• resmi ilanlar

Tashman iş başında

02/05/2011 00:04

Önceki yıl Bolu Bağışçılar Vakfı'nın kurulmasına ön ayak olan Bolu asıllı Amerikalı iş adamı Haldun Tashman (Haldum Taşman) Turkish Philantrpohy Funds’i kurarak Türkiye’ye giden yardım fonlarının artırılması için çalışıyor...

Turkishny.com’a verdiği röportajda TPF ile Türkiye’ye giden yardım fonlarının artırılmasını hedeflediklerini söyleyen Tashman, "ABD’de yaşayan İrlandalilar’in, Hintliler’in, Museviler’in ve Brezilyalilar’in doğdukları ülkeye dönük bağış yapabilecekleri vakıfları olduğunu gördük ve bir fizibilite çalışması yaptık. Bu çalışma neticesinde ortaya gönüllü diğer kurucu dostlarımız çıktı. Hep beraber TPF’i kurduk. Bağışların Türkiye'de nasıl harcandığının çok sıkı takibini yaparak bağışçılarımıza rapor veriyoruz. 'Donör-Advised Fund' dediğimiz TPF'in altında şahsi fonlarına sahip bağışçılarımız, genelde destekledikleri projeler şahsi olarak bağları olan projeler olduğundan kendileri de çok sıkı ilişki ve takip içerisinde oluyorlar. Bu yönde, TPF'i Türk hayırseverlerinin farklı sorularına cevap verebilecek esneklikte ve alanında öncü bir kuruluş olarak geliştirmeye çalışmaktayız. TPF, bu amaçla kamu yararına ve sosyal değişimi tetikleyecek yenilikçi projelere destek veriyor" dedi.

TPF’nin maksimum faydaya ulaşabilmek ilkesiyle sağladığı iki ayrıcalığı, bağışçıların sağladığı kişisel katkıların altının çizilmesi ve TPF bağlantıları ve bağışçılığa profesyonel yaklaşımıyla da Türkiye'ye yönelik bağışlara maddi olmayan bir katkı sağlanması olarak sıralayan Tashman, “Bağışçılarımızın kişisel ve kurumsal birçok iletişim ağına ulaşabilmesini sağlamak amaçlı kendimizi konumlandırmış durumdayız. Bu yönüyle de TPF, bağışların daha etkin ve 'maksimum faydaya ulaşması' yönünde bir ayrıcalık yaratmaktadır” dedi.

Vakfın en önemli tanıtım aracının hayırseverler olduğunu söyleyen Tashman, “TPF internet üzerinde ve sosyal medya üzerinde çok aktif bir organizasyon. Adımızı hiç duymamış kişiler farklı platformlardan bizim hakkımızda daha fazla bilgi edinip, bize tercih ettikleri yol ile ulaşabilirler. Bu telefon açmak, e-mail atmak, Facebook, Twitter, Linked-in gibi sosyal medya platformlarından bize ulaşmak olabilir. Web adresimiz ‘’ www.tpfund.org’’ , ofisimizin telefon numarası da '646.530.8988' dir” dedi.

 

 

 

Haldun Tashman,1966 yılında ABD’ye Columbia Üniversitesi’ne MBA tahsili için gelen ve bu ülkede yaşamaya devam eden başarılı bir Bolulu, Türk iş adamı. Wall Street Deloitte’de çalıştıktan sonra 1972’de Phoenix, Arizona’ya yerleşti. 2005’e kadar sanayici olarak hayatını kazanan Tashman, 6 senedir Amerika ve Türkiye’de hayır işleri ile uğraşmakta. Bu yönde, 2007 yılında ABD'de Turkish Philanthropy Funds (TPF,www.tpfund.org )'un kurulmasına öncülük etti.

Community Foundation (Hemşeri/Topluluk Fonu) modelini benimseyen vakıf kurulduğu günden bu yana çalışmalarına ara vermeksizin devam etmekte. Kuruluşun yapısını, çalışmalarını konuşmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı  Haldun Tashman’la bir röportaj gerçekleşti.

Soru : Bugüne kadar yaptığınız işlerle geldiğiniz noktada bir başarı hikayesi oluşturdunuz. Bu başarı hikayesinin sırrı nedir ?

Cevap : Küçük yaştan beri iş hayatının içinde ahlaki prensiplere bağlı olarak yetiştirildik. Allah karşıma iyi insanlar çıkardı. Risk alarak çok çalıştık. Vermeden almaya kalkışmadık. Şanslıydık.

Soru : Büyük emekler verdiğiniz fabrikalarınızı neden sattınız ?

Cevap : Kuzey Amerika ve Avrupa’daki 9 fabrikayı yaşımız ilerlediği için ve işin daha da büyüyebilmesi için sattık. Asya’daki fabrikalarımızı da Singapur’da halka açık bir şirket haline getirdik.

Soru : Turkish Philanthropy Funds’un kuruluş aşamasından bahsedebilir misiniz? Sizi böyle bir vakıf kurmaya iten sebep nedir ?

Cevap : ABD’de yaşayan İrlandalilar’in, Hintliler’in, Museviler’in ve Brezilyalilar’in doğdukları ülkeye dönük bağış yapabilecekleri vakıfları olduğunu gördük ve bir fizibilite çalışması yaptık. Bu çalışma neticesinde ortaya gönüllü diğer kurucu dostlarımız çıktı. Hep beraber kurduk TPF’i.

Soru : Vakfınızın işleyişi oldukça şeffaf. Bu şekilde insanlar için daha güvenilir bir bağış mecrası oluşturuyorsunuz. Vakıf olarak yaptığınız takibin dışında bağış yapanlar da gelişmeleri yakından takip ediyor mu ; geri dönüşler alıyor musunuz?

Cevap : Bağışçılarımız ile sıkı ilişkiler içerisindeyiz. Bağışların Türkiye'de nasıl harcandığının çok sıkı takibini yapıp, bunların raporlamalarını bağışçılarımıza yapmaktayız. "Donör-Advised Fund" dediğimiz TPF'in altında şahsi fonlarına sahip bağışçılarımız, genelde destekledikleri projeler şahsi olarak bağları olan projeler olduğundan kendileri de çok sıkı ilişki ve takip içerisinde oluyorlar.

Soru: Kuruluş amaçlarınızda yer alan ‘maksimum faydaya ulaşmak’ ilkesini göz önünde bulundurarak vakfın kuruluşundan bu yana yapılan faaliyetleri nasıl değerlendiriyorsunuz ? Hedeflediğiniz doğrultuda mi ilerliyorsunuz?

Cevap : TPF, bağışçılarımızın yardımlarının etkilerini artırmak amaçlı çalışmaktadır. Bu yönde, TPF'i Türk hayırseverlerinin farklı sorularına cevap verebilecek esneklikte ve alanında öncü bir kuruluş olarak geliştirmeye çalışmaktayız. TPF, bu amaçla kamu yararına ve sosyal değişimi tetikleyecek yenilikçi projelere destek veriyor. "Maksimum faydaya ulaşmak" ilkesi ile TPF'in sağladığı iki ayrıcalığı belirtmek istiyoruz:

Öncelikle, TPF bağışçılarının kişisel katkılarının altını çizmekte. Bunu, Türkler’in geleneksel olarak çok şahsi olarak yapılan bağışlarını, Amerika’nin kurumsal vakıfçılık geleneği ile birleştirerek yapmakta. Bağışçılarımız için Türkiye'ye yapılan katkıların bir çek yazmanın ya da para transferinde bulunmanın ötesinde bir anlamı olduğunun bilincindeyiz. Türkiye'ye yardımda bulunmak, bağışçılarımızın Türkiye'ye şahsi bağlantılarından gelen bir çeşit kendilerini ifade etme yöntemi. Bunu yaparken Amerika'da yaşamalarıyla birlikte gelen tecrübelerini, fikirlerini de eklemekteler. "Sosyal kapital" ve "insan kaynağı" dediğimiz bu tecrübeler ve bağlantılar, finansal katkı ile birlikte TPF aracılığıyla Türkiye'ye yönlendirilebilmekte. TPF, bağışçılarına bu şahsi katkılarını artırabilme fırsatını da verdiği için bağışlarının "maksimum faydaya ulaşmasında" katkı ve ayrıcalık yaratmakta. İkinci olarak, TPF bağlantıları ve bağışçılığa profesyonel yaklaşımıyla da Türkiye'ye yönelik bağışlara maddi olmayan bir katkı sağlamakta. Bağışçılarımızın kişisel ve kurumsal birçok iletişim ağına ulaşabilmesini sağlamak amaçlı kendimizi konumlandırmış durumdayız. Bu bağlantıları bağışçılarımızın Türkiye'ye yönelik yapmak istedikleri bağışların nasıl en etkin şekilde yapılacağının stratejik olarak belirlenmesinde kullanmaktayız. Bu yönüyle de TPF, bağışların daha etkin ve "maksimum faydaya ulaşması" yönünde bir ayrıcalık yaratmaktadır.

Soru : Turkish Philanthrop Fund’un 2009 yılına göre 2010 yılında büyüme oranı neredeyse 4 kat. Vakfın tanıtım faaliyetlerinde nasıl bir yol izliyorsunuz?

Cevap : Vakfımızın en önemli tanıtım aracı bağışçılarımız. Bize güvenen ve yaptıklarımızın yarattığı farkındalığı gören bağışçılarımızın tavsiyeleri sayesinde büyüyebildik.Amacımız onların güvenlerini tekrar tekrar kazanabilmek.

Soru : Turkish Philanthrop Fund ile işbirliği yapmak için hangi prosedürü izlemek gerekiyor?

Cevap : TPF hibelerinden faydalanmak isteyen tüm sivil toplum kuruluşlarının Hibe Uygunluk Paketini (Eligibility Application) doldurmaları gerekmektedir. Hibe Uygunluk Formu, TPF'nin Türkiye'de hibe verdiği kuruluşların ABD'deki vergiden muaf kuruluşlarla eş değerde olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır.

Soru : Bağış yapmak isteyen ve adınızı hiç duymamış insanlar size nasıl ulaşabilirler?

Cevap : TPF internet üzerinde ve sosyal medya üzerinde çok aktif bir organizasyon. Adımızı hiç duymamış kişiler farklı platformlardan bizim hakkımızda daha fazla bilgi edinip, bize tercih ettikleri yol ile ulaşabilirler. Bu telefon açmak, e-mail atmak, Facebook, Twitter, Linked-in gibi sosyal medya platformlarından bize ulaşmak olabilir. Web adresimiz ‘’ www.tpfund.org’’ , ofisimizin telefon numarası da ‘’646.530.8988’’dir.

Soru : Vakıf olarak yakın gelecekteki projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Cevap : Türkler Amerika'ya yeni gelmiş bir grup. Bu nedenle buradaki nüfusumuz çok genç bir nüfus. TPF, bu yeni kuşağa Türkiye'ye yönelik bağış yapmak istediklerinde kullanabilecekleri platformu daha da güçlendirerek sunma amacı içerisinde. Günümüzde sayıları hızla artan sivil toplum kuruluşları arasında hangi kuruluşa bağış yapılacağına karar vermek kolay değil.TPF,sunduğu platform aracılığıyla güvenilir kurumları tanıtmakta. Bunu yaparken bir vakfa ya da derneğe yardımda bulunmak isteyenlerin kafalarında bağışlarının nereye gideceğine dair en ufak bir şüphe olmaması gerektiğine inanmakta. Bu yönde sivil toplum kuruluşlarıyla yakın ilişkiler kurarak bağışların çok sıkı takibini ve raporlamasını yapmakta. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz, platformumuz aracılığıyla tanıttığımız organizasyonların sayısını artırmak ve dolayısıyla Türkiye'ye giden hayırsever fonların miktarını artırabilmek.

Hayırsever is adamı Tashman . 2008 yılında "Ellis Adası Şeref Madalyası” (Atalarına bağlılığını bırakmadan Amerikan vatandaşlığını özümseyenlere verilen bir madalya )na layık görüldü. Kendi adından çok vakfı ön plana çıkarmayı hedefleyen Tashman, vakfın kurucusu olmasına rağmen vakıf hakkında konuşurken çoğul ifadeler kullanıyor. Servetinin üçte birini vakfa bağışlayan ve mütevazi bir yaşam süren Tashman ; hayatının geri kalanını bağış yapmak isteyen insanları bilinçlendirmeye adamış durumda.Bu bağlamda aralıksız ar-ge çalışmaları yapan ve tanıtım faaliyetlerine devam eden vakıf, her geçen gün yeni bağışçılara ulaşarak, yardıma ihtiyacı olan insanları destekliyor.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: