gibi ithalatı artıran kalemlerde vergi artışı bekleniyor. Ekonomistler bunun da tüketimi kısacağını belirtiyor. 
-Açığı azaltmak için beklenen bir başka önlem ise kamu harcamalarının kısılması. Ancak uzmanlar bu ihtimali düşük görüyor. 
-Faiz artışı ya da piyasa faizini yükseltmek için parasal sıkıştırma da önlemler arasında. 
-Munzam karşılık oranlarında artışın sürmesi. 

CARİ AÇIK BEKLENTİSİ 60 MİLYAR $’I AŞTI
Mart ayında dış ticaret açığı rekor kırarken, artış sadece petrol fiyatlarındaki yükselişin ithalat üzerindeki etkisinden kaynaklanmadı. Nitekim, enerji ithalat ve ihracatına göre düzeltilmiş dış ticaret açığında da, mart ayında 6.1 milyar dolarla bir önceki ay 4.1 milyar dolar olan seviyeye göre önemli bir artış görüldü. 

Yatırım Finansman başekonomisti Levent Durusoy, beklentilerin oldukça üzerinde bir ithalat rakamı ve dış ticaret açığı ile karşı karşıya olunduğunu, aylık rakam olarak da 12 aylık toplamda da rekor seviyelere yükseldiğini söyledi. "Benim tahminlerimden sapmanın en önemli nedeni yatırım malları ithalatının önemli ölçüde kuvvetlenerek yüzde 60'ın üzerinde artış sergilemesi. Ara malları ithalatı da bir miktar beklentimden fazla. Yıl sonu 12 aylık açık şimdiden 83.6 milyar doları bulmuş durumda" diyen Durusoy, "Yıl sonu için 60.7 milyarlık cari açık tahminimiz bir miktar iyimser kalmaya başladı. Öte yandan bu ithalat temposu Merkez Bankası politikasının birinci çeyrekte herhangi bir etkisi olmadığını gösteriyor. İkinci çeyrekte yapacağı etki de bence muğlak" diye konuştu.

EN FAZLA İTHALAT YAKIT VE YAĞDA
Verilere göre martta en yüksek ithalat 4.2 milyar dolar ile mineral yakıtlar ve yağlar oldu. Bu fasılı 2.57 milyon dolar ile kazanlar, makine ve cihazlar, aletler ve bunların aksam parçaları, 1.7 milyar dolar ile demir ve çelik, 1.67 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları izledi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: