• resmi ilanlar

Bankalar çözüm arıyor

10/05/2011 21:18

Fatura yatırmak için saatlerce bekleyenlerin isyanı bankaları harekete geçirdi...

Eğer bir banka müşterisiyseniz banka şubelerindeki hayatınız aslında 1998 yılında köklü şekilde değişmeye başladı. Daha önceleri gişe önünde oluşan kuyruklar yerine bu tarihte bankalarda kullanılmaya başlanan sıramatikler (yani sıra numarası veren makinalar) kuyruk görüntülerinin yerine şubelerin misafir koltuklarında oturan banka müşterilere görüntüsünü yarattı. Bu geçişin sebebi ise, eskiden her veznenin kendi uzmanlık alanı varken (örneğin biri çek-senet işlemleri yapıyor, diğer mevduat, diğeri ise fatura işlemi yapıyorken) artık her veznenin her işi yapar hale gelmiş olmasıydı.
Fakat çok geçmeden müşterilerde yeni şikayetler baş göstermeye başladı: Biz bu bankanın kendi müşterisiysek, neden saatlerce sıra bekliyoruz?
Bu rahatsızlıklar zamanla bankaların genel müdürlük kademelerine de yansıdı. Gelen şikayetler üzerine harekete geçen bankalar bu defa kart okuyuculu sıramatikleri devreye aldı. Yani eğer bir bankanın müşterisiyseniz banka şubesinde sıra numarası veren cihaza gidiyor ve o bankaya ait kartınızı okutuyorsunuz. Böylece bankalar arkasında bir çeşit “hamili kart yakınımdır” yazan sıra numaraları dağıtmaya başladılar. Böylece bankalar hem kendi bankasında hesabı veya ticari işlemi bulunan müşterisini memnun ederken, diğer yandan müşterisini sadece fatura ödeyecek müşteriyle de ayırmış oldu.

SAATLERCE BEKLEYENLER İSYAN EDİNCE
Fakat bankacılık zor zanaat. Bu defa “ötekiler” olarak ilan edilen müşterilerin isyanı başladı. Öyle ya, o müşteriler de aynı bankanın “potansiyel” müşterisi. Kim fatura ödemek için 1 saat beklediği bankanın müşterisi olmak ister ki?
Şimdi de bu soruna çözüm geliyor. Banka müşterisi olmadığı için sırada çok uzun süre bekleyenlere yönelik otomatik çözüm üretilmesi talebi bankalardan teknoloji şirketlerine gitmiş. Türkiye’nin sıralandırma ve nakit dolaşım sistemleri uygulamalarında lider kuruluşlarından biri olan TÜMSAŞ şimdi bu çözümü geliştirmek için çalışıyor.

1977 yılında Ankara’da bir müşavirlik ve mühendislik firması olarak çalışmaya başlayan TÜMSAŞ, kısa sürede sıralandırma sistemleri pazarının en büyüğü haline geldi. İş Bankası ve Akbank’ın kendi sıralandırma sistemlerini yapması nedeniyle pazardaki ikinci büyük oyuncunun bu bankalar olduğunu söyleyen TÜMSAŞ Genel Müdürü Orkun Tosun, TÜMSAŞ’ın ise yüzde 50’den fazla pazar payına sahip olduğunu belirtiyor.

Bankacılık sektöründeki ihtiyaçların her geçen gün artmasıyla banka şubelerinde artık yepyeni ve son teknoloji ürünlerin de yer almaya başladığını söyleyen Tosun, banka müşterilerinin şubelerde görebileceği yeni teknolojilerden bahsetti.

BANKA ÇALIŞANLARININ KASA EZİYETİ BİTİYOR
Gişe Nakit Dolaşım Makinası adı verilen yeni bir teknolojinin şu anda 400’den fazla banka şubesinde kullanıldığına dikkat çeken Tosun, bu cihazın hem sahte para kontrolü yaptığını, hem nakit akışı sağladığını hem de bir kasa görevini gördüğünü söylüyor. 
Banka müşterilerinin bir bankada iki gişe görevlisinin arasında görebileceği bu cihazın
çalışma mantığı işe şöyle: Müşteri bir nakit işlemi gerçekleştirdiğinde banka müşterisinden alınan nakit bu cihaza yerleştiriliyor. Cihaz parayı sayarak ve sahte kontrolü yaparak alıyor. Gişe görevlisinden işlem onayı bekleyen cihaz bir süre bir haznede parayı tutuyor. İşlem onayı geldiğinde ise alınan parayı kasaya aktarıyor. Bir müşteri para çekmeye geldiğinde ise kasada biriken parayı başka bir hazneden veriyor. Böylece bir gişe görevlisinin kasasındaki günlük nakit akışı, tamamen müşterilerden gelen paralar üzerinden gerçekleşiyor.

Bu yöntemle banka çalışanlarının da çok büyük bir sorununun çözüldüğüne dikkat çeken Tosun, banka çalışanlarından mesai saatleri bitiminde yaklaşık 1.5 saati bulan kasa kapatma işlemlerinin 10 dakikaya indirildiği yönünde geri dönüşler aldıklarını söylüyor.

EN KÜÇÜK DİYALOG BİLE KAYITLARA GEÇİYOR
Ayrıca yeni teknolojilerle artık müşteriler ve gişe görevlileri arasındaki diyalogların da geliştiğini söyleyen Tosun, “Örneğin sıramatiklerden banka kartıyla sıra numarası alan bir müşteri, sıra kendine geldiğinde işaretli bankoya gidiyor. Bu arada gittiği bankodaki görevlinin bilgisayarında o müşterinin tüm bilgileri hemen ekrana yansıyor. Yani bankoya giden müşterinin bilgileri kimlik bilgisi bile almadan otomatik olarak açılıyor ekranda. Diyelim ki bir müşteri otomobil kredileriyle ilgili bilgi almak için geldi. Fakat diyelim ki faiz müşteriye çok geldi. Görevli hemen oraya ‘X Bey geldi. Mevcut faiz çok’ diye bir not düşüyor. Faizler daha aşağıdaki bir seviyeye geldi. Müşteri aranıyor veya tekrar banka şubesine geldiğinde o bilgi ekranda görünüyor ve banka müşteriye hemen ‘Hala otomobil kredisi almayı düşünüyorsanız kredi faizleri şuraya indi’ diyerek aktif bir pazarlama stratejisi izleyebiliyor” diyor.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: